ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Γ.Γεραπετρίτης: «Το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη εξακολουθεί να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας»

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τονίζοντας πως πρέπει «να συνεχίσουμε την νηνεμία και το ήρεμο κλίμα χωρίς επιθετική ρητορική»

Γ.Γεραπετρίτης: «Το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη εξακολουθεί να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία από την Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθαρίζοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας περνά μέσα από την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές των Τυράννων.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξάγεται στο κοινοβούλιο για τον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρθηκε στον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ενώ ειδικά για την Αλβανία είπε «το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη εξακολουθεί να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή της πορεία. Δεν είναι διμερές αλλά ανάγεται στο κράτος δικαίου, στην προστασία πολιτικών δικαιωμάτων και στην προστασία μειονοτήτων. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνά μέσα από την ανάληψη των καθηκόντων του Φρένη Μπελέρη ώστε να υλοποιηθεί η πολιτική βούληση των πολιτών της Χειμάρρας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τονίζοντας πως πρέπει «να συνεχίσουμε την νηνεμία και το ήρεμο κλίμα χωρίς επιθετική ρητορική και αερομαχίες».

«Θέλω να τονίσω ότι η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή σχέση γειτονίας με την Τουρκία όπως και με όλους τους γείτονες. Μια σχέση που θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που είναι απαράβατοι: Ζητήματα κυριαρχίας δεν εντάσσονται στο διάλογο με την Τουρκία και το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να αποτυπώνεται διαρκώς η ειλικρίνεια και των 2 μερών για να προχωρήσουμε στα βήματα. Η υπογραφή της διακήρυξης φιλίας σηματοδοτεί την νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βήμα βήμα θα προχωρήσουμε στην σχέση μας με την γείτονα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γ.Γεραπετρίτης προχώρησε και σε «προσωπική τοποθέτηση» στο τέλος της ομιλίας του απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική για την εξωτερική πολιτική και για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να στηρίζεται σε διαίσθηση ούτε σε μια πολιτική πλειοδοσία ούτε σε υπεραπλουστευμένους βερμπαλισμούς. Απαιτεί βαθειά γνώστη ιστορίας και θεσμών … Στηρίζομαι κατεξοχήν στο εξαίρετο προσωπικό του ΥΠΕΞ και στην καθημερινή μελέτη που κάνω για να ανταπεξέλθω. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους . Θα μας κρίνει για την γενναιότητα και τη φρόνηση που θα επιδείξουνε Γενναιότητα δεν είναι να λες τα ευχάριστα αλλά να πράττεις τα ωφέλημα για την χώρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.