Ν.Δένδιας: Όσα συμφώνησε με τους 10 Υπ.Εξωτερικών της ΕΕ για τον τουρισμό και τα ταξίδια

Ν.Δένδιας: Όσα συμφώνησε με τους 10 Υπ.Εξωτερικών της ΕΕ για τον τουρισμό και τα ταξίδια

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας, ύστερα από τηλεδιάσκεψη εν μέσω της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, υιοθέτησαν Κοινή Διακήρυξη​.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη αποτελεί θεμελιώδες τμήμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς για ιδιωτικούς λόγους, με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρισης» αναφέρει αρχικά η Διακήρυξη των 11 ΥΠ.ΕΞ.

Στη συνέχεια, χαιρετίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Κομισιόν σχετικά με τον Τουρισμό και τις Μεταφορές για το 2020 και τα επόμενα έτη, καθώς συνιστούν μια σημαντική βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να συμφωνηθούν τα κριτήρια και τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων βημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, οι ΥΠ.ΕΞ. συμφώνησαν:

  • Η προσέγγιση σταδιακών βημάτων, συντονισμένη και πεσυμφωνημένη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη μιας σταδιακής ομαλοποίησης των διασυνοριακών μετακινήσεων.
  • Η διερεύνηση τρόπων που θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις με ταυτόχρονη αποφυγή του κινδύνου μια ανεξέλεγκτης αύξησης των λοιμώξεων, θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο.
  • Θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μπορούν να επιστρέφουν με ασφάλεια στις χώρες τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχει στενός συντονισμός αναφορικά με τις συνθήκες άρσης των κανόνων περιορισμού και της καραντίνας, καθώς και αναφορικά με την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι εξίσου σημαντικό να διαμορφωθεί μια κοινή αντίληψη επί των υγειονομικών κανόνων και διαδικασιών.
  • Η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις θα συνεχίσουν να οδηγούν σε συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού. Το άνοιγμα των διασυνοριακών διελεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης όσων εργάζονται διασυνοριακά, απαιτεί ειδική προσοχή.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Καλούμε τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετιζόμενους ιδιωτικούς φορείς να λάβουν τις ερχόμενες εβδομάδες τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να προστατέψουν τους ταξιδιώτες μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακίνησης. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στις ασφαλείς μετακινήσεις. Προτρέπουμε επίσης τους πολίτες μας να συνεχίσουν να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις υγειονομικές πληροφορίες που τίθενται στη διάθεσή τους από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.