Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας παρά τω πρωθυπουργώ: Ένα σφάλμα ή ένα τεράστιο σφάλμα; – Ποια ονόματα ακούγονται

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας παρά τω πρωθυπουργώ: Ένα σφάλμα ή ένα τεράστιο σφάλμα; – Ποια ονόματα ακούγονται

Στην επιλογή ενός απόστρατου ανώτατου αξιωματικού του Ναυτικού του αντιναυάρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου λέγεται ότι καταλήγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πλήρωση της νεοπαγούς θέσης του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει έντονη φημολογία πηγών προσκείμενων στο Μαξίμου.

Πέρα από το γεγονός ότι η θέση αυτή χωρίς την ύπαρξη Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι απλά μια «θέση στο κενό» οπωσδήποτε το να τοποθετηθεί ένας απόστρατος ενός εκ των τριών Κλάδων των ΕΔ σε αυτό το αξίωμα δημιουργεί ερωτήματα δεδομένου ότι το πόστο δεν έχει σχέση με το στρατιωτικό όρο της Ασφάλειας αλλά με τη γενικότερη πολιτική έννοια της Εθνικής Ασφάλειας.

Η έννοια της Εθνικής Ασφάλειας είναι πολιτική έννοια και όχι στρατιωτική.

Και δεν αφορά τα στρατιωτικά θέματα μόνο. Αφορά και τα ενεργειακά, τις σχέσεις με σύμμαχες ή τρίτες χώρες, την πολιτική των εξοπλισμών κ.λ.π

Το να τοποθετείται ένας απόστρατος αξιωματικός του κλίματος της ΝΔ με έναν επιπλέον μισθό δεν είναι καταδικαστέο αλλά δεν ωφελεί την Εθνική Ασφάλεια σε τίποτα.

Και προς αποφυγή ατυχών συγκρίσεων να πούμε ότι ο «ομόλογός» του στο Λευκό Οίκο προΐσταται ενός ολόκληρου οργανισμού ο οποίος εν προκειμένω δεν υπάρχει και ούτε προβλέπεται να υπάρξει.

Να σημειώσουμε και κάτι άλλο το οποίο αναμένεται να προκαλέσει και θεσμικό πρόβλημα. Ποίου η γνώμη θα υπερισχύει, του ΥΕΘΑ ή του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας;

Και αν ο Α/ΓΕΕΘΑ που εν προκειμένω είναι της ΠΑ, εισηγηθεί μια αεροπορική επιχείρηση και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας που είναι του Ναυτικού, θεωρήσει ότι πρέπει να εκτελεστεί ναυτική επιχείρηση αντί της αεροπορικής, ποιος θα υπερισχύσει;

Και αν τεθούν άλλης φύσεως ερωτήματα όπως π.χ. κατάσχεται ένα φορτίο με όπλα ρωσικής προελεύσεως προς την Συρία (συνέβη το γεγονός πριν από 2,5 χρόνια και ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε), τι θα εισηγηθεί ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για την τύχη του φορτίου;

Και ποιες θα είναι οι «προδιαγραφές» της εισήγησής του;

Και ποιος θα εισηγηθεί στον ΣΕΑ το τι θα συμβουλέψει τον πρωθυπουργό γιατί… παντογνώστης αποκλείεται να είναι.

Καταληκτικά: Θα πρόκειται για σφάλμα η θεσμοθέτηση αυτόνομης θέσης ΣΕΑ παρά τω πρωθυπουργό όπως πρόκειται να εφαρμοστεί, χωρίς την δημιουργία οργανισμού υποστήριξης.

Η δε, τοποθέτηση απόστρατου αξιωματικού στην θέση αυτή, ο οποίος μάλιστα δεν έχει υπηρετήσει σε διακλαδική θέση, θα είναι τεράστιο σφάλμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακούγονται για την θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και τα ονόματα του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού ε.α. Χρίστου Μανωλά και του στρατηγού Μ.Κωσταράκου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν επρόκειτο για τον Μιχάλη Κωσταράκο ο οποίος έχει υπηρετήσει σε «πολιτικές» θέσεις στην ΕΕ και υπήρξε και διετέλεσε επί σειρά ετών Α/ΓΕΕΘΑ πιθανόν το σφάλμα θα ήταν μικρότερης έκτασης, αλλά και πάλι στερείται οργανισμού στήριξης και παραγωγής εθνικής πολιτικής ασφαλείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.