ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Αυτό το γνωρίζατε; – Τι σημαίνει το μπλε χρώμα στα κολωνάκια των δρόμων

Ποιους προειδοποιεί

Αυτό το γνωρίζατε; – Τι σημαίνει το μπλε χρώμα στα κολωνάκια των δρόμων

Οι περισσότεροι ανακλαστήρες έχουν είτε κίτρινο είτε λευκό χρώμα, έτσι ώστε μπορούν να γίνονται ορατοί ακόμα και κάτω από τις δυσμενέστερες συνθήκες, όπως είναι η έντονη ομίχλη.

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ανακλαστήρες διαθέτουν μπλε χρώμα και βρίσκονται τοποθετημένοι «κοιτώντας» προς την εξωτερική πλευρά του δρόμου.

Μπλε κολωνάκι

Ο διαφορετικός χρωματισμός και προσανατολισμός των συγκεκριμένων ανακλαστήρων μόνο τυχαία δεν έχει προκύψει, καθώς επί της ουσίας η συγκεκριμένη σήμανση δεν απευθύνεται στον οδηγό.

Ναι μεν οι συγκεκριμένοι ανακλαστήρες αξιοποιούν το φως που εκπέμπουν οι προβολείς του αυτοκινήτου που προσεγγίζει το σημείο, ωστόσο, σκοπός τους δεν είναι να προειδοποιήσουν ή να προστατεύσουν τον οδηγό αλλά να αποτρέψουν ένα ατύχημα με κάποιο ζώο.

Το φως από τους προβολείς αντανακλάται και μάλιστα προς τις περιοχές πέριξ του οδικού δικτύου με αποτέλεσμα να γίνεται ορατό από τα ζώα που κυκλοφορούν στην περιοχή, αποτρέποντάς τα από το να πλησιάσουν στα όρια του δρόμου και να κινδυνεύσουν από μια ενδεχόμενη σύγκρουση.

Κατά αυτόν τον τρόπο προστατεύεται και η άγρια πανίδα αλλά και οι χρήστες του δρόμου, καθώς ένα ατύχημα με ζώο μπορεί να έχει απρόβλεπτε συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη μπλε ανακλαστήρων στα όρια του δρόμου αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι στο συγκεκριμένο τμήμα διασχίζουν συχνά την άσφαλτο ζώα, συνεπώς ως έναν βαθμό μπορεί να λειτουργήσει και προειδοποιητικά.

Ο περιορισμός της ταχύτητας κίνησης σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε μια άτυχη στιγμή και να αποτρέψουμε τον τραυματισμό του ζώου όπως άλλωστε και την πρόκληση σοβαρών ζημιών στο αυτοκίνητο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που στο δρόμο σας συναντήσετε κολονάκια με ανακλαστήρες μπλε χρώματος, θα είστε σε θέση γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται για μια καλόγουστη ή κακόγουστη επιλογή αλλά για εφαρμογή που μπορεί να σώσει ζωές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.