ΑΕΚ: Το όνομα του αετού στην «Αγια-Σοφιά» κρύβει μία θλιβερή ιστορία

Μια ιστορία από την Πόλη όπως λέει το σύνθημα των οπαδών της Ένωσης

ΑΕΚ: Το όνομα του αετού στην «Αγια-Σοφιά» κρύβει μία θλιβερή ιστορία

Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, είναι ο αετός της ΑΕΚ Οδυσσέας.

Το περήφανο πτηνό, που πλέον έχει ως σπίτι του το νέο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, πήρε το όνομά του από μια θλιβερή ιστορία που έρχεται από την Κωνσταντινούπολη, το μέρος από όπου ήρθαν οι ιδρυτές της Ένωσης για να δημιουργήσουν το δικό τους αθλητικό αποκούμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η «OPAP Arena» έχει δύο αετούς, τον έναν, τον ατσάλινο δικέφαλο στη νότια πλευρά της, αλλά και τον ζωντανό, τον Οδυσσέα, που θα δίνει το «παρών» στα εντός έδρας παιχνίδια της Ένωσης. Όπως αυτό κόντρα στον Ιωνικό για την 6η αγωνιστική της Super League, όπου πήγε την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου.

Το όνομα του αετού δεν μπήκε τυχαία. Ο έμπειρος δημοσιογράφος, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην ΕΡΤ και γνώστης των πραγμάτων γύρω από τα «κιτρινόμαυρα» πεπραγμένα, αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Facebook πώς το πτηνό ονομάστηκε Οδυσσέας.

Μια ιστορία από την Πόλη, όπως λέει το σύνθημα των οπαδών της Ένωσης, η οποία κουβαλά πίσω της θλίψη και συγκίνηση. Αλλά, όπως η ΑΕΚ, έτσι και ο Οδυσσέας «ανασταίνεται» στης Φιλαδέλφειας τα μέρη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στράτου Σεφτελή για τον αετό της ΑΕΚ:

«Επειδή ίσως αναρωτιέστε γιατί ο αητός που πετάει μέσα στην Αγιά Σοφιά ονομάζεται Οδυσσέας. Να γιατί:

Το 1962 ο Οδυσσέας Νταβονάκος 24 ετών, ήταν Έλληνας κάτοικος της Πόλης και είχε περίπτερο. Ήταν φίλαθλος της ΑΕΚ επειδή είχε την ρίζα της στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος παρακολουθούσε από μακρυά την αγαπημένη ομάδα του. Μάλιστα πουλούσε και ελληνικές εφημερίδες με κυρία πρωτοσέλιδα στην ΑΕΚ.

Ένα βράδυ μια μικρή ομάδα Τούρκων (3-4 ατόμων), πλησίασε απειλητικά τον Οδυσσέα και του ζήτησαν να μην ξαναμιλήσει ελληνικά και να κλείσει το περίπτερο του.

Ο ίδιος αρνήθηκε και (εικάζεται πως) ζήτησε από τους Τούρκους να τον αφήσουν ήσυχο και να απομακρυνθούν.

Το τι έγινε μέχρι το επόμενο πρωί δεν είναι γνωστό.

Την επόμενη λοιπόν ο άτυχος Έλληνας βρέθηκε νεκρός σε μια πλαγιά κοντά στο περίπτερο του, με φανερά χτυπήματα στο πρόσωπο και ακρωτηριασμένο το αριστερό του χέρι. Η είδηση έγινε γνωστή στην Πόλη ειδικά στους Έλληνες κατοίκους, οι οποίοι ζήτησαν, ανούσια όπως στην πορεία φάνηκε, να εντοπιστούν οι δολοφόνοι του Οδυσσέα….

Γι’ αυτό ο αητός που πετάει στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, την Αγιά Σοφιά, ονομάζεται Οδυσσέας!

Όνομα που δόθηκε προς τιμήν του αδικοχαμένου Έλληνα φιλάθλου της ΑΕΚ, από την πόλη-μήτρα ολοκλήρου του σωματείου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.