ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σ.Τσιτσιπάς: «Ο Γ.Αντετοκούνμπο είναι ο λόγος που πιέζω τον εαυτό μου να γίνω καλύτερος»

«Παραμένει τεράστια έμπνευση για μένα»

Σ.Τσιτσιπάς: «Ο Γ.Αντετοκούνμπο είναι ο λόγος που πιέζω τον εαυτό μου να γίνω καλύτερος»

O κορυφαίος Έλληνας τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς που το 2023 έφτασε στον τελικό στη Rod Laver Arena είναι από τα φαβορί για διάκριση και φέτος στο AO. Ο έμπειρος τενίστας παραχώρησε συνέντευξη στον «The Guardian» και μίλησε για την πορεία του, τη ζωή του, αυτά που έρχονται και πολλά άλλα ενδιαφέροντα για πρόσωπα που τον εμπνέουν.

Χαρακτήρισε τον εαυτό του «late bloomer», δηλαδή ένα άνθος που αργεί να ωριμάσει και σημείωσε ότι έχει ακόμη χρόνο για να δείξει αυτά που θα ήθελε στο τένις. Ρωτήθηκε για τον Αλκαράζ που έχει ήδη 2 Grand Slam και τόνισε: «Έχει 2 Slam απέναντι στον Νόβακ και στον Ρουντ. Εγώ περιμένω την ευκαιρία μου. Είμαι 25 χρονών, ακόμα υπάρχει χρόνος. Αλλά δεν είμαι εκείνο το παιδί που κυνηγούσε τις νίκες χωρίς να έχει τίποτα να χάσει. Τώρα υπάρχουν μικρότερα παιδιά από μένα που θέλουν να επιδείξουν τα νέα τους… ‘αυτοκίνητα’. Εγώ πρέπει να δείξω πως είμαι ακόμα εδώ, όπως κάνει ο Novak, πως δεν έχω τελειώσει. Εξακολουθώ να πιστεύω πως και το παλιό μου μοντέλο παραμένει ωραίο. Είναι βίντατζ!».

Για αυτά που έμαθε από τον πατέρα και τη μητέρα του: «Έχω μάθει πολλά από τη μητέρα μου και είμαι ευγμώνων στον πατέρα μου. Από τη μητέρα μου έμαθα πολλά, επειδή συμμετείχε στην ανατροφή μου στο τένις περισσότερο από τον πατέρα μου αρχικά. Με αγαπούσε πολύ και δεν ήταν τόσο αφοσιωμένη στο να γίνω επαγγελματίας τενίστας. Ήξερε πως μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα στη ζωή μου.

Αργότερα βλέποντας το ταλέντο μου, ο πατέρας μου τα παράτησε όλα και παράτησε τη ζωή του για μένα. Είμαι ευγνώμων γιατί χωρίς τη δέσμευσή του, αλλά και τη ανάληψη των κινδύνων που πήρε δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Δέχθηκε κριτική γι’ αυτό γιατί κυριολεκτικά άφησε τα πάντα για να είναι μαζί μου. Αλλά είμαι περήφανος γιατί έχουμε περάσει όλα τα σκαμπανεβάσματα μαζί και λειτούργησε πολύ καλά».

Για τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και την βοήθεια από την θεία του: «Πέρασα πολλές δυσκολίες. Προφανώς το τένις είναι ακριβό άθλημα και ο πατέρας μου δυσκολευόταν. Οι τράπεζες δεν μας άφηναν να πάρουμε ένα ‘Χ’ ποσό χρημάτων κάθε μέρα, οπότε ήταν πολύ αγχωτικό για εκείνον. Ως παιδί το ένιωθα, αλλά είχα μεγάλη πίστη στις ικανότητές μου και ήμουν αποφασισμένος να δώσω στους γονείς μου μια καλύτερη ζωή.

Η δίδυμη αδερφή της μητέρας μου κι ένας οικογενειακός φίλος με βοήθησαν οικονομικά και δεν περίμεναν ποτέ τίποτα σε αντάλλαγμα. Συνήθως όσοι δανείζονται χρήματα επιστρέφουν 10 φορές το ποσό. Αλλά οι συγκεκριμένοι ήθελαν μόνο το καλύτερο για μένα. Δεν με έβλεπαν ως επένδυση. Εκεί που βρίσκομαι τώρα τους δίνει τόση ευτυχία και χαρά. Μάλιστα είδα τη θεία μου την περασμένη εβδομάδα και την αγαπώ πολύ».

Για την Πάουλα Μπαντόσα: «Πιστεύω πραγματικά ότι είναι το σωστό άτομο στο πλευρό μου και το ίδιο ισχύει και για εκείνη. Γελάσαμε πολύ στο Άμπου Ντάμπι, όπου και φτάσαμε στον τελικό στο διπλό μικτό τον περασμένο μήνα. Έχει την ίδια σοβαρότητα με μένα μέσα στο court».

Για την κόντρα του με τον Νικ Κύργιο: «Δεν υπάρχει καμία ένταση. Απλά είναι διαφορετικός και πρέπει να το σεβαστώ. Είναι υπέροχο για το άθλημα. Αυτό όμως που δεν είναι ωραίο είναι όταν ένας αντίπαλος προσπαθεί να σε ενοχλήσει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Να μιλάει με τον διαιτητή, με τους θεατές, τη στιγμή που εσύ προσπαθείς να σερβίρεις. Δεν είσαι εκεί για να μιλήσεις, είσαι εκεί για να παίξεις. Όταν τα πράγματα ανατρέπονται μπορεί αυτό να είναι απογοητευτικό. Νομίζω ότι κατάλαβε το λάθος του κι εφόσον αποδέχεται τα λάθη του και έχουμε έναν δίκαιο αγώνα που δεν περιλαμβάνει όλες αυτές τις γελοιότητες είμαι από την πλευρά μου εντάξει».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης παραμένει τεράστια έμπνευση για μένα. Είναι ο μεγάλος λόγος που πιέζω τον εαυτό μου να γίνει καλύτερος. Θαυμάζω την ικανότητα του, τη νοοτροπία του, την ηθική του. Έχει το πλήρες πακέτο και τον αγαπώ πολύ. Μακάρι να μπορούσαμε να μιλάμε πιο συχνά, αλλά ζει στις ΗΠΑ και ταξιδεύει τόσο πολύ. Ξέρω ότι με σέβεται πολύ. Το έχω δει στα μάτια του. Καταλαβαίνει τη ζωή μου πολύ καλά και είχαμε πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με τη νοοτροπία που χρειάζεσαι για να είσαι ο καλύτερος που μπορεί πραγματικά να είσαι. Δεν υπάρχουν πολλοί κορυφαίοι τύποι εκεί έξω που να είναι ταπεινοί σαν αυτόν. Αυτό είναι το μεγαλύτερο και το πιο θετικό πράγμα γι’ αυτόν γιατί μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα σαν αυτόν είναι δύσκολο να τον κρατήσει προσγειωμένο. Αλλά είναι ακριβώς όπως κάθε απλός άνθρωπος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την έλλειψη τίτλου σε Grand Slam: «Δεν το σκέφτομαι καν. Ειμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, ζω μια ευτυχισμένη ζωή επιδιώκοντας τη ζωή των ονείρων μου. Τίποτα δεν θα ήταν αποτυχία για μένα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.