ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να παρκάρετε με κόκκινο αυτοκίνητο στην πόλη –Από τι κινδυνεύετε 

Αν έχετε παρκάρει κάτω από μια φωλιά πουλιών κανένα χρώμα δεν θα σε σώσει

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να παρκάρετε με κόκκινο αυτοκίνητο στην πόλη –Από τι κινδυνεύετε 

Υπάρχουν διάφοροι αστικοί μύθοι που τελικά αποδεικνύονται αληθινοί καθώς βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα περιστέρια και άλλα πουλιά που ζουν στις σύγχρονες πόλεις, προτιμούν να κάνουν την «ανάγκη» τους πάνω από κόκκινα αυτοκίνητα.

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός κάνει τον γύρο του διαδικτύου για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά τώρα έχει επιστημονική βάση χάρη στους ειδικούς του Βρετανικού Ορνιθολογικού Ιδρύματος.

Οι βρετανοί επιστήμονες δεν επιβεβαίωσαν μόνο ότι τα κόκκινα αυτοκίνητα είναι μαγνήτης για ανεπιθύμητες «εκπλήξεις» από τα πουλιά, αλλά βρήκαν και ποιο χρώμα σας γλιτώνει πραγματικά από αυτή την ταλαιπωρία.

Βρετανοί ορνιθολόγοι διεξήγαγαν λεπτομερείς έρευνες σε χιλιάδες αυτοκίνητα σε πέντε μεγάλες πόλεις του νησιού – Μπράιτον, Γλασκώβη, Λιντς, Μάντσεστερ και Μπρίστολ. Τα συμπεράσματα; Τα πουλιά έριχναν πιο συχνά τα περιττώματά τους σε κόκκινα αυτοκίνητα – το 18% των αυτοκινήτων σε αυτό το χρώμα επηρεάστηκαν. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα μπλε αυτοκίνητα, με 14%. Τα μαύρα αυτοκίνητα κατέχουν την τρίτη θέση με 11%.

Τα λευκά αυτοκίνητα υποφέρουν πολύ λιγότερο, μόνο το 7%, αλλά το πιο «ασφαλές» χρώμα από αυτή την άποψη είναι το πράσινο – μόνο το 1% των αυτοκινήτων που ερευνήθηκαν με πράσινο βρέθηκαν να έχουν ίχνη περιττωμάτων από πουλιά.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια ειδική εξήγηση για αυτή την προτίμηση. Μια θεωρία είναι ότι για τα πουλιά, όπως και για τους ανθρώπους, το κόκκινο χρώμα σημαίνει κίνδυνο, τείνουν να του επιτίθενται. Το πράσινο, από την άλλη, τους φαίνεται εντελώς φυσικό, όπως η γύρω βλάστηση.

Ωστόσο, οι ορνιθολόγοι προειδοποιούν ότι το χρώμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας για να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Αν είσαι παρκαρισμένος κάτω από μια φωλιά πουλιών, κανένα χρώμα δεν θα σε σώσει.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό οδηγών κάνει τον κόπο να καθαρίσει αμέσως τις κουτσουλιές από το όχημά τους -μόνο το 17%. Ένα άλλο 20% λέει ότι συνήθως αφαιρεί τις βρωμιές μέσα σε λίγες μέρες. Η πλειοψηφία – 55% – περιμένει απλώς το επόμενο πλύσιμο αυτοκινήτων. Ωστόσο, αυτή είναι η λάθος τακτική. Τα περιττώματα πουλιών είναι πολύ επιβλαβή και γρήγορα αρχίζουν να φθείρουν το φινίρισμα της βαφής του αυτοκινήτου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.