ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Οι Ρώσοι μετέφεραν 52 εκτοξευτές με 104 πυραύλους Iskander για να βομβαρδίσουν το Χάρκοβο! – Βίντεο

Οι δυνάμεις του Ζελένσκι προσπαθούν να συγκρατήσουν την ρωσική επίθεση

Οι Ρώσοι μετέφεραν 52 εκτοξευτές με 104 πυραύλους  Iskander  για να βομβαρδίσουν το Χάρκοβο! – Βίντεο

Μαζικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών στόχων καταστρέφοντας αρκετούς στόχους υψηλής στρατηγικής αξίας.

Πριν λίγες ημέρες, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση μεγάλου αριθμού των συστημάτων Iskander σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών του Κιέβου, οι Ρώσοι μετέφεραν 52 εκτοξευτές με 104 πυραύλους.

Ο ακροβολισμός των Iskander επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να χτυπούν πλέον γρήγορα στόχους σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.

Στην πρώτη επίθεση, ο βαλλιστικός πύραυλος Iskander έπληξε το Αρχηγείο του 302ου ουκρανικού αντιαεροπορικού συντάγματος κοντά στο χωριό Staraya Vodolaga.

Από το πλήγμα σκοτώθηκαν 35 αξιωματικοί των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και 20 στρατιώτες.

Παράλληλα καταστράφηκε ένας σταθμός Διοίκησης και μια αποθήκη πυρομαχικών.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, από εκεί η ουκρανική Διοίκηση προετοιμάζονταν και συντόνιζε τις δυνάμεις της για την απάντηση στην επίθεση των ρωσικών Δυνάμεων στην περιοχή του Χάρκοβο.

Παράλληλα, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν βαλλιστική επίθεση με Iskander-M εναντίον του αεροδρομίου Manvelovka στην περιοχή Sinelnikovsky στο Dnepropetrovsk, 75 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή του πολέμου.

Ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης εντόπισε τον στόχο και μετέφερε τις συντεταγμένες του. Οι αεροπορικές βόμβες με συλλογή UMPΚ δύσκολα θα έφταναν εκεί, καθώς δεν διαθέτουν μεγάλη εμβέλεια αφού ανεμοπορούν προς το στόχο, έτσι οι Ρώσοι αποφάσισαν να το χτυπήσουν με Iskander-M .

Ως αποτέλεσμα, καταστράφηκε ένα ελικόπτερο Mi-8, τρία ελικόπτερα Mi-24 μαζί με βυτιοφόρα ενώ σκοτώθηκαν περίπου 15 άτομα από το στρατιωτικό προσωπικό.

Τα ελικόπτερα φαίνονται να καίγονται στο έδαφος. Τουλάχιστον ένα ακόμη ελικόπτερο Mi-24 των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέστη ζημιές.

Τον Μάρτιο, μια ακόμη πυραυλική επίθεση κατέστρεψε ένα ζεύγος Mi-17V-5 κοντά στη Novopavlovka στην περιοχή Dnepropetrovsk.

Κίεβο: «Πρέπει να σταματήσουμε κάθε επιπλέον προώθηση των εχθρικών στρατευμάτων»

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της επαρχίας του Χαρκόβου, όπου η Ρωσία εξαπέλυσε επιχείρηση πριν από μία εβδομάδα, δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται προς τις πόλεις Βοβτσάνσκ και Λουκιάντσι.

«Ο στρατός άρχισε να καταστρέφει το Βοβτσάνσκ, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και πυροβολικό. Δεν είναι απλώς επικίνδυνο να βρίσκεσαι εκεί, είναι σχεδόν αδύνατο», είπε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ.

Περίπου 200 άμαχοι παραμένουν επί τόπου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ η πόλη, που βρίσκεται περίπου 50 χλμ. από το Χάρκοβο, είχε κάπου 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Λίγο δυτικότερα, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στον δεύτερο άξονα της επίθεσής τους στην επαρχία. Έχουν θέσει στο στόχαστρο το χωριό Λουκιάντσι, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για το Λίπτσι, μια άλλη κοινότητα στον δρόμο του Χαρκόβου.

«Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στο Λουκιάντσι. Ναι, υπάρχει προώθηση του εχθρού σε αυτήν την κοινότητα. Όμως οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν αυτήν την κοινότητα και να καταστρέψουν τις κατοχικές δυνάμεις», είπε ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Ο αρχηγός του ουκρανικού επιτελείου Στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι, ανέφερε από την πλευρά του στο Telegram, αφού πέρασε «πολλές ημέρες» στην επαρχία του Χαρκόβου, πως οι ρωσικές δυνάμεις «επέκτειναν την ενεργή ζώνη μαχών κατά 70 χλμ.».

«Πρέπει να σταματήσουμε κάθε επιπλέον προώθηση των εχθρικών στρατευμάτων», επέμεινε, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει «αεροπορικά πλήγματα, πυραυλικά πλήγματα, πλήγματα πυροβολικού, πλήγματα με άρματα μάχης προκειμένου να προκαλέσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες».

Η Ρωσία εξαπέλυσε στις 10 Μαΐου αιφνιδιαστική επίθεση στη βόρεια Ουκρανία, επεκτείνοντας το μέτωπο, ενώ ο Στρατός του Ζελένσκι αμυνόταν στην ανατολική και νότια Ουκρανία, σε ένα υπόβαθρο ελλείψεων σε άνδρες και πυρομαχικά.

Η Μόσχα έχει αποκομίσει ήδη από αυτήν την επιχείρηση τα πιο σημαντικά εδαφικά κέρδη της από τα τέλη του 2022.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.