ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έκρηξη στη Σαουδική Αραβία: Κανονικά το Grand Prix της F1 παρά τον δισταγμό των πιλότων να αγωνιστούν

Χρειάστηκε παρέμβαση τρίτων προκειμένου να πειστούν να συμμετάσχουν οι οδηγοί

Έκρηξη στη Σαουδική Αραβία: Κανονικά το Grand Prix της F1 παρά τον δισταγμό των πιλότων να αγωνιστούν

Για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο στόχαστρο των ανταρτών Χούθι. Σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες από το σιιτικό κίνημα Χούθι της Υεμένης, που πολεμά το Ριάντ.

Ως αποτέλεσμα, ξέσπασε τεράστια πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, ο οποίος είναι και χορηγός στους αγώνες της Formula 1. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς. Τεράστια σύννεφα καπνού «έπνιξαν» ολόκληρη την περιοχή. Τη στιγμή της επίθεσης, διεξάγονταν οι δοκιμές των οδηγών των αγωνιστικών μονοθεσίων της Formula 1. Οι πίστες, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα κοντά στο σημείο της έκρηξης. Όπως είναι φυσικό, επικράτησε πανικός.

Ακόμα και όταν η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, ήταν πολλοί εκείνοι που εξέφρασαν δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τη διεξαγωγή του Grand Prix στη χώρα. Οργανώθηκε μία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι και των 10 ομάδων, οι ίδιοι οδηγοί, αλλά και οι διοργανωτές. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πέντε ώρες διαπραγματεύσεων, ώστε να συμφωνήσυν ομόφωνα για τη μη-ακύρωση του αγώνα. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι οδηγοί ήταν που εξέφρασαν τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις. Μετά από μία ώρα συνομιλιών, ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την επιθυμία τους να μην αγωνιστούν και χρειάστηκε η παρέμβαση τρίτων, ώστε να πειστούν για την ασφάλεια τους. Έτσι, παρά τις επιφυλάξεις, ανακοινώθηκε ότι το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, θα διεξαχθεί κανονικά.

«Αυτό το συμβάν δεν έχει καμία επίπτωση στο αγωνιστικό τριήμερο. Όπως πάντα, η ασφάλεια των φιλοξενούμενών μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις σχετικές αρχές και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια όλων των επισκεπτών στο GP Σαουδικής Αραβίας της Formula 1, καθώς και των εργαζόμενων και των δημοσιογράφων που συμμετέχουν». Ο CEO της Formula1 Στέφανο Ντομενικαλι δήλωσε μετά τη συνάντηση. «Έχουμε διαβεβαιωθεί πλήρως ότι για τη χώρα, η ασφάλεια είναι προτεραιότητα, ανεξαρτήτως της κατάστασης – η ασφάλεια πρέπει να είναι σίγουρη. Οι τοπικοί άρχοντες είναι εδώ με τις οικογένειές τους, στην πίστα, οπότε έχουν όλα τα συστήματα για να προστατεύσουν την περιοχή, την πόλη και τα μέρη στα οποία πηγαίνουν. Επομένως, νιώθουμε βέβαιοι για την ασφάλειά μας και εμπιστευόμαστε τις αρχές σε αυτό. Για αυτό θα προχωρήσουμε κανονικά με τον αγώνα».

Οι αντάρτες της ομάδας Χούθι της Υεμένης έχουν κλιμακώσει το τελευταίο διάστημα της επιθέσεις τους στη Σαουδικής Αραβία. Μόνο χθες, η αεροπορία της χώρας εντόπισε και εξουδετέρωσε εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και 106 πλεούμενα με εκρηκτικά στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Να θυμίσουμε ότι το Ριάντ επενέβη στη σύρραξη στη γειτονική χώρα τον Μάρτιο του 2015, υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των Χούθι. Έτσι, Σαουδική Αραβία και σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν – τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο.

Η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει εξαιρετικά υψηλά ποσά, ώστε να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή της Formula1 και μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από κάποια περσινά ατυχήματα, αναγκάστηκε να προβεί σε κοστοβόρες αλλαγές. Έτσι, οι 20 πιλότοι την Κυριακή 27 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν 50 γύρους στην ανακατασκευασμένη πίστα Jeddah Corniche Circuit. Έχει μήκος 6.174 χιλιόμετρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν από τους ηγέτες που έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση. «Καταδικάζω πλήρως την τελευταία επίθεση των Χούθι εναντίον κρίσιμων χώρων στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της Τζέντα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.