ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κίνημα στην Γκαμπόν: Η νέα γενιά των Αφρικανών στρατιωτικών «εκκαθαρίζει» τις διεφθαρμένες φιλοδυτικές ηγεσίες

Τρίζουν τα θεμέλια της νεοαποικιοκρατίας - Πέφτουν οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας

Κίνημα στην Γκαμπόν: Η νέα γενιά των Αφρικανών στρατιωτικών «εκκαθαρίζει» τις διεφθαρμένες φιλοδυτικές ηγεσίες

Οι μετοχές τριών γαλλικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα ενεργειακά κοιτάσματα και τον ορυκτό πλούτο της Γκαμπόν, κατρακύλησαν στο χρηματιστήριο του Παρισιού σήμερα, μετά τη γνωστοποίηση της είδησης για το στρατιωτικό κίνημα στην αφρικανική χώρα. 

Ένα στρατιωτικό κίνημα που ανέτρεψε την δυναστεία του Αλί Μπονγκό Οντιμπά που κυβερνούσε την χώρα για λογαριασμό της Γαλλίας επί 55 χρόνια!

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη αυτού που συνέβη στον Νίγηρα: Η νέα γενιά των Αφρικανών στρατιωτικών ηγετών δεν ανέχεται πλέον την διαφορά και την εκχώρηση του εθνικού πλούτου των χωρών τους στους Γάλλους και στους άλλους δυτικούς και «παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Οι γαλλικές εταιρείες Maurel & Prom, Eramet και η θυγατρική της TotalEnergies στη Γκαμπόν, υποχώρησαν από 15% έως 20% σήμερα στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Πριν λίγο οι νέες αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τις συμφωνίες ασφαλείας με τη Γαλλία «Οι Γάλλοι στρατιώτες που σταθμεύουν στην χώρα θα πρέπει να αναχωρήσουν άμεσα» ανακοίνωσαν.

Η Γαλλία κινδυνεύει να εξοριστεί πλέον από την Αφρική. Και χωρίς την Αφρική η Γαλλία θα χάσει όχι μόνο το status της περιφερειακής υπερδύναμης, αλλά και τεράστιες σχεδόν δωρεάν πλουτοπαραγωγικές πηγές: Μετά τον Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, έχασε και την Γκαμπόν. Θα τολμήσει στρατιωτική εμπλοκή ο Ε.Μακρόν;

Η εταιρεία εξόρυξης Eramet ανακοίνωσε νωρίτερα ότι διέκοψε τις δραστηριότητές της καθώς και τη σιδηροδρομική μεταφορά των μεταλλευμάτων από την Γκαμπόν.

Από την πλευρά της, η TotalEnergies ανέφερε ότι η κύρια προτεραιότητά της ήταν να «διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιχειρήσεών της» στην Γκαμπόν.

Μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών του Στρατού της Γκαμπόν κατήγγειλε ως νοθεία το αποτέλεσμα των εκλογών που έδινε στον γαλλόφιλο  πρόεδρο Αλί Μπόνγκο μια τρίτη θητεία, συγκεντρώνοντας το 64,27% των ψήφων και επενέβησαν αφαιρώντας διά των όπλων την εξουσία της μέχρι σήμερα πολιτικής ηγεσίας.

Οι στρατιωτικοί της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών αμφισβητούν το αποτέλεσμα και κατηγορούν τον ανατραπέντα πρόεδρο μεταξύ άλλων και για «εσχάτη προδοσία»

Ο Αλί Μπόνγκο έχει δώσει στις γαλλικές εταιρείες όλα τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, ο πληθυσμός της οποίας κυριολεκτικά υποφέρει από πείνα και κακές νοσηλευτικές υπηρεσίες.

Η γαλλική Eramet απασχολεί περίπου 8.000 άτομα στην πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά χώρα της Δυτικής Αφρικής και η τοπική θυγατρική της εξάγει μεταλλεύματα μαγγανίου, ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή χάλυβα, αλουμινίου και μπαταρίας, από τα ορυχεία Moanda, τα μεγαλύτερα ορυχεία μαγγανίου στον κόσμο!

Ο ανατραπείς, κυβερνά τη Γκαμπόν εδώ και 14 χρόνια και κληρονόμησε από… τον πατέρα του την εξουσία (!), και τώρα είναι αντιμέτωπος με ένα κίνημα που έχει στόχο να ανατρέψει μια δυναστεία 55 ετών που το μόνο που έχει προσφέρει στην χώρα είναι πείνα και εκχώρηση του εθνικού της πλούτου στους δυτικούς.

Ο 64χρονος Μπονγκό βρίσκεται τώρα σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του, όπως ανακοίνωσαν οι κινηματίες.

Άνοδος του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα, καθώς το πραξικόπημα στη Γκαμπόν υπενθύμισε στην αγορά τους γεωπολιτικούς κινδύνους που επιβαρύνουν την προσφορά ενώ τα πρώτα στατιστικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πτώση των μετοχών.

Σήμερα, το βαρέλι Brent από τη Βόρεια Θάλασσα σημείωσε αύξηση 0,67% στα 86,06 δολάρια και το βαρέλι του Δυτικού Τέξας, ανέβηκε 0,80% στα 81,81 δολάρια.

Ενώ η Γαλλία, νεοαποικιοκρατική δύναμη, υποστηρίζει τις χώρες της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή Cedeao), ορισμένα μέλη της οποίας τάσσονται υπέρ μιας στρατιωτικής δράσης κατά των πραξικοπηματιών μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου, η κυβέρνηση Μελόνι εναντιώνεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μια ένοπλη αντιπαράθεση, δεν πρέπει να μας δουν ως νέους αποικιοκράτες», είχε πει στις αρχές Αυγούστου ο Ταγιάνι, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης. «Πρέπει να μεταθέσουμε την επιλογή του πολέμου όσο περισσότερο γίνεται».

«Τους Ιταλούς δεν τους βλέπει με κακό μάτι ο πληθυσμός του Νίγηρα, όπως ούτε και εκείνοι που έκαναν το πραξικόπημα», είπε, ενώ διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας πραγματοποιούνται συχνά στην πρωτεύουσα Νιαμέι.

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντιμπά, κάλεσε την Γαλλία να επέμβει για να τον επαναφέρει στην εξουσία!

Στο βίντεο (κάτω), η ώρα και η τοποθεσία λήψης του οποίου δεν μπορούν να προσδιοριστούν, φαίνεται καθισμένος σε μια πολυθρόνα και λέει πως βρίσκεται στην “κατοικία” του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.