Θλίψη στη Formula 1: Πέθανε ο Σερ Φρανκ Ουίλιαμς

O Williams Racing ανακοίνωσε το απώλειας του ιδρυτή της, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών

Θλίψη στη Formula 1: Πέθανε ο Σερ Φρανκ Ουίλιαμς

Ημέρα θλίψης για τη Formula 1 και τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αφού η Williams Racing ανακοίνωσε τον θάνατο του ιδρυτή της, Σερ Φρανκ Ουίλιαμς.

Ο Βρετανός που αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία του σπορ, βρισκόταν από την Παρασκευή στο νοσοκομείο. Το πρωί της Κυριακής 28/11, «έφυγε» περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του

H ανακοίνωση της Williams την οποία υπέγραφε ο CEO και επικεφαλής της, Γιοστ Καπίτο, ανέφερε: «Η Williams Racing νιώθει ειλικρινή θλίψη για τον θάνατο του ιδρυτή της, Σερ Φρανκ Ουίλιαμς. Ο Σερ Φρανκ ήταν ένας θρύλος και μία εμβληματική προσωπικότητα του σπορ μας. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος εποχής, τόσο για την ομάδα μας όσο και για την F1. Ήταν μοναδικός και αληθινός πρωτοπόρος. Παρά τις σημαντικές αντιξοότητες που συνάντησε στη ζωή του, οδήγησε την ομάδα μας σε 16 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, καθιστώντας τη ως μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία του σπορ. Οι αξίες του, όπως η ακεραιότητα, η ομαδικότητα και η μάχιμη ανεξαρτησία και η αποφασιστικότητα, παραμένουν πυρήνας του ήθους της ομάδας μας και αποτελούν την κληρονομιά του, μαζί φυσικά με το όνομα της οικογένειας Williams με το οποίο αγωνιζόμαστε περήφανα. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο Σε Φρανκ γεννήθηκε το 1942 στο Σάουθ Σιλντς της Αγγλίας. Η αγάπη του για το αυτοκίνητο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ένας φίλος του έδωσε μία Jaguar XK150. Έτρεξε σε κάποιος αγώνες ενώ γρήγορα στράφηκε και στη μηχανολογία. Το 1966 ίδρυσε την Frank Williams Racing Cars, η οποία έτρεχες στη Formula 2 και τη Formula 3. Η είσοδός της στη Formula 1 ήρθε το 1969, με ένα σασί της Brabham και τον Πιερ Κουράζ πίσω από το τιμόνι.

Ακολούθησαν κι άλλες συνεργασίες, ώσπου το 1977 ήρθε η ίδρυση της Williams Grand Prix Engineering, με συνιδρυτές τον Σερ Φρανκ και τον Πάτρικ Χεντ. Στην πορεία, η Βρετανική ομάδα αποδείχθηκε μία από τις πιο επιτυχημένες στη ιστορία του σπορ, κατακτώντας 9 παγκόσμιους τίτλους κατασκευαστών (1980, 1981, 1986, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997) και 7 τίτλους οδηγών (1980, 1982, 1987, 1992, 1993, 1996, 1997). Έχει 114 νίκες, 128 pole positions και 313 βάθρα σε 769 Grand Prix.

Κι αυτό, με τον Σερ Φρανκ καθοδηγητή παρότι καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι από τις 8 Μαρτίου του 1986, μετά από ένα αυτοκινητικό ατύχημα στη Γαλλία, που τον άφησε τετραπληγικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να βρίσκεται στο «τιμόνι» της ομάδας, αφήνοντας τα ηνία στην κόρη του, Κλερ. Όμως η πτωτική πορεία της ομάδας, οδήγησε στην πώλησή της στη Dorilton Capital, με το Ιταλικό Grand Prix του 2020 να είναι το τελευταίο στο οποίο η οικογένεια Ουίλιαμς είχε τη διοίκηση της ομάδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.