Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσουν όσοι θέλουν να εγγραφούν στο «Μητρώο Επιμελητών»

Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου, τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα ntantades.gov.gr και το «Μητρώο Επιμελητών», όπου θα εγγραφούν όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν και να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Το πρόγραμμα αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών (2 ετών και 6 μηνών) και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί σε όλη την επικράτεια.

Οι δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι οι παρακάτω:

  • Δήμος Αβδήρων Δήμος Βόρειας Κυνουρίας Δήμος Καβάλας Δήμος Ορεστιάδας
  • Δήμος Αμφιλοχίας Δήμος Γόρτυνας Δήμος Καρπάθου Δήμος Παλαμά
  • Δήμος Ανατολικής Σάμου Δήμος Δίου-Ολύμπου Δήμος Κρωπίας Δήμος Πηνειού
  • Δήμος Άνδρου Δήμος Εμμανουήλ Παππά Δήμος Λεβαδέων Δήμος Πρέβεζας
  • Δήμος Αποκορώνου Δήμος Εορδαίας Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας Δήμος Ρήγα Φεραίου
  • Δήμος Βέλλου-Βόχας Δήμος Ευρώτα Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας Δήμος Σάμης
  • Δήμος Βοϊου Δήμος Ικαρίας Δήμος Μυκόνου Δήμος Σουλίου
  • Δήμος Βόρειας Κέρκυρας Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
  • Δήμος Σύρου-Ερμούπολης

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσουν όσοι θέλουν να εγγραφούν στο «Μητρώο Επιμελητών»

Στο «Μητρώο Επιμελητών» μπορούν να εγγραφούν σε αυτή τη φάση όσες και όσοι μπορούν να εξυπηρετήσουν τους παραπάνω δήμους. Για την εγγραφή τους υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση.

Για την εγγραφή τους είναι απαραίτητη η συμπλήρωση ή η ανάρτηση των παρακάτω στοιχείων:

α) Δελτίο ταυτότητας.

β) Άδεια διαμονής ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο σε ισχύ που παρέχει πρόσβαση στην εργασία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τους πολίτες τρίτων χωρών, τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, τους ομογενείς και τους πολίτες κρατών μελών της ΕΕ.

γ) Αντίγραφο τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή ισότιμου τίτλου ή Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5 Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)– Ειδικότητας: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή ισότιμου τίτλου, πτυχίου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ή Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου, ή πτυχίου ΑΕΙ Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου ή πτυχίου της Ανωτέρας Σχολής Νηπιοβρεφοκόμων του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» και του ΠΙΚΠΑ Ιωαννίνων.
Εφιστάται δε η προσοχή των ενδιαφερομένων για διάφορα σεμινάρια εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που διαφημίζουν ότι εκπαιδεύουν –με κάποιο κόστος- επιμελητές/τριες για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Ενημερώνουμε τους ενδιαφερομένους ότι τα εν λόγω σεμινάρια δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

δ) Πρόσφατα (εντός τελευταίου τριμήνου) πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις ιατρών από δημόσια δομή υγείας, ειδικότητας ψυχιάτρου, για την καλή ψυχική του υγεία, δερματολόγου για τον έλεγχο μεταδοτικών δερματικών ασθενειών και παθολόγου ή ιατρού γενικής ιατρικής για τον έλεγχο αερογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

ε) Πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά.

στ) Αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Β1 για αλλοδαπούς που δεν είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.

ζ) Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης σε ισχύ.

η) Υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά κατά την αίτηση και σύμφωνα με την οποία δηλώνεται ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η:

«1. δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας, ούτε έχει απωλέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής (εφόσον είναι γονέας),

2. δεν τελεί υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης,

3. δεν εκκρεμεί εις βάρος του μήνυση ή έγκληση ενώπιον αρμόδιας αρχής και δεν διώκεται ως φυγόδικος ή φυγόποινος και δεν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε κακούργημα, για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 ΑΚ, έκπτωση από τη γονική μέριμνα ή για αδικήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας, κατά της προσωπικής ελευθερίας, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αδικήματα του ν. 3500/2006 (Α΄232), καθώς και για αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων.

4. υποχρεούται να δηλώσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων που καταχωρούνται στο Μητρώο Επιμελητών εντός δέκα ημερών από την επέλευση της μεταβολής».

Οι επιμελητές/τριες μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες φροντίδας βρεφών και νηπίων είτε στο σπίτι τους είτε στην οικία των παιδιών. Σε περίπτωση που παρέχουν τις υπηρεσίες στο σπίτι τους, απαιτείται και η συμπλήρωση ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης, στην οποία δηλώνεται ο αριθμός των ενήλικων συνοικούντων και η σχέση τους με τον/την επιμελητή/τρια.

Κάθε επιμελητής/τρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο: α) μέχρι του αριθμού των 3 παιδιών, για παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, β) μέχρι του αριθμού των 2 παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Πρόκειται για την πλατφόρμα που θα κάνουν αίτηση οι επιμελητές και να δημιουργηθεί το Μητρώο των Επιμελητών και στην συνέχεια μετά από περίπου ένα μήνα θα ανοίξει για τις αιτήσεις των γονέων. Το πρόγραμμα που ετοιμάζει η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά σε κάποιους δήμους σε όλη την χώρα και στην συνέχεια θα υλοποιηθεί σε όλη την επικράτεια.

Οι επιταγές που θα δοθούν στους δικαιούχους θα είναι είτε των 250 ευρώ για πλήρη απασχόληση είτε των 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

Η δικαιούχος μητέρα ή πατέρας θα δικαιούται την επιταγή με βάση το ατομικό τους εισόδημα και όχι το οικογενειακό.

Το πρόγραμμα αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Το Μητρώο Επιμελητών είναι η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Θα εγγραφούν αρχικά οι επιμελητές και οι επιμελήτριες που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια γνώσεων και δεξιοτήτων και στη συνέχεια οι γονείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες φύλαξης θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε επόμενο στάδιο, οι γονείς θα επιλέξουν επιμελητή ή επιμελήτρια για το παιδί ή τα παιδιά τους με το οποίο θα συνάψουν συμφωνία συνεργασίας και θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνιαία οικονομική ενίσχυση.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς» δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα σύμφωνα με το άρθρο 43 του ν. 4837/2021 (Α’ 178) στο οποίο εντάσσεται:

α) το Μητρώο Επιμελητών του άρθρου 42 του ν. 4837/2021 (Α’ 178),

β) λειτουργικότητα για τους γονείς και τα πρόσωπα που έχουν την επιμέλεια βρεφών και νηπίων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 43 του ν. 4837/2021 (Α’ 178), συμπεριλαμβανομένων και των ωφελούμενων προσώπων της παρ. 3 του άρθρου 44 του ιδίου νόμου,

γ) λειτουργικότητα για την επιλογή επιμελητή/τριας,

δ) λειτουργικότητα για την αίτηση χορήγησης της αξίας τοποθέτησης (voucher) από τα ωφελούμενα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4837/2021 (Α’ 178), ε) λειτουργικότητα για τον υπολογισμό της αξίας τοποθέτησης (voucher) και για την παραγωγή των αναγκαίων δεδομένων για την τροφοδότηση των συστημάτων της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) για την πληρωμή των ωφελούμενων προσώπων.

Το πληροφοριακό σύστημα αναπτύσσεται, συντηρείται και λειτουργεί παραγωγικά στην Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση της εγγραφής των φυσικών προσώπων στο Μητρώο Επιμελητών και της διαγραφής από αυτό, της διαδικασίας επιλογής Επιμελητή/τριας, καθώς και της διαδικασίας χορήγησης της αξίας τοποθέτησης (voucher) στα ωφελούμενα πρόσωπα, στα πλαίσια της υλοποίησης της Δράσης Νταντάδες της Γειτονιάς.

Το Πληροφοριακό Σύστημα είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση ntantades. gov.gr.

Είσοδος των χρηστών στο Πληροφοριακό Σύστημα

Η είσοδος των χρηστών που είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών- διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με παράλληλη εφαρμογή κωδικών μιας χρήσης (OneTimePassword – ΟΤΡ) που αποστέλλονται στο κινητό τηλέφωνο του φυσικού προσώπου που είναι καταχωρισμένο στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.).

Οι χρήστες μπορούν να τροποποιούν και να αποθηκεύουν την αίτησή τους σε προσωρινή κατάσταση μέχρι να συμπληρώσουν όλα τα απαιτούμενα πεδία και να επισυνάψουν τα απαραίτητα ψηφιοποιημένα αρχεία.

Κατά την προσπάθεια οριστικοποίησης της αίτησης, το πληροφοριακό σύστημα διενεργεί τυπικό έλεγχο πληρότητας και σε περίπτωση που είναι επιτυχής, οι χρήστες μπορούν να προβούν σε οριστική υποβολή της αίτησης, λαμβάνοντας με μήνυμα την ημερομηνία και τον αριθμό υποβολής, μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την οριστικοποίηση της αίτησης, αυτή καθίσταται διαθέσιμη στους εξουσιοδοτουμένους χρήστες, για τον προβλεπόμενο έλεγχο. Κάθε επιμέρους έλεγχος σημαίνεται και με την ολοκλήρωση του, οι χρήστες της προηγούμενης παραγράφου ενημερώνονται, μέσω του πληροφοριακού συστήματος, για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησής τους. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, εγγράφονται στο σύστημα ως Επιμελητές/ριες ή ως ωφελούμενα πρόσωπα αντίστοιχα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.