ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αύριο ξεκινάει ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδα – Τα 5 ετάπ

Οι ομάδες του Γύρου

Αύριο ξεκινάει ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδα – Τα 5 ετάπ

Αύριο Τρίτη 26 Απριλίου στις 17:00 το απόγευμα ξεκινά, στο Μικρό Κούλε, στο λιμάνι του Ηρακλείου, ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδα.

Ο αγώνας που επιστρέφει μετά από 10 χρόνια απουσίας, θα ξεκινήσει με την επίσημη παρουσίαση των ομάδων, η οποία θα γίνει παρουσία του υφυπουργού Υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και των τοπικών Αρχών.

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος συμπεριλαμβάνεται στο αγωνιστικό καλεντάρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας (UCI), είναι κατηγορίας 2,1 Europe Tour και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συναρπαστικές διαδρομές (ετάπ) από την Κρήτη ως τα Ιωάννινα.

Οι αθλητές που θα αγωνιστούν εκπροσωπούν πέντε ηπείρους και 26 χώρες, με την Ευρώπη να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με 108 συμμετοχές. Ανάμεσά τους, 16 που έχουν εμπειρία από τους τρεις μεγάλους Γύρους (grand tours), Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Υπάρχουν ομάδες πολυεθνικές, με κάθε ποδηλάτη να προέρχεται από διαφορετική χώρα, όπως οι Novo Nordisk και Xspeed United, αλλά και ομάδες εθνικές, όπου όλα τα μέλη τους έχουν κοινή καταγωγή, όπως η εθνική Ελλάδας, η εθνική Κύπρου, αλλά και οι Tarteletto – Isorex, Dukla Banská Bystrica και Bhs PL Beton Bornholm.

Θα ακολουθήσει ένα πενθήμερο με συναρπαστικές μάχες για την κατάκτηση των τεσσάρων φανελών του Γύρου: της μπλε που είναι η πιο ελκυστική και περιμένει το μεγάλο νικητή, της πορτοκαλί για τον «Βασιλιά της Ανάβασης», της κόκκινης για τον πρώτο στα σπριντ ευθείας και της λευκής για τον κορυφαίο νέο αθλητή.

Η σύνδεση του αθλητισμού με τον τουρισμό είναι κεφάλαιο προς περαιτέρω αξιοποίηση, σε άμεσο όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ράλι Ακρόπολις, που μετά από οκτώ χρόνια απουσίας επανήλθε το 2021 στο παγκόσμιο προσκήνιο και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια.

Το πελοτόν θα περάσει συνολικά από πέντε περιφέρειες, 11 νομούς, 28 πόλεις και θα καλύψει περισσότερα από 858 χιλιόμετρα.

ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Η διαδρομή, οι ομάδες και η τηλεοπτική κάλυψη

Τα πέντε ετάπ του αγώνα θα διασχίσουν μεγάλο μέρος της χώρας, προβάλλοντας έτσι πολλά σημεία και αξιοθέατα της Ελλάδας.

Αναλυτικά, τα 5 ετάπ του Γύρου

Τετάρτη, 27 Απριλίου, 1ο ετάπ: Ηράκλειο – Ρέθυμνο – Χανιά = 190,1 χλμ.

Αθάνατο – Σίβα – Κερασιά – Πρινιάς – Αυγενική – Αγία Βαρβάρα – Πανασός – Γέργερη – Νύβριτος- Ζαρός – Βορίζια – Κρηταγενής Δίας (σπριντ ανάβασης) – Καμάρες – Λοχριά – Άρδακτος – Πλάτανος – Βαθιακό – Αποδούλου – Νίθαυρη – Κουρούτες (σπριντ ανάβασης) – Φουρφουράς – Βιζάρι – Πάνακρον – Καλόγερος – Αγία Φωτεινή – Παντάνασσα – Πρασιές – Ρέθυμνο (σπριντ ευθείας) – Καμάρι – Πετρές – Δράμια – Γεωργιούπολη (σπριντ ευθείας) – Βρύσσες – Άγιοι Πάντες – Νιο Χωριό – Στύλος – Μαλάξα – Νεροκούρου – Χανιά.

Πέμπτη 28 Απριλίου,

2ο ΕΤΑΠ: OAKA (Μαρούσι) – Ιτέα = 165 χλμ.

ΟΑΚΑ – Αττική Οδός – Φυλή (σπριντ ανάβασης) – Πύλη (σπριντ ευθείας) – Δάφνη – Ερυθρές – Θήβα – Αλίαρτος (σπριντ ευθείας) – Λιβαδειά – Δίστομο – Δεσφίνα (σπριντ ανάβασης) – Ιτέα.

Παρασκευή 29 Απριλίου, 3ο ΕΤΑΠ: Δελφοί – Λαμία – Καρδίτσα = 170,7 χλμ.

Δελφοί (Μουσείο) – Χρισσό – Ελαιώνας – Άμφισσα – Βωξίτες (σπριντ ανάβασης) – Γραβιά – Μπράλος – Λαμία (σπριντ ευθείας) – Λιανοκλάδι (σπριντ ευθείας) – Τρίλοφο (σπριντ ανάβασης) – Λίμνη Σμοκόβου – Άγραφα – Καλλιφώνι – Αγιοπηγή – Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας.

Σάββατο 30 Απριλίου, 4ο ΕΤΑΠ: Καρδίτσα – Λίμνη Πλαστήρα – Λάρισα = 174 χλμ.

Καρδίτσα – Μοσχάτο – Λίμνη Πλαστήρα – Άγιος Αθανάσιος – Καστανιά (σπριντ ανάβασης) – Γοργοβίτες – Παλαμάς (σπριντ ευθείας) – Φαρκαδόνα – Προφήτης Ηλίας (σπριντ ανάβασης) – Τύρναβος (σπριντ ευθείας) – Γιάννουλη – Λάρισα (σπριντ ευθείας) – Γήπεδο Αλκαζάρ.

Κυριακή 1 Μαΐου, 5ο ΕΤΑΠ: Μετέωρα (Καλαμπάκα) – Ιωάννινα = 154,5 χλμ.

Καλαμπάκα (σπριντ ευθείας) – γύρος Μετεώρων – Καλαμπάκα – αυχένας Κατάρας (σπριντ ανάβασης) – Μέτσοβο – Τζουμέρκα – Μαζιά (σπριντ ανάβασης) – Ιωάννινα – Ακτή Μιαούλη (σπριντ ευθείας).

Οι ομάδες του Γύρου:

  • Trek – Segafredo – UCI World Team
  • Bingoal Pauwels Sauces WB – UCI Pro Team
  • Drone Hopper – Androni Giocattoli – UCI Pro Team
  • Human Powered Health – UCI Pro Team
  • Caja Rural – Seguros RGA – UCI Pro Team
  • Team Novo Nordisk – UCI Pro Team
  • Allinq Continental Cycling Team – UCI Continental Team
  • Astana Qazaqstan Development Team – UCI Continental Team
  • BHS – PL Beton Bornholm – UCI Continental Team
  • Cross Team Legendre – UCI Cyclocross Team
  • Dukla Banska Bystrica – UCI Continental Team
  • Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling – UCI Continental Team
  • Giotti Victoria – Savini Due – UCI Continental Team
  • Mg.K Vis-Color for Peace-VPM – UCI Continental Team
  • Team Coop – UCI Continental Team
  • Terengganu Polygon Cycling Team – UCI Continental Team
  • XSpeed United Continental- UCI Continental Team
  • Tarteletto – Isorex – UCI Continental Team
  • Εθνική ομάδα Κύπρου
  • Εθνική ομάδα Ελλάδας

Η τηλεοπτική προβολή του Γύρου

Στο εσωτερικό της Ελλάδας θα υπάρχει καθημερινά 1,5 ώρα ζωντανής μετάδοσης κάθε ετάπ από το ERTflix και κάθε βράδυ, γύρω στα μεσάνυχτα, από τον Alpha η περίληψη της αγωνιστικής ημέρας, διάρκειας 26 λεπτών. Η σύνοψη της ημέρας θα προβάλλεται κάθε βράδυ και από το Eurosport, πρόγραμμα που θα επαναλαμβάνεται το επόμενο πρωινό από το Eurosport2.

Η Ευρώπη θα «βλέπει» Ελλάδα μέσα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που: είναι μέλη της European Broadcasting Union (EBU), ενώ το τηλεοπτικό σήμα θα φτάσει ακόμα σε:

  • Μέση Ανατολή,
  • Νέα Ζηλανδία,
  • Αυστραλία,
  • Ιαπωνία,
  • Κίνα,
  • Νοτιοανατολική Ασία,
  • Ινδία,
  • Νότια Αφρική,
  • Βόρεια και Νότια Αμερική.

Επιπλέον, στη συμφωνία με τον παγκόσμιο αθλητικό τηλεοπτικό κολοσσό Eurosport, περιλαμβάνεται η προβολή δεκάδων σποτ διαφήμισης της Ελλάδας με αφορμή τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο.

Ορεινή ποδηλασία στο Λασίθι από τον Λ. Αυγενάκη

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που έχουν ετοιμαστεί για τον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου, την αυλαία άνοιξε ο Άγιος Νικόλαος, όπου ο δήμος διοργάνωσε από τη Νεάπολη στο Λασίθι τους αγώνες ορεινής ποδηλασίας για όλες τις ηλικίες (6 έως 60 ετών).

Οι παράλληλες εκδηλώσεις -περισσότερες από 160 εξελισσόμενες σε κάθε Δήμο της Κρήτης, της Αττικής, της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, από όπου θα διέλθει ο Αγώνας- δεν προωθούν την ποδηλασία ως άθλημα μόνο, αλλά στέλνουν το μήνυμα ότι το ποδήλατο είναι και μέσο ψυχαγωγίας, μετακίνησης και βελτιώνει τη ζωή μας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στους αγώνες ορεινής ποδηλασίας που πραγματοποιήθηκαν στο Λασίθι, ήταν και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Μάλιστα, από τις φωτογραφίες φάνηκε να το έχει αρκετά με το ποδήλατο, ενώ δείχνει να το διασκέδασε δεόντως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.