Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Πως θα καταλάβετε το «πειραγμένο» κοντέρ

Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να προσδιορίσει κατά προσέγγιση τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Πως θα καταλάβετε το «πειραγμένο» κοντέρ

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με «πειραγμένο» τον χιλιομετρητή παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα στην αγορά.

Όταν αγοράζετε έναν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποκτήσετε ένα με ψεύτικα χιλιόμετρα στο κοντέρ. Έχουμε γράψει αρκετές φορές διάφορες συμβουλές για να καταλάβετε πότε έχει πειραχτεί ο ολικός χιλιομετρητής του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που πρόκειται να αγοράσετε, αλλά οι ειδικοί συνεχίζουν να δίνουν συστάσεις και να αναφέρουν νέους τρόπους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα χιλιόμετρα που έχουν κάνει δεν αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή ταξιδιού και την ECU, αλλά και σε άλλες μονάδες ελέγχου του αυτοκινήτου. Η διαδικασία για μια ολοκληρωμένη αλλαγή των χιλιομέτρων είναι αρκετά δαπανηρή, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε οι περισσότεροι ανέντιμοι πωλητές εξοικονομούν χρήματα αλλάζοντας μόνο τις ενδείξεις του ολικού χιλιομετρητή στον πίνακα οργάνων. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορείτε να μάθετε τα πραγματικά χιλιόμετρα ενός αυτοκινήτου συνδέοντας ένα ειδικό scanner που υπάρχει στα περισσότερα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Ο υποψήφιος αγοραστής όμως μπορεί να προσδιορίσει κατά προσέγγιση τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο  που τον ενδιαφέρει, μέσα από μια σειρά ελέγχων και ενδείξεων. Πρώτα όμως θα πρέπει να κάνει μια έρευνα στο διαδίκτυο για να δει τις φθορές και τα προβλήματα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο για να ενήμερος για τα σημεία που πρέπει να δώσει προσοχή. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πωλητής μπορεί να έχει αντικαταστήσει τα φθαρμένα αναλώσιμα του αυτοκινήτου.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δείτε το έτος κατασκευής της ζώνης ασφαλείας. Θα πρέπει να συμβαδίζει με το έτος κατασκευής του αυτοκινήτου ή να έχει διαφορά το πολύ ένα χρόνο. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να προσέξετε την κατάσταση του τιμονιού, του επιλογέα ταχυτήτων, των πεντάλ, του καθίσματος του οδηγού και των πλήκτρων για τα χειριστήρια.

Μερικά ακόμα σημεία που μαρτυρούν την ηλικία και τα χιλιόμετρα ενός μεταχειρισμένου είναι τα φώτα. Εάν έχουν “θολώσει” και έχει μειωθεί η απόδοσή τους, να ξέρετε ότι δεν έχει τουλάχιστον 100.000 χλμ. και αρκετά χρόνια στην πλάτη.

Η παρουσία νέων δισκόφρενων σε ένα αυτοκίνητο που δεν έχει διανύσει περισσότερα από 50.000 χλμ. μπορούν επίσης να δείξουν ότι η ένδειξη του χιλιομετρητή είναι λανθασμένη. Από την άλλη, η ανάρτηση δεν χρειάζεται επισκευή ή αντικατάσταση μερών σε αυτοκίνητα που έχουν διανύσει λιγότερα από 100.000 χλμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμπερασματικά, θα πρέπει να επαναλάβουμε τη βασική συμβουλή ότι όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο δεν πρέπει να βιάζεστε και να πιστεύετε όλα όσα λέει ο πωλητής, αλλά να πραγματοποιείτε όλους τους ελέγχους που απαιτούνται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.