ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τα τέσσερα μέτρα της κυβέρνησης για τους χούλιγκανς και οι προτάσεις των ομάδων

Ακόμα αυστηρότερα αν δεν υπάρξει συμμόρφωση

Τα τέσσερα μέτρα της κυβέρνησης για τους χούλιγκανς και οι προτάσεις των ομάδων

Με τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής και προειδοποίηση για ακόμα αυστηρότερα αν δεν υπάρξει συμμόρφωση επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει τέλος στο φαινόμενο της αθλητικής βίας και τη δράση των χούλιγκαν εντός και εκτός γηπέδων.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν ενώπιον του προέδρου της UEFA τους προσδίδει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και υποχρεώνει όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα δύο από τα μέτρα αυτά – το κλείσιμο για όλες τις λέσχες οπαδών και η λειτουργία των καμερών στα γήπεδα – προβλέπονταν στον νόμο Αυγενάκη που είχε συνταχθεί μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού , το τρίτο – ο έλεγχος από την ΕΛΑΣ σε θύρες οργανωμένων οπαδών «που μας δημιουργούν συχνά προβλήματα» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – έχει το όμοφωνο «ναι» των Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου (Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) ενώ το τέταρτο αφορά τη δημιουργία παρατηρητηρίου βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών..

Όπως επισήμαιναν άλλωστε κυβερνητικές πηγές οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέτρα αυτά θέτουν τις μεγάλες ΠΑΕ προ των ευθυνών τους.

Ο πρωθυπουργός πήγε, μάλιστα, ένα βήμα μπροστά στα ενδεχόμενα μέτρα προειδοποιώντας και με κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών αλλά και για αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μολονότι διευκρίνισε ότι αυτό είναι το ύστατο μέτρο για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν οι περιστάσεις που θα προκαλέσουν την ενεργοποίησή του.

Στην προσπάθειά αυτή αρωγός θα είναι και η UEFA, βάσει των δηλώσεων του Αλεξάντερ Τσεφερίν, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: «Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Είμαστε αποφασισμένοι. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα, κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε και ακόμα περισσότερα».

Από την πλευρά τους Ευάγγελος Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος με τα υπομνήματα που κατέθεσαν στη σύσκεψη «έδειξαν» τις σημαντικότερες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου: την ΕΠΟ και τη διαιτησία.

Παρά τα διαφορετικά επιχειρήματά τους, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δια των ιδιοκτητών τους τόνισαν τα προβλήματα στη λειτουργία και την εκλογή των οργάνων της ΕΠΟ ενώ ζήτησαν να υπάρξει επαγγελματική διαιτησία καθώς και παρουσία ξένων διαιτητών και διαιτητών VAR σε όλα τα ντέρμπι του Ελληνικού Πρωταθλήματος που θα επιλέγονται από τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA σε απευθείας συζητήσεις με τις Ομοσπονδίες τους και χωρίς την εμπλοκή της ΕΠΟ.

Ο Ολυμπιακός ζήτησε, επίσης, τη δημιουργία Ειδικής Μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό και αυστηροποίηση του Νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για άσκηση βίας σε αθλητικό χώρο ενώ ο Παναθηναϊκός ζήτησε την αναβάθμιση της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία των τριών ιδιοκτητών Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και στενού συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ ότι η συζήτηση ήταν «ειλικρινής και εποικοδομητική».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.