ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αλυσίδες ή xιονοκουβέρτες; – Τι να επιλέξετε

Τα νέα μέτρα που αφορούν στα αντιολισθητικά μέσα, καθιστούν υποχρεωτική την ύπαρξή τους

Αλυσίδες ή xιονοκουβέρτες; – Τι να επιλέξετε

Μιας και βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι του χειμώνα και των πρώτων χιονοπτώσεων, είναι σημαντικό να εξοπλίσουμε το όχημά μας κατάλληλα, για την εξασφάλιση μιας ασφαλούς οδήγησης.

Επιπρόσθετα, τα νέα μέτρα που αφορούν στα αντιολισθητικά μέσα, καθιστούν υποχρεωτική την ύπαρξή τους, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά ποικίλλουν, με τις δημοφιλέστερες να είναι οι αλυσίδες χιονιού και οι χιονοκουβέρτες. Οι αλυσίδες αποτελούν την παραδοσιακή, δοκιμασμένη λύση εδώ και δεκαετίες, ενώ οι χιονοκουβέρτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι, όμως, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο; Είναι η μια επιλογή καλύτερη από την άλλη;

Αλυσίδες χιονιού

Οι αλυσίδες χιονιού είναι από τα πιο διαδεδομένα αξεσουάρ για οδήγηση στο χιόνι, λόγω της αποτελεσματικότητάς τους. Κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πάχος τους και το μέγεθος του ελαστικού στο οποίο θα εφαρμοστούν.

Πλεονεκτήματα

Εξασφαλίζουν μέγιστη πρόσφυση.
Είναι η ιδανικότερη επιλογή για οδήγηση σε βαθύ χιόνι, υπερτερώντας τόσο έναντι των χιονοκουβερτών, όσο και των χειμερινών ελαστικών.
Λόγω της μεταλλικής κατασκευής τους, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις χιονοκουβέρτες.
Διατίθενται σε μια σειρά σχεδίων για διαφορετικά οχήματα.
Δε χρειάζεται να μετακινήσετε το όχημά σας για την τοποθέτησή τους.
Είναι καταλληλότερες για μεγάλες διαδρομές.
Έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν άψογα σε όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των υπερμεγέθων φορτηγών.
Μειονεκτήματα

Τοποθετούνται πιο δύσκολα από τις χιονοκουβέρτες.
Εάν δεν αποθηκευτούν σωστά, είναι πιθανό να μπλεχτούν.
Οι σύνδεσμοι στις αλυσίδες χιονιού είναι επιρρεπείς στο σπάσιμο, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητό σας.
Εάν δεν υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ του ελαστικού και του θόλου του τροχού σας, μπορεί να προκληθεί σημαντική ζημιά στο όχημά σας.
Καλό είναι να αφαιρείτε τις αλυσίδες κάθε φορά που οδηγείτε σε δρόμο με λίγο έως καθόλου χιόνι, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά τόσο στο δρόμο όσο και στο όχημά σας.
Χιονοκουβέρτες

Οι χιονοκουβέρτες έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ευκολίας που παρέχουν στην εφαρμογή και στο χειρισμό. Είναι κατασκευασμένες από ύφασμα και αποτελούν την ιδανική επιλογή για τους οδηγούς που αναζητούν μια εναλλακτική λύση έναντι των τυπικών αλυσίδων χιονιού.

Πλεονεκτήματα

Είναι, συνήθως, πιο οικονομικές από τις αλυσίδες χιονιού.
Είναι εξαιρετικά ελαφριές και λεπτές.
Καθώς οι περισσότερες χιονοκουβέρτες δε διαθέτουν ανυψωμένα μεταλλικά μέρη, δεν προκαλούν ζημιά στο δρόμο κατά την οδήγηση.
Η τοποθέτησή τους είναι πολύ πιο εύκολη από εκείνη των αλυσίδων. Αυτό μειώνει κατά πολύ τον χρόνο που θα μείνετε εκτεθειμένοι στο κρύο, μέχρι να τις τοποθετήσετε.
Είναι ιδανικές για ελαστικά χαμηλού προφίλ και οχήματα με χαμηλό διάκενο.
Οι περισσότερες χιονοκουβέρτες πλένονται στο πλυντήριο, γεγονός που καθιστά εύκολο τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους.
Είναι αναδιπλούμενες και εύκολες στην αποθήκευση.
Μειονεκτήματα

Καθώς είναι κατασκευασμένες από ύφασμα, τείνουν να σκίζονται και να φθείρονται πιο γρήγορα.
Απαιτούν τη μετακίνηση του οχήματός σας, έτσι ώστε να τοποθετηθούν.
Περιορίζουν σοβαρά την ταχύτητά σας στο δρόμο.
Έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα στον πάγο. Ενώ θα βελτιώσουν ελαφρώς την πρόσφυση, η αποτελεσματικότητά τους στον πάγο δε συγκρίνεται με αυτή των αλυσίδων.
Τείνουν να χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρότερα οχήματα. Εάν έχετε μεγάλο όχημα, είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε αλυσίδες χιονιού.
Ποιο από τα δυο να προτιμήσω;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, δεν είναι απόλυτη, καθώς εξαρτάται από τις δικές σας ανάγκες και συνθήκες οδήγησης.

Για παράδειγμα, εάν οδηγείτε σε πολύ λίγο χιόνι και ανησυχείτε μήπως προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητό σας, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα σετ χιονοκουβέρτες. Ωστόσο, εάν μένετε σε περιοχή που έχει συχνές και έντονες χιονοπτώσεις, είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε αλυσίδες χιονιού. Τέλος, σε ορισμένες περιοχές, οι αλυσίδες χιονιού είναι παράνομες. Καθώς οι χιονοκουβέρτες είναι απίθανο να βλάψουν το δρόμο, συχνά δεν εμπίπτουν στους ίδιους κανονισμούς. Εάν δεν είστε σίγουροι, επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές για έλεγχο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ότι και να αποφασίσετε, φροντίστε πριν από την έναρξη του χιονιά, να εξασκηθείτε στην τοποθέτηση και αφαίρεση του αντιολισθητικού σας μέσου, ώστε να αποφύγετε τυχόν εκπλήξεις ενώ είστε έξω στο δρόμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.