ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Έχετε αναρωτηθεί; – Ο άνθρωπος που είναι στο logo του NBA πληρώνεται γι’ αυτό;

Η περιέργεια της υπόθεσης

Έχετε αναρωτηθεί; – Ο άνθρωπος που είναι στο logo του NBA πληρώνεται γι’ αυτό;

Η πασίγνωστη σιλουέτα στο logo του NBA, ένας παίκτης που ντριμπλάρει δηλαδή σε κυανέρυθρο φόντο, ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο και δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για τον Τζέρι Γουέστ, τον θρύλο των Λος Άντζελες Λέικερς.

Οι φίλαθλοι το ξέρουν, το ίδιο και ο Γουέστ. Ο σχεδιαστής του το παραδέχθηκε το 2010. Το NBA όμως πληρώνει διακαιώματα για τη χρήση της εικόνας του; Η σύντομη απάντηση είναι «Όχι». Αυτή είναι επίσης η μακροσκελής απάντηση, γιατί το NBA δεν θα παραδεχτεί ότι πρόκειται για τον Γουέστ στο λογότυπο.

Όταν ρωτήθηκε για την ταυτότητα του άνδρα στο λογότυπο από τους Los Angeles Times το 2010, ο εκπρόσωπος του πρώην Επιτρόπου του NBA, Ντέιβιντ Στερν, είπε, «Δεν υπάρχει καμία καταγραφή για αυτό εδώ». Μόλις το 2021, ο συγγραφέας του NBA.com, Shaun Powell, έγραψε ένα άρθρο τονίζοντας ότι το πρωτάθλημα δεν έχει ακόμη επισήμως αναγνωρίσει ότι είναι η σιλουέτα του Hall-of-Famer που κοσμεί κάθε γήπεδο του αθλήματος και που πλέον έχει παρατσούκλι «The Logo».

Tο NBA ήθελε κάτι παρόμοιο με το λογότυπο της Major League Baseball όταν πλησίασαν τον Σίγκελ για να το σχεδιάσουν το 1969. «Ο Επίτροπος Κένεντι ήθελε ένα λογότυπο που είχε σχέση με εκείνο του Major League Baseball, επειδή το ΝΒΑ είχε πολλά προβλήματα με τη φήμη του εκείνη την εποχή και ήθελε να ανεβάσει την εικόνα του προς τα έξω», είπε ο Σίγκελ.

Ενώ έψαχνε ιδέες για το λογότυπο είπε ότι εντυπωσιάστηκε αμέσως από μια φωτογραφία του Γουέστ που είχε ένας συντάκτης του Sport Magazine, στο αρχείο φωτογραφιών του. «Είδα τη φωτογραφία του Τζέρι Γουέστ. Φυσικά τον παρακολουθούσα στο κολέγιο και στο ΝΒΑ. Πάντα τον θαύμαζα, αλλά μου άρεσε η φωτογραφία γιατί ήταν μια ωραία κάθετη κίνηση», είπε ο Σίγκελ. «Ποτέ δεν ανέφερα ότι βασίστηκε σε μια φωτογραφία του. Ανακαλύφθηκε χρόνια αργότερα».

Μιλώντας στους Los Angeles Times το 2010, εξήγησε τη μυστικότητα του ΝΒΑ σχετικά με την προέλευση του λογότυπου: «Έχει γίνει τόσο πανταχού παρόν, κλασικό σύμβολο και σημείο εστίασης της ταυτότητάς του πρωταθλήματος και του προγράμματος που δεν θέλουν απαραίτητα να το συνδέσουν με έναν παίκτη». Ο Γουέστ συμφωνεί ευγενικά με αυτό το συναίσθημα. «Δεν είναι για να τιμάς ένα άτομο», είπε στο Grantland. «Προωθεί μια εικόνα του πρωταθλήματος, η οποία είναι πάντα σημαντική για μένα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα τελευταία χρόνια, ο Γουέστ είπε ότι θα ήταν χαιρόταν αν το NBA, να τον αντικαταστήσει με τον Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο του 2020, ως τη νέα σιλουέτα. Αλλά, όπως επισημαίνει το Forbes, αυτό θα σήμαινε επίσης ότι η επίσημη παραδοχή του νέου λογότυπου βασίζεται στον Μπράιαντ, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τη συζήτηση για τα δικαιώματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.