Ευρώπη: Ποιά είναι τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα

Ευρώπη: Ποιά είναι τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα

Βαρύς είναι ο φόρος αίματος που «πληρώνουν» οι πολίτες του κόσμου κάθε χρόνο στην άσφαλτο, με την υπερβολική ταχύτητα να αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων.

Οι κυβερνήσεις έχουν διαγνώσει την ασυνείδητη οδηγική συμπεριφορά ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού και μέσω της επιβολής προστίμων προσπαθούν να αποτρέψουν την τέλεση σχετικών παραβάσεων και να τερματίσουν το καθεστώς της γενικευμένης πεποίθησης ατιμωρησίας.

Δεδομένου ότι η υπερβολική ταχύτητα συνιστά μια από τις κυριότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ορίζουν ιδιαίτερα αυστηρά χρηματικά πρόστιμα στους επίδοξους… ραλίστες. Στην Ελλάδα, τι ισχύει;

Στην Ελλάδα, το ανώτατο πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα ανέρχεται σε 1.050 ευρώ και αφορά όσους υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας από 30 χλμ./ώρα και άνω και, ταυτόχρονα, έχουν ετήσιο εισόδημα ίσο και μεγαλύτερο των 100.001 ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα μεγαλύτερα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα

Όσοι θεωρούν πως τα 1.050 ευρώ είναι υπερβολικά για μια τόσο συχνή παράβαση, ενδεχομένως θα αναθεωρήσουν μόλις ενημερωθούν πως υπάρχει οδηγός από την Ελβετία που είχε κληθεί να πληρώσει το ποσό-ρεκόρ των 670.000 ευρώ, επειδή «πιάστηκε» να κινείται με 290 χλμ./ώρα.

Όπως είναι κατανοητό, η επιβολή του συγκεκριμένου εξαψήφιου νούμερου, ακόμα και για τα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως είναι η Ελβετία, δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση.

Ακόμα, όμως, και τα 11.600 ευρώ που ενδέχεται να επιβληθούν στους παραβάτες του ανώτατου ορίου ταχύτητας στη συγκεκριμένη χώρα, είναι αρκετά προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους… επίδοξους Lewis Hamiltons των ελβετικών δρόμων.

1. Ελβετία – 11.600 ευρώ
2. Φινλανδία – 6.900 ευρώ
3. Αυστρία – 5.200 ευρώ
4. Ιταλία – 4.500 ευρώ
5. Βέλγιο – 4.100 ευρώ

Αυστηρή είναι η ποινή που ορίζει και ο φινλανδικός κώδικας οδικής κυκλοφορίας, με το πρόστιμο να φτάνει έως και τα 6.900 ευρώ, την ίδια ώρα που οι… γκαζιάρηδες της Αυστρίας ενδέχεται να κληθούν να καταβάλουν έως και 5.200 ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα μικρότερα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα

Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες χώρες, όπου τα πρόστιμα μόνο ως εξουθενωτικά δεν χαρακτηρίζονται. Πρώτη και «καλύτερη» η Ουκρανία, στην οποία το ανώτατο πρόστιμο ανέρχεται σε μόλις 55,5 ευρώ.

Από κοντά και η γειτονική Ρωσία με την ποινή… χάδι των 60 ευρώ, όπως και η Μάλτα (72,5 ευρώ), η Ιρλανδία (83 ευρώ) και η Σλοβακία (83 ευρώ).

1. Ουκρανία – 55,5 ευρώ
2. Ρωσία – 60 ευρώ
3. Γεωργία – 70 ευρώ
4. Μάλτα – 72,5 ευρώ
5. Ιρλανδία – 83 ευρώ
-. Σλοβακία – 83 ευρώ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο παρόν άρθρο έχουν αντληθεί από την αυστραλέζικη ασφαλιστική εταιρεία Budget Direct. Τα πρόστιμα αποτυπώνονταν σε δολάρια Αυστραλίας, αλλά για τις ανάγκες του άρθρου μετατράπηκαν σε ευρώ, βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.