ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΥΠΕΞ Γαλλίας – Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν: «Το Παρίσι εκφράζει την υποστήριξή του στην Κύπρο για το θέμα των Βαρωσίων»

ΥΠΕΞ Γαλλίας – Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν: «Το Παρίσι εκφράζει την υποστήριξή του στην Κύπρο για το θέμα των Βαρωσίων»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν- Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε σήμερα Τετάρτη 21 Ιουλίου, την υποστήριξή του στην Κύπρο μετά την εξαγγελία των τουρκοκυπριακών αρχών για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για την στάση της Τουρκίας ως προς το θέμα αυτό και καλεί να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Λεντριάν και σημείωσε ότι το Παρίσι θα εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο ΟΗΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησε το θέμα αυτό στις 20 Ιουλίου με τον Κύπριο ομόλογό του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή του ο Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει στην επιστολή, μεταξύ άλλων, ότι η εξαγγελία των τουρκικών αρχών σήμερα αποτελεί μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), η οποία επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επισημαίνει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του υπό διοίκηση των ΗΕ αποτελεί προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων για άλλες πτυχές του Κυπριακού.

Υπενθυμίζει ότι τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία, η Τουρκία κινείται προς ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθεί να εμπεδώσει την παράνομη κατοχή του εδάφους. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική οπισθοδρόμηση, απέναντι στην οποία απαιτείται μια στιβαρή απάντηση της Διεθνούς Κοινότητας.

Σημειώνει ότι η κίνηση αυτή δημιουργεί έντονη απογοήτευση στους Ελληνοκυπρίους, αλλά και αποθαρρύνει και τους πολλούς Τουρκοκυπρίους που αντιτίθενται στις τουρκικές ενέργειες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η παράνομη ενέργεια αυτή υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καταλήγει ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι αποσταθεροποιητικές και αποτελούν μια ευθεία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει άμεσα την ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή εξέλιξη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.