Γιατί η ιταλική ομάδα Βερόνα έχει την ονομασία «Ελλάς Βερόνα»; (φωτο)

Γιατί η ιταλική ομάδα Βερόνα έχει την ονομασία «Ελλάς Βερόνα»; (φωτο)

Το να υπάρχει επιρροή από την αρχαία Ελλάδα σε ονόματα ομάδων, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

Με πιο γνωστή τον Άγιαξ (Αίαντας) υπάρχουν και άλλα παραδείγματα όπως οι Ολυμπίκ Λυόν, Ολυμπίκ Μαρσέιγ, Σπάρτα Πράγας κ.α.

Η ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα Βερόνα όμως έχει συμπεριλάβει το λέξη Ελλάς στο όνομά της χωρίς να έχει άμεση σχέση με το ελληνικό στοιχείο, όπως για παράδειγμα η Ελλάς Μελβούρνης στην Αυστραλία. Ας δούμε όμως πώς προέκυψε το όνομα Ελλάς Βερόνα.

Η ομάδα της Βερόνα ιδρύθηκε το 1904 (ή 1903 κατ’ άλλους), εποχή που το ποδόσφαιρο στην Ιταλία ήταν ουσιαστικά υπόθεση των βιομηχανικών πόλεων, του Τορίνο, του Μιλάνου και της Γένοβας. Το άθλημα, βέβαια, γινόταν όλο και πιο δημοφιλές, με αποτέλεσμα μια παρέα μαθητών στο λύκειο Scipione Maffei της Βερόνα να αποφασίσει να ιδρύσει μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Οι μαθητές, δεν είχαν τα χρήματα που χρειάζονταν για τις πρώτες ανάγκες της δημιουργίας συλλόγου, με αποτέλεσμα να ζητήσουν την βοήθεια του Ντέτσιο Κορούμπολο, καθηγητή στο σχολείο τους, ο οποίος δίδασκε αρχαία λογοτεχνία. Ο Κορούμπολο δέχθηκε με χαρά να βοηθήσει τους μαθητές του και μάλιστα τους πρότεινε και το όνομα: Associazione Calcio Hellas.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο καθηγητής επέλεξε το Hellas λόγω της αγάπης του για την Ελλάδα, με την ονομασία να αλλάζει το 1929, όταν δημιουργήθηκε το εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, σε A.C. Verona, για να επανέλθει το Hellas με την μετονομασία σε Ελλάς Βερόνα το 1958, όταν αποφασίστηκε η ομάδα να επιστρέψει πιο κοντά στις ρίζες της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.