ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δείτε πώς θα βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες – Τι πρέπει να κάνετε (βίντεο)

Το πρόστιμο σε όσους δεν έχουν αλυσίδες εν μέσω χιονόπτωσης ξεκινάει από 80 ευρώ

Δείτε πώς θα βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες – Τι πρέπει να κάνετε (βίντεο)

Την ώρα που αρκετές περιοχές της χώρας έχουν «ντυθεί» στα λευκά, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν και να ξέρουν να τοποθετούν τις αντιολισθητικές αλυσίδες ή τις χιονοκουβέρτες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο σε όσους δεν έχουν αλυσίδες εν μέσω χιονόπτωσης ξεκινάει από 80 ευρώ.

Τα περισσότερα αντιολισθητικά συστήματα για αυτοκίνητα σχεδιάζονται κυρίως για τη χρήση σε χιόνι. Άλλα, αντιoλισθητικά συστήματα προορίζονται για χιόνι και πάγο.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς σχεδόν κανένα από αυτά δεν προσφέρει ικανοποιητική απόδοση κατά την εκτεταμένη οδήγηση σε οδοστρώματα.

Φυσικά, υπάρχουν διαθέσιμα αντιολισθητικά αξεσουάρ που μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε οδική επιφάνεια και είναι κατάλληλα τόσο για χιόνι όσο και για πάγο.

Βήμα – βήμα τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τοποθέτηση και την χρήση των αλυσίδων

Πότε πρέπει να τοποθετούμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Οι αλυσίδες χιονιού πρέπει να τοποθετούνται άμεσα μόλις παρατηρήσουμε ότι το οδόστρωμα έχει γίνει ολισθηρό και αν υπάρξει καθυστέρηση μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά την οδήγηση λόγω του πάγου και του χιονιού, και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί τροχαίο ατύχημα ή να αποκλειστεί η κυκλοφορία.

Τις αφαιρούμε αμέσως μόλις βρεθούμε σε ξηρό οδόστρωμα, προκειμένου να αποφύγουμε άσκοπη φθορά και πιθανή ζημιά στον δρόμο.

Σε ποιες ρόδες μπαίνουν οι αλυσίδες

Οι αλυσίδες χιονιού τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς του οχήματος. Σε σύγχρονα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία συνήθως είναι εμπροσθοκίνητα, οι αλυσίδες τοποθετούνται στους δύο μπροστινούς τροχούς.

Σε περιπτώσεις οχημάτων με πίσω κίνηση, οι αλυσίδες τοποθετούνται στους πίσω τροχούς. Για τα τετρακίνητα μοντέλα, ο κάτοχος πρέπει να ανατρέξει στις οδηγίες του κατασκευαστή για να καθορίσει σε ποιον άξονα πρέπει να τοποθετήσει τις αλυσίδες.

Πώς γίνεται η τοποθέτηση

Αρχικά, οι τροχοί μας πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία και να μη σχηματίζουν γωνία.

Στη συνέχεια:

  • Το πρώτο βήμα είναι να απλώσουμε την αλυσίδα στο οδόστρωμα και να περάσουμε το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του τροχού.
  • Ακολούθως τραβάμε προς τα πάνω τα δύο άκρα του συρματόσχοινου, αγκαλιάζοντας έτσι το ελαστικό και τα ενώνουμε στο σημείο επαφής.
  • Τώρα πλέον έχουν έρθει όλα τα τμήματα της αλυσίδας στην εξωτερική πλευρά του ελαστικού, οπότε ενώνουμε τις κίτρινες άκρες μεταξύ τους.
  • Το μοντάρισμα ολοκληρώνεται με το τέντωμα της αλυσίδας, που γίνεται περνώντας τη μία άκρη της σε αντικριστή πλευρά και σφίγγοντας απέναντι από εκείνη. Η σωστά τοποθετημένη αλυσίδα εφαρμόζει καλά και χωρίς τζόγο πάνω στο ελαστικό.
  • Μόλις περάσουμε τις αλυσίδες, κινούμε το όχημα 50 μ. έως το πολύ 100 μ. για επανέλεγχο και τελικό σφίξιμο, ενώ για την αφαίρεσή τους κάνουμε αντίστροφα τη σχετική διαδικασία.

Αναλυτικό βίντεο για εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση

Τονίζεται ότι οι αλυσίδες πρέπει να βρίσκονται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο του πορτ-μπαγκάζ και να μην είναι χωμένες κάτω από ογκώδη αντικείμενα. Επίσης να μην είναι μπλεγμένες και να τις έχουμε ξεπλύνει και καθαρίσει μετά την προηγούμενη χρήση τους!

Σημαντικό είναι να έχουμε ένα ζευγάρι γάντια, επειδή τα παγωμένα δάχτυλα δυσκολεύουν πολύ τις κινήσεις εφαρμογής των αλυσίδων στους τροχούς και να έχουμε φορτίσει το κινητό μας, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως φακό, αν έχει σκοτεινιάσει.

Φυσικά τις τοποθετούμε φορώντας απαραιτήτως το φωσφορίζον γιλέκο ασφαλείας, ώστε να μας διακρίνουν οι άλλοι οδηγοί από μακριά.

Η πιο «εύκολη» επιλογή της χιονοκουβέρτας

Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας ή χιονοκουβέρτες κατασκευάζονται από ανθεκτικό ύφασμα με ειδικό σχεδιασμό που ενισχύει την τριβή σε χιόνι και πάγο.

Αποτελούν ιδανική επιλογή για οδήγηση σε μαλακό χιόνι, είναι πιο βολικές και ευκολόχρηστες σε σχέση με τις παραδοσιακές αλυσίδες. Περιβάλλουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο και τοποθετούνται γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά.

Ευρέως χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα σπορ με μεγάλες ζάντες και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά. Ένας περιορισμός είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χιόνι, αλλιώς χαλάνε πολύ εύκολα.

Επιπλέον είναι -σε πολλές περιπτώσεις- πιο οικονομικές από τις κλασικές αντιολισθητικές αλυσίδες.

Βίντεο με τοποθέτηση για χιονοκουβέρτες

Τι λέει ο νόμος για τις αλυσίδες χιονιού – Ποιο το πρόστιμο

Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ και αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.