Καμία επιβεβαίωση από ρωσικής πλευράς

Οι αποτυχίες στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε μερικούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσίας στην απόλυση ή απομάκρυνση από τις διοικητικές τους θέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Όπως αναφέρει στη συστηματική του ενημέρωση, οι απολύσεις των αξιωματούχων του στρατού της Ρωσίας αφορούν τον διοικητή της 1ης Στρατιάς αρμάτων μάχης, αντιστράτηγο Σεργκέι Κισέλ, επειδή απέτυχε να καταλάβει το Χάρκοβο αλλά και τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχο Ιγκόρ Όσιποφ, για την καταστροφή του Moskva.

Από την άλλη μεριά, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, παραμένει στην θέση του, αλλά είναι άγνωστο αν εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πούτιν. Όπως αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στους κόλπους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και στις υπηρεσίες ασφαλείας είναι ευρέως διαδεδομένη «η κουλτούρα της αποσιώπησης και της αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων».

«Πολλοί αξιωματούχοι, που εμπλέκονται στην εισβολή στην Ουκρανία, όλο και πιο πολύ θα αποφεύγουν να αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη για τις άμεσες αποτυχίες. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο φορτίο για το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και ελέγχου, καθώς οι αξιωματικοί όλο και πιο συχνά θα επιδιώκουν να μεταθέτουν τις αποφάσεις στην ηγεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και Ρώσοι δημοσιογράφοι στον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας είχαν ανακοινώσει ότι υπήρξαν παραιτήσεις και συλλήψεις στην ανώτατη ηγεσία του ρωσικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημες πηγές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε συνθήκες πολέμου οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν την τάση να μεταδίδουν πληροφορίες που υπάγονται στον τομέα της παραπληροφόρησης για τον αντίπαλο, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να επαληθευθούν άμεσα από ανεξάρτητες πηγές.