ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ο 17χρονος γιος του Μ.Όουεν είναι κλινικά τυφλός – Ποια είναι η σπάνια νόσος Stargardt

Δεν υπάρχει θεραπεία

Ο 17χρονος γιος του Μ.Όουεν είναι κλινικά τυφλός – Ποια είναι η σπάνια νόσος Stargardt

Ο πρώην άσσος της Λίβερπουλ και της Εθνικής Αγγλίας Μάικλ Όουεν αποκάλυψε το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο 17χρονος γιος του, Τζέιμς, ο οποίος είναι «κλινικά» τυφλός.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Τζέιμς ξεκίνησε να παίζει μπάλα από μικρή ηλικία αλλά το όνειρό του να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του «έσβησε», όταν διαγνώστηκε με τη νόσο Stargardt σε ηλικία οκτώ ετών.

Πρόκειται για μία σπάνια γενετική πάθηση που επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και συγκεκριμένα την ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την οξεία κεντρική όραση, η οποία απαιτείται για την ανάγνωση, την οδήγηση και την αναγνώριση προσώπων.

Μία πάθηση για την οποία, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία.

Η όραση του Τζέιμς χειροτέρευε σταδιακά στα εφηβικά του χρόνια και τώρα είναι «κλινικά» τυφλός.

«Δύσκολο να δω την μπάλα»

Όπως λέει ο ίδιος ο Τζέιμς, «ο κόσμος περιμένει από εμένα να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο και το απολάμβανα πραγματικά. Αλλά έφτασα σε ένα σημείο όπου ήταν πολύ δύσκολο να ξέρω πού ήταν η μπάλα. Έχασα την απόλαυση γιατί ήθελα να είμαι ο καλύτερος».

«Είναι ίσως η χειρότερη ερώτηση, όχι ότι το δείχνω ποτέ ή το λέω σε κανέναν», λέει ο ίδιος ο Μάικλ Όουεν και συμπληρώνει: «Είτε πρέπει να βρεις μια δικαιολογία ή να πεις ότι ο μικρός δεν ενδιαφέρεται και οι άνθρωποι να σε κοιτούν και να λένε “δεν ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο;” Μετά πρέπει να τα εξηγήσεις όλα και καταλήγεις σε μια συζήτηση που δεν θέλεις πραγματικά να κάνεις με κανέναν.

Όταν κάποιος έρχεται στην παμπ και σου λέει “ο γιος σου παίζει;” απλά θέλεις να αλλάξεις θέμα. Αυτό ήταν ίσως το πιο δύσκολο πράγμα όλα αυτά τα χρόνια. Ο Τζέιμς μάλλον δεν απολάμβανε το ποδόσφαιρο όσο θα έπρεπε, γιατί δεν ήταν τόσο καλός όσο θα έπρεπε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν δεν ήταν πλέον εφικτό να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο, ήθελα να βρω μία εναλλακτική», λέει ο ίδιος ο Τζέιμς με ξεχωριστή ωριμότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.