ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί τα φλας του αυτοκινήτου έχουν πορτοκαλί χρώμα;

Η χρήση του πορτοκαλί χρώματος στους δείκτες κατεύθυνσης μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί τα φλας του αυτοκινήτου έχουν πορτοκαλί χρώμα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στα φλας του αυτοκινήτου, χρησιμοποιείται το πορτοκαλί χρώμα; 

Για τους περισσότερους από εμάς, η χρήση του πορτοκαλί χρώματος στους δείκτες κατεύθυνσης ενός οχήματος είναι δεδομένη, παρά το γεγονός ότι σε άλλα σημεία του πλανήτη και ειδικότερα στην αμερικανική ήπειρο δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι κάπως διαφορετική, μιας και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τη επικράτηση του πορτοκαλί έναντι του κόκκινου μόνο εύκολη δεν ήταν.

Πιστεύετε ότι η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό πρόκειται περί:

  • Επαναλαμβανόμενου βιασμού από τους πελάτες του μαστροπού Η.Μίχου; (7%, 884 Votes)
  • Δράσεις εγκληματικής οργάνωσης εκπόρνευσης ανηλίκου; (17%, 2.220 Votes)
  • Και των δύο (73%, 9.352 Votes)
  • Κανένα από τα δύο (2%, 280 Votes)

Σύνολο ψήφων: 12.736

Loading ... Loading ...

Γιατί όμως όλα τα οχήματα ή αν προτιμάτε τα περισσότερα διαθέτουν πορτοκαλί φλας. Οι λόγοι είναι αρκετοί και προφανώς σχετίζονται με τις ιδιότητες του συγκεκριμένου χρώματος.

Το βασικό πλεονέκτημα του πορτοκαλί είναι το γεγονός ότι διαφοροποιείται από οποιαδήποτε άλλη χρωματική επιλογή μπορεί να συναντήσει κανείς στα φωτιστικά σώματα τόσο του μπροστινού όσο και του πίσω τμήματος.

Αυτό επιτρέπει στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, είτε αυτοί είναι οδηγοί είτε πεζοί, να αναγνωρίζουν από απόσταση την πρόθεση ενός οχήματος να αλλάξει κατεύθυνση.

Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί αν τα φλας ήταν κόκκινα, καθώς ως γνωστόν το ίδιο χρώμα χρησιμοποιείται στα πίσω φωτιστικά σώματα και για τα φώτα των φρένων.

Ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα του πορτοκαλί χρώματος είναι ότι ευδιάκριτο ακόμα και κάτω από το έντονο φως του ήλιου.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που τοποθετήσει κανείς λευκά φλας -μια μόδα ιδιαίτερα διαδεδομένη στον χώρο των βελτιώσεων- οφείλει να γνωρίζει ότι σε συγκεκριμένες φωτιστικές συνθήκες η χρήση του δείκτη κατεύθυνσης ίσως να μην είναι απολύτως αντιληπτή.

Μια έρευνα του Εθνικού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση του πορτοκαλί χρώματος στους δείκτες κατεύθυνσης μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο εμπλοκής σε κάποιο ατύχημα σε σχέση με τα οχήματα που διαθέτουν κόκκινου χρώματος.

Ας δούμε τώρα τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με το χρώμα των φλας και τη λειτουργία τους.

Ο γνωστός σε όλους ΚΟΚ ορίζει ότι το χρώμα των φλας είναι το κίτρινο -δηλαδή το πορτοκαλί- και η συχνότητα με την οποία αναβοσβήνουν θα πρέπει να είναι 90 παλμοί το λεπτό, με περιθώριο απόκλισης περίπου 33%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε περίπτωση που τα φλας ενός οχήματα δεν συμφωνούν με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, το πρόστιμο που βεβαιώνεται είναι 150 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.