ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Και όμως: Η αύξηση στην τιμή του κοβαλτίου μπορεί να βάλει «φρένο» στην ηλεκτροκίνηση

Και όμως: Η αύξηση στην τιμή του κοβαλτίου μπορεί να βάλει «φρένο» στην ηλεκτροκίνηση

Είναι γεγονός πως η ηλεκτροκίνηση μπορεί πράγματι να συμβάλει αποφασιστικά στην αισθητή μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό, εξάλλου έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα της ενεργειακής συζήτησης και στη χώρα μας, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επενδυτικό επίπεδο.

Παράλληλα, όμως, η αυξημένη παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει και ραγδαία αύξηση της ζήτησης για κοβάλτιο, το οποίο αποτελεί ένα βασικό μέταλλο για την κατασκευή τους.

Πρόσφατη μελέτη του JRC καταδεικνύει ότι είναι τέτοια η αύξηση στη ζήτηση για κοβάλτιο, που προσεγγίζει σχεδόν τα εννεαπλάσια επίπεδα σε σχέση με την ποσότητα παραγωγής του.

Αν, δε, αναλογιστούμε ότι στην Ευρώπη παράγονται περίπου 2300 τόνοι κοβάλτιου το χρόνο, αντιλαμβανόμαστε ότι η εννεαπλάσια ζήτηση δημιουργεί τελικά τεράστιο πρόβλημα στα αποθέματα, τα οποία δεν επαρκούν.

Αντίστοιχα, θα επιφέρει σοβαρές αλλαγές και στο εισαγωγικό εμπόριο, καθώς μόνο δύο χώρες στον κόσμο, η Κίνα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παράγουν και εξάγουν το μεγαλύτερο ποσοστό κοβάλτιου σε όλη την υφήλιο.

Οι μπαταρίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του κοβαλτίου τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2015 και 2018, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του JRC. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η παραγωγή μπαταριών, καθώς το κοβάλτιο αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος του κόστους παραγωγής τους.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι είναι τεχνικά δυνατή η υποκατάσταση του κοβαλτίου από άλλα μέταλλα και, μάλιστα, θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση από την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων κατά σχεδόν 30%.

ΠΗΓΗ: Energy Press

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.