ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

FIFA: Πόσο «καθαρό» χρονικά είναι το ποδόσφαιρο που βλέπουμε

FIFA: Πόσο «καθαρό» χρονικά είναι το ποδόσφαιρο που βλέπουμε

Το ποσοστό του καθαρού χρόνου παιχνιδιού αλλά και τους λόγους που προκαλούν τη διακοπή του σε 37 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τις 30 κορυφαίες κατηγορίες της UEFA, παρουσιάζει η πανευρωπαϊκή μελέτη του CIES, σε συνεργασία με την FIFA.

Ανάμεσά τους βρίσκεται η ελληνική Super League 1, η οποία διαπιστώνεται πως διακόπτεται συχνά (σε ανάλυση 403 αγώνων) και παρατηρείται καθαρός χρόνου αγώνα μόλις 57,5%. Μάλιστα, το πρωτάθλημά μας βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος στη σχετική κατάταξη, μπροστά μόνο από την αγγλική Championship (35η-57,2%),την τσεχική Fortuna Liga (36η-56,8%) και την ισπανική Segunda division (37η-55,9%).

Κατά μέσο όρο, ο καθαρός-πραγματικός χρόνος παιχνιδιού που καταγράφηκε στα 37 πρωταθλήματα που αναλύθηκαν ήταν 61,3%. Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στο Ισραήλ (66,9%), Ολλανδία (65,6%) και στη Ρωσία (65,4%).

Ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού στο Champions League είναι 64,7% και στο Europa League 62,5%.

Η ισπανική Primera Division (59,3%) είναι το μόνο από τα κορυφαία πρωταθλήματα, με αξία κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο μέσος όρος παιχνιδιού (90’ και καθυστερήσεις) στην ελληνική Super League φτάνει τα 97 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα, ούσα 3η στην σχετική κατάταξη, πίσω μόνο από την τούρκικη Super Lig (1η-99’) και την αγγλική Championship (2η-98’).

Κατά μέσο όρο, ένας αγώνας στα 37 τουρνουά που αναλύθηκαν διαρκεί 96’14”.

Σε ό,τι αφορά τον έξτρα χρόνο στην Τουρκία, οι διαιτητές προσθέτουν κατά μέσο όρο 9 λεπτά. Αντίθετα, στη Σλοβακία, ο επιπλέον χρόνος που προστίθεται από τους διαιτητές είναι μόνο 4’25’’. Ο επιπλέον χρόνος κατά μέσο όρο, για το Champions League είναι 6’12’’ και στο Europa League 6’00’’. Ως κύριος λόγος για τη διακοπή του παιχνιδιού, είναι όταν η μπάλα είναι εκτός αγωνιστικού χώρου-παιχνιδιού.

Στην Super league 1 το ποσοστό αυτού του χρόνου, είναι 19,5% και βρίσκεται στην 27η θέση ανάμεσα στα 37 πρωταθλήματα που αναλύθηκαν. Συνολικά στα 37 τουρνουά, αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνολικού χρόνου αγώνα.

Η τιμή που καταγράφηκε για το Champions League είναι η τέταρτη χαμηλότερη (18,2%), στο Europa League είναι 20,1%.

Η ανάλυση επισημαίνει, αφενός, τα πρωταθλήματα όπου οι παίκτες δεν έχουν την τάση να επαναφέρουν γρήγορα την μπάλα στο παιχνίδι (Αγγλία, Σκωτία και Ιταλία), και από την άλλη, εκείνα όπου οι ποδοσφαιριστές έχουν αντίθετη στάση (Αυστρία, Ρωσία, Ισραήλ, Λευκορωσία, Σερβία).

Τα φάουλ αποτελούν τον δεύτερο σημαντικότερο λόγο διακοπής του παιχνιδιού. Εδώ η Super League καταλαμβάνει την 1η θέση, με ποσοστό 19%. Τα φάουλ κατά μέσο όρο, αντιπροσωπεύουν το 14,8% του συνολικού χρόνου αγώνα, στα 37 πρωταθλήματα της μελέτης.

Τα πρωταθλήματα της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης είναι μεταξύ εκείνων όπου ο χρόνος που χάθηκε λόγω φάουλ είναι χαμηλότερος, ενώ τα πρωταθλήματα της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, βρίσκονται στην αντίθετη κατάσταση.

Το Champions League (13,6%) και το Europa League (13,9%) είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως και η αγγλική Premier League (12,5%) και η γερμανική Bundesliga (13,0%). Ο μέσος αριθμός των φάουλ ανά αγώνα για όλους τους αγώνες που αναλύθηκαν είναι περίπου 28.

H Super League με 33,8 φάουλ ανά αγώνα, βρίσκεται στην 2η θέση, πίσω από την κορυφαία κατηγορία της Σερβίας (35,6), ενώ τα λιγότερα (21,5) έχει η αγγλική Premier League. Κατά μέσο όρο, κάθε φάουλ οδηγεί σε χρόνο διακοπής 30,6 δευτερολέπτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Super League, που είναι 5η στη σχετική κατάταξη, ο χρόνος αυτός είναι 33,1’’, με την τουρκική Super Lig να είναι 1η με 35,1’’ και την Premier League της Λευκορωσίας 37η (25,6’’), δηλαδή με το λιγότερο χαμένο χρόνο διακοπής για φάουλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.