ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σόιμπλε και Φίσερ: «Δεν λάδωσε ο Μπεκενμπάουερ για το Μουντιάλ 2006»

Τι δήλωσαν σε ντοκιμαντέρ

Σόιμπλε και Φίσερ: «Δεν λάδωσε ο Μπεκενμπάουερ για το Μουντιάλ 2006»

Στις 8 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα στον τηλεοπτικό αέρα του ARD το ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού που αφορά τη ζωή του Φραντς Μπεκενμπάουερ και την εμπλοκή στο Μουντιάλ του 2006.

Του ποδοσφαιριστή, προπονητή, αλλά και παράγοντα ο οποίος με όλες του τις ιδιότητες εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον επιδραστικούς ανθρώπους στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Στα 78 του χρόνια (τα έκλεισε τον περασμένο Σεπτέμβριο) ο «Κάιζερ» έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας κι αυτή η συνθήκη δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ντοκιμαντέρ, παρόλο που ο ίδιος δεν εμφανίζεται καθόλου για να μιλήσει για τον εαυτό του.

Το κάνουν όμως πολλοί άλλοι, αντίπαλοι και συμπαίκτες, αλλά και μια τριάδα επιφανών πολιτικών της Γερμανίας οι οποίοι παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του για τις κατηγορίες που υπήρχαν γύρω από το πρόσωπο του ως επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης του Μουντιάλ 2006.

Πρώτος και καλύτερος ο αποθανών (άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Δεκεμβρίου) πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Αυτή η σκανδαλοποίηση που γίνεται σήμερα μου φαίνεται κάπως υπερβολική. Σίγουρα έκανε λάθη, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα σωστά».

Μια άλλη σημαντική μορφή της γερμανικής πολιτικής σκηνής, ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, μιλά με ακόμη πιο θερμά λόγια.

«Οι Γερμανοί, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ήθελαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και ήμασταν ευτυχείς που είχαμε τον Φραντς Μπεκενμπάουερ ως επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης. Από αυτή την άποψη, πρόκειται και για υποκριτική συμπεριφορά σε κάποιο βαθμό. Θα πρέπει να κατηγορήσουμε και τους εαυτούς μας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ο άλλοτε ηγέτης του κόμματος των Πράσινων.

«Δεν μπόρεσα να καταλάβω ποτέ το γιατί ο Μπεκενμπάουερ έγινε ξαφνικά ο… μπαμπούλας, παρόλο που έκανε τόσο σπουδαία πράγματα για τη χώρα μας». Βέβαια ο ίδιος τον επέκρινε για τα όσα θετικά είχε δηλώσει υπέρ του Κατάρ και της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2022.

Τέλος θέση υπέρ του πήρε και ο παλιός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ότο Σίλι (εκ των ηγετών των Σοσιαλδημοκρατών) λέγοντας: «Δεν ήταν δίκαιος ο τρόπος με τον οποίο του φέρθηκαν. Και όλο αυτό που βίωσε ήταν πολύ πικρό και το ένιωσε με πολύ οδυνηρό τρόπο. Δεν είχε καμία ασπίδα προστασίας σε αυτήν την ιστορία και χτυπήθηκε άδικα».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μπεκενμπάουερ βρέθηκε να ερευνάται για παράνομο χρηματισμό αξιωματούχων του ποδοσφαίρου καθώς εμφανίστηκε να διαχειρίζεται ένα ποσό 6.7 εκατ. ευρώ το οποίο φέρεται να είχε χορηγήσει ως δάνειο στην επιτροπή διεκδίκησης ο Ρομπέρ Λουί Ντρεϊφούς (τότε CEO της Adidas).

Τα χρήματα αυτά δεν εμφανίστηκαν ποτέ στους ισολογισμούς της επιτροπής, αλλά επεστράφησαν μέσω της FIFA με τις φήμες της εποχής να θέλουν τον Μπεκενμπάουερ να τα χρησιμοποιεί προκειμένου να «εξασφαλίσει» τις απαραίτητες ψήφους από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA (κυρίως από την Ασία και την Αφρική) για να πάρει το Μουντιάλ 2006 η Γερμανία.

«Όλα αυτά είναι ψέμματα και ανοησίες. Με κάλεσαν τους είπα ότι είχα να πω και όπως είδατε δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς όμως κάποιοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και εσύ δεν έχεις καμία πιθανότητα να νικήσεις τις φήμες. Γι’ αυτό και εγκατέλειψα αυτήν την προσπάθεια και έκτοτε δεν έχω πει τίποτα για το θέμα», είχε δηλώσει το 2018 όταν και βραβεύτηκε σε ειδική τελετή με το Βαυαρικό Αθλητικό Βραβείο ως ο κορυφαίος αθλητής του περασμένου αιώνα.

Εκείνη ήταν μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του με τον «Κάιζερ» να αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία δεν του επέτρεψαν να βρεθεί στο Κατάρ το 2022, αλλά και στην κηδεία του αγαπημένου φίλου και συμπαίκτη (στην ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης) Πελέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προβλήματα τα οποία επιβεβαιώνει μιλώντας στο ντοκιμαντέρ κι ο μεγαλύτερος αδελφός του, Βάλτερ Μπεκενμπάουερ… «Θα έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν πως είναι καλά και δεν μου αρέσει να λέω ψέματα. Δεν τα πάει καλά, αυτή είναι η αλήθεια. Η υγεία αντιμετωπίζει διαδοχικά σκαμπανεβάσματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.