ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

WSJ: Η CIA είχε προειδοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι την Ουκρανία να μην επιτεθεί στον Nord Stream

Το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream που περνούν κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο του 2022 προκάλεσε μεγάλη ζημιά

WSJ: Η CIA είχε προειδοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι την Ουκρανία να μην επιτεθεί στον Nord Stream

Από το περασμένο καλοκαίρι, φέρεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) να είχε προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην επιτεθεί στον αγωγό Nord Stream.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ), η οποία επικαλείται αξιωματούχο με γνώση της αλληλογραφίας, αξιωματούχοι της CIA διαβίβασαν μια πληροφορία από την ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών σε ανώτερες αρχές τον Ιούνιο του 2022.

Ενώ οι ΗΠΑ έλαβαν σοβαρά υπόψη τους την πληροφορία, αμφισβήτησαν επίσης την ικανότητα της Ουκρανίας να εξαπολύσει μια τέτοια επίθεση βαθιά στη Βαλτική Θάλασσα.

Προς το τέλος του καλοκαιριού, η CIA έλαβε περαιτέρω πληροφορίες ότι η Ουκρανία είχε εγκαταλείψει το σχέδιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ότι το Κίεβο ήταν λιγότερο πιθανό να οργανώσει την επιχείρηση.

Τον επόμενο μήνα, ωστόσο, τρεις από τους τέσσερις αγωγούς του Nord Stream κατέστησαν άχρηστοι από ισχυρές υπόγειες εκρήξεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η WSJ ανέφερε ότι οι Γερμανοί ερευνητές εξέταζαν στοιχεία ότι μια ουκρανική ομάδα σαμποτάζ είχε χρησιμοποιήσει την Πολωνία για την υλικοτεχνική υποδομή και τη χρηματοδότηση της περσινής επίθεσης.

Η Washington Post ανέφερε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η CIA είχε λάβει πληροφορίες από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών ότι τον Ιούνιο του 2022, μια εξαμελής ομάδα ουκρανικών ειδικών δυνάμεων σχεδίαζε να σαμποτάρει τον αγωγό Nord Stream, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε ότι η ομάδα, αποτελούμενη από μια γυναίκα και 5 άνδρες, νοίκιασε ένα γιοτ με πλαστά διαβατήρια στην πόλη Ροστόκ στη βόρεια Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022 και έκανε σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream που περνούν κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο του 2022 προκάλεσε μεγάλη ζημιά στις ενεργειακές γραμμές που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Εκτός από τη Γερμανία, φορείς στη Δανία και τη Σουηδία διεξάγουν έρευνα για το σαμποτάζ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.