
Με μια μακροσκελή επιστολή τους, 48 προς το παρόν αθλητές ζητούν από την FIFA και την UEFA τον μόνιμο αποκλεισμό του Ισραήλ από το ποδόσφαιρο, όσο λαμβάνει χώρα ο πόλεμος στη Γάζα.
Μεταξύ των ονομάτων που υπογράφουν είναι ο πρώην σταρ της Γιουβέντους, Πολ Πογκμπά και ο πρώην παίκτης της Τσέλσι, Χακίμ Ζιγές.
Στην ανακοίνωσή τους, οι 48 αθλητές αναφέρουν πως «Ο αθλητισμός δεν είναι ουδέτερος απέναντι στην αδικία».
Παράλληλα, εξηγούν ότι αυτό το μήνυμα «Δεν πρόκειται για πολιτική ή για λήψη θέσης […], αλλά μια έντονη υπενθύμιση του γιατί ο κόσμος, και ιδιαίτερα οι αθλητικοί φορείς, πρέπει να δράσουν».
Ακολουθεί αναλυτικά το μήνυμα της επιστολής τους:
«Ως επαγγελματίες αθλητές με διαφορετικό υπόβαθρο, πίστη και πεποιθήσεις, πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός πρέπει να τηρεί τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ανθρωπιάς.
Ο αθλητισμός δεν μπορεί να μένει σιωπηλός ενώ αθλητές και πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, δολοφονούνται μαζικά αδιακρίτως στη Γάζα.
Είναι υποχρέωση των αθλητικών φορέων να λάβουν μέτρα κατά αθλητικών ομάδων που εκπροσωπούν μια χώρα για την οποία μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι διαπράττει γενοκτονία εναντίον Παλαιστινίων στη Γάζα.
Η έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ισραηλινές αρχές και οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν τέσσερις από τις πέντε πράξεις γενοκτονίας που ορίζονται στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948 εναντίον μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Στην προκειμένη περίπτωση, των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Δεν πρόκειται για πολιτική ή για λήψη θέσης.
Πρόκειται για δικαιοσύνη, ανθρωπιά και τις αξίες που ισχυρίζεται ότι πρεσβεύει ο αθλητισμός και για το να μην επιτρέπεται στα έθνη να συγκαλύπτουν τις παράνομες και απάνθρωπες πράξεις τους μέσω του αθλητισμού.
Συμφωνούμε απόλυτα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσες, ο οποίος πρόσφατα σχολίασε ότι “το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί καμία διεθνή πλατφόρμα για να συγκαλύπτει την εικόνα του”.
Ο διεθνής αθλητισμός έχει ενεργήσει στο παρελθόν με σκοπό την προστασία της ακεραιότητας του αθλητισμού και την υπεράσπιση των αξιών που πρεσβεύει, όταν οι ενέργειες ενός έθνους παραβίασαν θεμελιωδώς αυτές τις αρχές, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μια ακόμη δοκιμασία της συλλογικής μας συνείδησης και η σιωπή και η μη λήψη μέτρων δεν είναι συνετές επιλογές.
Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο κόσμος έχασε τον Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστό ως τον «Παλαιστίνιο Πελέ», ένα ποδοσφαιρικό ταλέντο που ενέπνευσε αμέτρητα παιδιά.
Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σκοτώθηκε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Γάζα.
Στη ζωή του, έφερε ελπίδα μέσω του αθλητισμού.
Με τον θάνατό του, έχει γίνει μια έντονη υπενθύμιση του γιατί ο κόσμος, και ιδιαίτερα οι αθλητικοί φορείς, πρέπει να δράσουν.
Ως ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των μουσουλμάνων αθλητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Nujum Sports έχει προσεγγιστεί από παίκτες από όλα τα αθλήματα, μουσουλμάνους, μη μουσουλμάνους και άθρησκους, που θέλουν να σταθούν μαζί ζητώντας δικαιοσύνη.
Αυτοί οι αθλητές έχουν εμπιστευτεί την Nujum Sports για να μεταδώσει το μήνυμά τους και να διασφαλίσει ότι θα φτάσει στα διοικητικά όργανα, τα μέσα ενημέρωσης και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.
Ο ρόλος μας είναι να συντονίσουμε τις φωνές τους, να προστατεύσουμε το δικαίωμά τους να μιλούν ανοιχτά για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τηρήσουμε την αρχή ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει ποτέ να σιωπά μπροστά στην αδικία.
Εμείς, οι υπογράφοντες του Athletes 4peace (athletes4peace.org), καλούμε την UEFA να αποκλείσει αμέσως το Ισραήλ από όλες τις διοργανώσεις μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τη δολοφονία αμάχων και την εκτεταμένη λιμοκτονία.
Ο αθλητισμός δεν είναι ουδέτερος απέναντι στην αδικία.
Το να σιωπάς ισοδυναμεί με το να αποδέχεσαι ότι οι ζωές ορισμένων αξίζουν λιγότερο από τις ζωές άλλων.
Πιστεύουμε σε ένα πρότυπο για όλα τα έθνη και όλους τους ανθρώπους, δικαιοσύνη χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.