WNBA: Η Λιζ Κάμπατζ κατηγορείται για ρατσιστικό παραλήρημα απέναντι σε Νιγηριανές αθλήτριες

Ο πατέρας της Κάμπατζ είναι από την Νιγηρία

WNBA: Η Λιζ Κάμπατζ κατηγορείται για ρατσιστικό παραλήρημα απέναντι σε Νιγηριανές αθλήτριες

Για ρατσιστικό παραλήρημα απέναντι σε Νιγηριανές αθλήτριες κατηγορείται η σταρ του WNBA, Λιζ Κάμπατζ. Το γεγονός αυτό συνέβη στο ζέσταμα φιλικού αγώνα προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, με τις λεπτομέρειες να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας σχεδόν ένα χρόνο μετά.

Σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Λας Βέγκας, η Λιζ Κάμπατζ, αθλήτρια της Εθνικής Αυστραλίας και σταρ του WNBA είχε ξεσπάσει εναντίον των αθλητριών της Νιγηρίας. Η Κάμπατζ κατηγορείται πως αποκάλεσε τις αντιπάλους της από την Νιγηρία “μαϊμούδες” παράλληλα με διάφορα ρατσιστικά σχόλια για την χώρα τους.

Έπειτα από αυτό το ξέσπασμά της στο φιλικό παιχνίδι, η Κάμπατζ άφησε την Εθνική ομάδα της Αυστραλίας και δεν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Περίπου εννιά μήνες μετά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας οι λεπτομέρειες από την ρατσιστική επίθεση της αθλήτριας.

Όπως αναφέρουν αυστραλιανά Μέσα, τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν δείχνουν την 30χρονη σέντερ να σπρώχνει με τον αγκώνα της αθλήτρια από την Νιγηρία, χαστουκίζοντας λίγο αργότερα μία άλλη αντίπαλό της. Οι ενέργειές της αυτές συνοδεύτηκαν από ρατσιστικά σχόλια καθώς φαίνεται πως η Κάμπατζ τις αποκάλεσε “μαϊμούδες” και τις παρότρυνε να “γυρίσουν πίσω στην τριτοκοσμική χώρα τους”. Αξίζει φυσικά να σημειωθεί πως ο πατέρας της Κάμπατζ είναι από την Νιγηρία.

Άπαντες είχαν μείνει άναυδοι με το ξέσπασμα αυτό, ενώ οι διαιτητές της αναμέτρησης είχαν ακυρώσει το φιλικό. Οι αθλήτριες της Νιγηρίας μίλησαν στο πλαίσιο της έρευνας και επιβεβαίωσαν τη λεκτική βία που δέχτηκαν. “Αυτό θυμάμαι, ναι. Τον όρο ‘μαϊμούδες’ και το να πάμε από την τριτοκοσμική χώρα που ήρθαμε. Σίγουρα χρησιμοποίησε τη λέξη μαϊμού ή μαϊμούδες”, είπε η μία αθλήτρια ενώ μία συμπαίκτριά της συμπλήρωσε: “Ήμουν στο παρκέ δεν θυμάμαι τα ακριβή λόγια της αλλά όπως με ενημέρωσαν οι συμπαίκτριές μου, τα είπε“.

Νωρίτερα ωστόσο από το συμβάν, φαίνεται πως η Κάμπατζ είχε πει στις παίκτριες της Νιγηρίας πως θα ήθελε να ήταν στην ομάδα τους (ο πατέρας της Κάμπατζ είναι από την Νιγηρία), διότι οι συμπαίκτριές της στην ομάδα της Αυστραλίας ήταν ρατσίστριες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το γεγονός επιβεβαιώνει και η αρχηγός της Εθνικής Αυστραλίας, Τζένα Ο’Χέα που παραδέχτηκε τα ρατσιστικά σχόλια της πρώην συμπαίκτριάς της. Μετά από το συμβάν η Κάμπατζ αποχώρησε από την Εθνική Αυστραλίας και δεν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.