ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ – Ποιο είναι το φαινόμενο stress corrosion

Τι αποκάλυψε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Π.Καρύδης

Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ – Ποιο είναι το φαινόμενο stress corrosion

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης είπε ότι τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο στέγαστρο Καλατράβα και τα οποία οδήγησαν στο «λουκέτο» που μπήκε χθες (29/9) στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο, οφείλονται στην έλλειψη συντήρησης που θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο.

Ο καθηγητής εξηγεί γιατί δημιουργήθηκε πρόβλημα, ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και, ούτε λίγο ούτε πολύ, και αυτός, όπως και ο πρώην πρόεδρος των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, Πέτρος Γαλακτόπουλος, εκτιμά ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «μπορεί να μπορεί να σπάσει ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση δυστυχώς».

«Κατά την άποψή μου αναμενόμενο είναι το αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και τεκμηριωμένο. Εξωτερικά δεν το έχω διαβάσει, αλλά και εγώ από καιρό είχα μία παρόμοια άποψη διότι πρώτον δεν υπάρχει καμία συντήρηση 20 χρόνια τώρα»

«Είναι οι συγκολλήσεις, οι ενώσεις με τα μπουλόνια, οι κόμβοι, οι συνδέσεις και ιδιαίτερα θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα άλλο ύπουλο στοιχείο το οποίο είναι και εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί. (…) Tο στέγαστρο αυτό κουνάει, ταλαντώνεται, ταλαντώνεται ακόμα περισσότερο όταν φυσάει άνεμος ή υπάρχει βροχή κλπ κλπ» εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τι είναι το φαινόμενο stress corrosion

Όπως λέει ο καθηγητής, εκτός από την κανονική διάβρωση, υπάρχει το φαινόμενο του stress corrosion, δηλαδή η πρόσθετη διάβρωση λόγω μεγάλης έντασης σε ορισμένα σημεία.

«Επιταχύνεται η διάβρωση σε ορισμένα σημεία των κόμβων όπου υπάρχει μεγάλη εντατική κατάσταση».

«Μπορεί να σπάσει ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση»

«Το τρίτο, το οποίο είναι ύπουλο, είναι η κόπωση του υλικού από τις ταλαντώσεις. Κάθε κομμάτι του στεγάστρου έχει τη δική του ιδιοταλάντωση. Εάν λοιπόν δούμε σε συχνότητα ενός hertz, δηλαδή ένας κύκλος ανά δευτερόλεπτο, αυτά τα 20 χρόνια έχουν περί τις 700 εκατομμύρια κύκλους δονήσεις που σημαίνει ότι έχει κοπωθεί το υλικό πάρα πολύ και είναι δύσκολο διαγνώσιμο. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί να σπάσει ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση δυστυχώς» συγκλονίζει.

«Τι να πω είναι η κακιά μας μοίρα; Το DNA μας; Δεν συντηρούμε τα έργα που κάνουμε. Έχουμε μία εγκατεστημένη περιουσία, μία υποδομή, ένα πλούτο της χώρας που χρειάζεται να πληρώνουμε κάποια χρήματα ετησίως. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμώ ότι θα έπρεπε να δαπανώνται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του συγκεκριμένου έργου. Ρωτώ λοιπόν πόσα λεφτά έχουν δαπανηθεί για την κατάλληλη συντήρηση;» καταλήγει.

Αυτοψία στο ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα από ψηλά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Up Stories με χρήση ειδικού drone έκανε σήμερα, Σάββατο, μια πρόχειρη αυτοψία στο χώρο του ΟΑΚΑ και πάνω από την στέγη Καλατράβα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.