ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εκτεθειμένη η Αυστραλία – Οι διοργανωτές είχαν ενημερώσει τον Ν.Τζόκοβιτς ότι δεν χρειαζόταν πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο Τζόκοβιτς διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό στις 16 Δεκεμβρίου

Εκτεθειμένη η Αυστραλία – Οι διοργανωτές είχαν ενημερώσει τον Ν.Τζόκοβιτς ότι δεν χρειαζόταν πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την ίδια στιγμή που ο Νο1 τενίστας του κόσμου παραμένει κλεισμένος στο ξενοδοχείο Park Hotel του Κάρλτον περιμένοντας την Δευτέρα (10/1) ημέρα που θα εκδικαστεί η έφεση που έχουν υποβάλλει οι δικηγόροι του για την ακύρωση της βίζας τα έγγραφα που οι ίδιες οι αυστραλιανές αρχές είχαν αποστείλει στον Ν.Τζόκοβιτς τις εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Το ενδιαφέρον γύρω από την εκδίκαση της έφεσης που έχει κάνει ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατά της απέλασης του από την Αυστραλία είναι τεράστιο με αποτέλεσμα να μεταδοθεί ζωντανά, σύμφωνα ανακοίνωση έκανε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται, φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά η υπόθεση έχει πάρει τέτοια έκταση που οι Αυστραλοί επιθυμούν να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι δικηγόροι του Σέρβου θα στηρίξουν την απόφαση εξαίρεσης σε πρόσφατη νόσηση του κορυφαίου τενίστα, και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όταν και «βγήκε θετικό το πρώτο PCR τεστ που έκανε».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Τζόκοβιτς ζήτησε τον προσωπικό του σεφ αλλά και την δυνατότητα να προπονηθεί σε κάποιο γήπεδο τένις, αιτήματα τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά.

Έτσι ένα πιστοποιητικό νόσησης εξάμηνης διάρκειας, σαν αυτό που παρουσίασε ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατά την άφιξή του στη Μελβούρνη, ήταν αρκετό για να δηλώσεις συμμετοχή στο Australian Open (17-30 Ιανουαρίου), σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που είχε στείλει στους τενίστες που ήθελαν να λάβουν μέρος στη διοργάνωση η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (Tennis Australia) τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, ένα μηνα νωρίτερα, το Νοέμβριο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Ομοσπονδία ότι απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στην Αυστραλία, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένους τους διοργανωτές στην υπόθεση που έχει ξεσηκώσει παγκόσμιο σάλο με τον Σέρβο τενίστα.

Αυτό επιβεβαιώνει και η επιστολή που διέρρευσε σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Υγείας, Γκρεγκ Χαντ, ενημέρωσε τον CEO του Australian Open, Κρεγκ Τάιλι, ότι μια πρόσφατη νόσηση από covid-19 δεν θα έδινε ιατρική εξαίρεση στους μη εμβολιασμένους παίκτες.

“Η Αυστραλιανή Συνοριακή Αρχή έχει ενημερώσει ότι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στην Αυστραλία θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι όπως ορίζεται από την Αυστραλιανή Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα Ανοσοποίησης (ATAGI).

“Σε σχέση με τις συγκεκριμένες ερωτήσεις σας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι άτομα που προσβλήθηκαν από την covid-19 τους τελευταίους 6 μήνες και επιδιώκουν να εισέλθουν στην Αυστραλία από το εξωτερικό και δεν έχουν λάβει 2 δόσεις από εγκεκριμένο ή αναγνωρισμένο εμβόλιο από την Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων, δεν λαμβάνοντας υπόψιν ως πλήρως εμβολιασμένοι”, αναφέρει η επιστολή του περασμένου Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα The Advertiser, οι αρχές της χώρας είχαν προειδοποιήσει δύο φορές τον διοργανωτή ότι μόλυνση μικρότερη των έξι μηνών δεν ισοδυναμεί με εμβολιασμό.

Όμως στο έγγραφο που εστάλη στους παίκτες, η Tennis Australia περιέγραψε τη διαδικασία δύο βημάτων που απαιτούνται για να επιτραπεί σε έναν μη εμβολιασμένο παίκτη να αγωνιστεί στο Australian Open.

Αρχικά, απόκτηση πιστοποιητικού εξαίρεσης στο εξωτερικό που θα αποδεικνύει ότι το άτομο έχει προσβληθεί από την Covid-19 κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Στη συνέχεια, μια δεύτερη εξαίρεση εγκεκριμένη από ανεξάρτητο Αυστραλό γιατρό ή ομάδα ειδικών ιατρών.

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (Tennis Australia) και η κυβέρνηση της Πολιτείας της Βικτώριας έχουν εφαρμόσει σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρέσεις εμβολιασμού προκειμένου αθλητές να συμμετάσχουν στο τουρνουά.

Σύμφωνα με την Tennis Australia, αυτοί οι κανόνες απαιτούν οι τυχόν εξαιρέσεις να εγκρίνονται από δύο ειδικές ιατρικές επιτροπές.

Αλλά «μια εξαίρεση που χορηγείται από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας για να παίξει τένις σε αυτήν την πολιτεία είναι εντελώς διαφορετική από οποιαδήποτε εξαίρεση ή προϋπόθεση εισόδου στην Αυστραλία», δήλωσε η Κάρεν Άντριους, υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Για την είσοδο στην Αυστραλία χρειάζεται βίζα αλλά και να πληρούνται οι προϋποθέσεις εισόδου: αρνητικό τεστ και πλήρης εμβολιασμός ή ιατρική απόδειξη αντένδειξης εμβολιασμού.

Από τη στιγμή που ο κορυφαίος τενίστας παρουσίασε πιστοποιητικά για τους λόγους εξαίρεσής του, πήρε στις 4 Ιανουαρίου το πράσινο φως από τους διοργανωτές οι οποίοι με ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι:

«Ο Τζόκοβιτς αιτήθηκε ιατρικής εξαίρεσης που του δόθηκε ακολουθώντας τη διαδικασία ενδελεχούς εξέτασης από δύο ανεξάρτητες ειδικές ομάδες ιατρών. Η μία από αυτές ήταν η ανεξάρτητη ομάδα ελέγχου ιατρικής εξαίρεσης η οποία ορίστηκε από το τμήμα υγείας της Βικτώριας. Αξιολόγησαν όλες τις αιτήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν πληρούν τις οδηγίες της Αυστραλιανής Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για την Ανοσοποίηση (ATAGI)».

Με επίσημη ανακοίνωση, η ομοσπονδία δεν διαψεύδει το έγγραφο, διαψεύδει όμως τον ισχυρισμό, εξηγώντας πως οι οδηγίες αυτές που αναγράφονται στο μέιλ που έστειλε στους παίκτες, ήταν οι οδηγίες που αναγραφόντουσαν και στην κυβερνητική ιστοσελίδα Smart Traveller, στην οποία τους είχε παραπέμψει ο Υπουργός Υγείας, Greg Hunt.

Η Tennis Australia σημείωσε ακόμα πως είχε ενημερώσει τους παίκτες για τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, υπερασπιζόμενη τα οφέλη του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και το μεγάλο ερώτημα τελικά θα είναι γιατί αυτή η συμπεριφορά. Γιατί ίσως δεν θα ήθελαν τον διεθνή παίχτη να λαμβάνει μέρος και πιθανόν να κερδίζει το τουρνουά ή ως παραδειγματισμό γιατί δεν είναι εμβολιασμένος;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.