ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΗΠΑ: Ο λόγος που κλασικά μοντέλα αυτοκινήτων βρίσκονται θαμμένα κάτω από την άσφαλτο (φώτο-βίντεο)

ΗΠΑ: Ο λόγος που κλασικά μοντέλα αυτοκινήτων βρίσκονται θαμμένα κάτω από την άσφαλτο (φώτο-βίντεο)

Το θέαμα 15-20 κλασσικών αυτοκινήτων που είναι παρκαρισμένα κάτω από την άσφαλτο δεν είναι καθόλου συνηθισμένο.

Το “Ghost Parking Lot” όπως ονομάζεται είναι ένα έργο του James Wines το οποίο κατασκευάστηκε το 1977 στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου Hamden Plaza στο Connecticut (ΗΠΑ). Στόχος του καλλιτέχνη ήταν να αναδείξει την εξάρτηση των Αμερικανών από το αυτοκίνητο, δημιουργώντας ένα γλυπτό που παρέμεινε προσβάσιμο στο κοινό για 25 ολόκληρα χρόνια.

Οχήματα διαφόρων ειδών θάφτηκαν κάτω από την άσφαλτο σε διαφορετικά ύψη, έτσι ώστε να δίνουν την αίσθηση πως αναδύονται από αυτήν. Οι πελάτες του εμπορικού κέντρου πάρκαραν καθημερινά δίπλα από αυτά, καθώς είχαν τοποθετηθεί σε μια γωνία του ανοιχτού πάρκινγκ. Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που θυσιάστηκαν για την τέχνη διακρίνουμε τα Plymouth Suburban station wagon (1969), Potiac Le Mans Convertible (1968), Chrysler Windstor (1952), Chevrolet Impala (1964), Volkswagen Karmann Ghia (1961) κ.α.

Τι απέγινε το δημοφιλές έργο του Wines;

Με την πάροδο των ετών, οι αλλαγές θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την χρήση του γλυπτού ως ράμπα για κόλπα με ποδήλατα και skateboard από ομάδες νεαρών, προκάλεσαν έντονη φθορά της ασφάλτου. Το περίβλημα έσπασε σε διάφορα σημεία, αποκαλύπτοντας τμήματα από τα αμαξώματα των αυτοκινήτων τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να σκουριάζουν, ενώ χορτάρια φύτρωσαν γύρω από τα φουσκώματα.

Σε μια προσπάθεια ανανέωσης του γλυπτού μέσα στη δεκαετία του ’90, τα αυτοκίνητα καλύφθηκαν με ένα παχύ στρώμα από τσιμέντο, το οποίο έδωσε τη χαριστική βολή στη λεπτή άσφαλτο που τα σκέπαζε.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’00, το “Ghost Parking Lot” βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση (όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω που γυρίστηκε το 2001) αναγκάζοντας τη διοίκηση του εμπορικού κέντρου να πάρει την απόφαση να το γκρεμίσει. Οι προσπάθειες τοπικών φορέων να μαζέψουν χρήματα για αναπαλαίωση του έργου, δεν είχαν αποτέλεσμα.

Το οριστικό τέλος του “Ghost Parking Lot” ήρθε το 2003, όταν ειδικό συνεργείο αφαίρεσε τα απομεινάρια του αφήνοντας στη θέση του μερικές ακόμα κενές θέσεις πάρκινγκ για τους πελάτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.