ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Από το παρκούρ στα Γρεβενά στην κορυφή του κόσμου: Ποιος είναι ο Μ.Τεντόγλου που «χάρισε» το χρυσό στην Ελλάδα

Από το παρκούρ στα Γρεβενά στην κορυφή του κόσμου: Ποιος είναι ο Μ.Τεντόγλου που «χάρισε» το χρυσό στην Ελλάδα

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι μυθικός, «πέταξε» στα 8,41 μέτρα και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο μήκος, «χαρίζοντας» με αυτό τον τρόπο το δεύτερο μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο Έλληνας αθλητής άφησε πίσω του τους Κουβανούς Ετσαβαρία και Μάσο, για να δώσει στη χώρα μας το δεύτερο χρυσό μετάλλιο, μετά από αυτό του Στέφανου Ντούσκου στην κωπηλασία.

Ποιος είναι ο Μίλτος Τεντόγλου;

Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε στα Γρεβενά στις 18 Μαρτίου 1998, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Άρχισε τον στίβο καθυστερημένα -στα 15 του- και κατά τύχη. Μα, ευτυχώς, το παιδί από τα Γρεβενά έπεσε σε καλά χέρια. Ο πρώτος του προπονητής, ο Βαγγέλης Παπανίκος, τον ανακάλυψε παρακολουθώντας τον να κάνει παρκούρ στο στάδιο της πόλης του.

Πήγαινε εκεί με την παρέα του, έκαναν αυτοσχέδιους αγώνες και τους βιντεοσκοπούσαν. Έπειτα ανέβαζαν τα βιντεάκια στο ίντερνετ. Ο κ. Παπανίκος παρατήρησε ότι ένας από τους νεαρούς -ο Μίλτος- είχε εξαιρετική αλτικότητα.

Τον έπεισε να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στο σκάμμα. Την πρώτη, κιόλας, μέρα του είπε: «Μόλις γράφτηκες στη Γυμναστική Ενωση Γρεβενών ως άλτης του μήκους». Τον πρώτο χρόνο πήγαινε στις προπονήσεις «για πλάκα».

Ήταν αθλητικός τύπος, του άρεσε ο στίβος, όμως, από την άλλη, σιχαινόταν τις δεσμεύσεις. Ο κ. Παπανίκος δεν έκανε το λάθος να τον ζορίσει. Το αποφάσισε ο ίδιος να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το αγώνισμα, όταν, αρκετούς μήνες αργότερα, κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στη Θεσσαλονίκη, στην κατηγορία των Παμπαίδων.

Φορώντας μια βερμούδα και ένα φαρδύ φανελάκι, πήδησε 6,40 μέτρα. Ενθουσιάστηκε, επειδή κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών χωρίς προπονήσεις. Κι έτσι το πήρε πιο ζεστά. Αυτά συμβαίνουν το 2013-2014. Αμέσως μετά, αρχίζει η… εκτόξευση.

Μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις

Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων. Στις 6 Ιουνίου 2015 προσγειώθηκε στα 7,65 μ και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ. Κέρδισε έτσι μία θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015), όπου εκεί κατετάγη στην 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ.

Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, σε ηλικία 17 ετών, ο Τεντόγλου με άλμα στα 7,91 μ, από την τρίτη του προσπάθεια, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στις 28 Μαΐου 2016, με άλμα στα 8,19 μ κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Παπαφλέσσια» έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2016. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πήδηξε μόνο 7,64 μ. Επίσης, δεν κατάφερε να επιτύχει κάτι θετικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2017, κερδίζοντας όμως εμπειρίες.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μ και νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20. Λίγο αργότερα, ήρθε και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8,07 μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,25 μ. Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Παράλληλα ο Μ. Τεντόγλου αναδεικνύεται με το μετάλλιο αυτό ως ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ.

Η κορυφαία επίδοση στον κόσμο

Ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο έκανε σε ένα μίτινγκ στην Καλλιθέα στις 26 Μαΐου 2021 με την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 8,60 μ. Το άλμα αυτό είναι η πρώτη επίδοση στον κόσμο για το έτος 2021.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2021 ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8,35 μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου παρότι αγωνίσθηκε έχοντας έναν τραυματισμό στο αριστερό του γόνατο κατάφερε με άλμα στα 8,04 μ που πέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια στον προκριματικό να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος, όπου στην πρώτη του προσπάθεια σημείωσε επίδοση 8.35μ. Το άλμα αυτό του έδωσε την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω του τον Σουηδό Thobias Montler που σημείωσε 8,31 μ και τον Φιλανδό Kristian Pulli που σημείωσε 8,24 μ.

Στις 9 Ιουλίου 2021, κατετάγη 1ος στο μίτινγκ του Diamond League στο Μονακό στο άλμα εις μήκος κάνοντας άλματα στα 8,21 μ και 8,24 μ.

Μ.Τεντόγλου: Πανηγύρισε με την ελληνική σημαία και συρτάκι

Ο Μίλτος Τεντόγλου πανηγύρισε με ελληνικό τρόπο το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε.

Ο Έλληνας άλτης γιόρτασε την πρώτη θέση στο άλμα εις μήκος με συρτάκι, αφού ο Ζορμπάς έπαιζε από τα μεγάφωνα του σταδίου.

Ο Τεντόγλου ήταν τυλιγμένος με την ελληνική σημαία και την είχε μαζί του και στο βάθρο.

Επίσης, ο Τεντόγλου πήγε να παρηγορήσει τον συναθλητή του, τον Κουβανό Ετσεβαρία, ο οποίος τραυματίστηκε ενώ προσπάθησε να κάνει το έκτο άλμα του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.