Με την Τουρκία να μετρά της πληγές της, τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει επίδομα 10.000 λιρών (531 δολαρίων) για κάθε οικογένεια που επλήγη από τους σεισμούς και την ανησυχία για αύξηση των νεκρών να είναι έκδηλη, τα ερωτήματα που μοιραία ανακύπτουν είναι κατά πόσο η χώρα ήταν έτοιμη για το χτύπημα του Εγκέλαδου. 

Παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία για έναν τόσο μεγάλης ισχύος σεισμό είναι εξαιρετικά δύσκολη, η Τουρκία – σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή για έκτακτες κρίσεις Ντέιβιντ Αλεξάντρ – δεν έχει αυξήσει την ανθεκτικότητά της απέναντι στους σεισμούς.

Μιλώντας στο δίκτυο Sky News, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL, τόνισε ότι το μέγεθος της καταστροφής ήταν τέτοιο λόγω της κακής ποιότητας των κτηρίων.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η Τουρκία από το 1999, οπότε έχασαν τη ζωή τους 17.000 άνθρωποι από τον σεισμό, έχει βελτιώσει τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. «Διαθέτει περισσότερες και καλύτερες μονάδες για έρευνα και διάσωση».

«Πριν από μια δεκαετία ή περισσότερο είναι πιο έτοιμη για τέτοια περιστατικά» πρόσθεσε δε ο καθηγητής.

«Η Τουρκία βρίσκεται υπό τον κίνδυνο σεισμών, πλημμυρών και φυσικών καταστροφών» σημείωσε ο επιστήμονας.

Υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν έχει αυξήσει την ανθεκτικότητα σπιτιών και κρίσιμων κτιριακών υποδομών.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει κανείς και να διασώσει κόσμο 12 έως 24 ώρες μετά τον σεισμό, διάστημα κάτα το οποίο ο κόσμος κάτω από συντρίμμια μπορεί να ανασυρθεί ζωντανός» συμπλήρωσε ο Βρετανός καθηγητής.

">