ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Για ποιο λόγο η Apple πιέζεται να αλλάζει τις ρυθμίσεις του iPhone σε όλη την Ευρώπη

Θεωρητικά, η ακτινοβολία του κινητού μπορεί να προκαλέσει θέρμανση των ιστών

Για ποιο λόγο η Apple πιέζεται να αλλάζει τις ρυθμίσεις του iPhone σε όλη την Ευρώπη

Η Apple σπεύδει να αναβαθμίσει το λογισμικό για τα iPhone 12 στη Γαλλία, λόγω διαμάχης για τα επίπεδα ακτινοβολίας, ωστόσο η ανησυχία δείχνει να επεκτείνεται και η εταιρεία ίσως υποχρεωθεί να κάνει το ίδιο για όλη την ΕΕ.

Το iPhone 12 δεν πωλείται πλέον από την Apple, η οποία παρουσίασε αυτή την εβδομάδα το iPhone 15. Η συσκευή παραμένει ωστόσο διαθέσιμη σε καταστήματα με στοκ ή ως μεταχειρισμένη. Αυτή την εβδομάδα, η Γαλλία ανέστειλε τις πωλήσεις iPhone 12 λόγω μετρήσεων που έδειξαν υπέρβαση των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Η Apple αμφισβήτησε τα αποτελέσματα λέγοντας πως η συσκευή έχει πιστοποιηθεί από πολυάριθμους διεθνείς φορείς και με βάση τα διεθνή στάνταρτ. Παρόλα αυτά η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα διαθέσει ενημέρωση λογισμικού ώστε να συμμορφώνεται με τη διαφορετική μεθοδολογία που εφαρμόζει η Γαλλία στις μετρήσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν έδειξαν κινδύνους για την υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Όμως η απόφαση της Γαλλίας προκάλεσε ανησυχία και αλλού στην Ευρώπη. Στο Βέλγιο, ο υπουργός Ψηφιοποίησης δήλωσε ότι ζήτησε από την Apple να αναβαθμίσει το λογισμικό του iPhone 12 σε όλη την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας του εκτιμούν ότι κίνδυνος δεν υπάρχει.

Η Ιταλία ζήτησε από την Apple να ενημερώσει και εκεί το λογισμικό της συσκευής, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Apple για την εξεύρεση πανευρωπαϊκής λύσης.

Στην Ολλανδία, η Αρχή Ψηφιακών Υποδομών ανέφερε ότι δέχτηκε κλήσεις από ανήσυχους καταναλωτές. Ξεκίνησε δική της έρευνα και βρίσκεται σε επαφή με τις γερμανικές και γαλλικές αρχές.

Η Δανία, αντίθετα, διαβεβαίωσε τους χρήστες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Η νέα μεθοδολογία που εφαρμόζει η Γαλλία από το 2020 προβλέπει μετρήσεις ακτινοβολίας όχι μόνο για το κεφάλι και το σώμα αλλά και για το χέρι που κρατάει τη συσκευή. Σε αυτή την περίπτωση η ακτινοβολία μετράται από απόσταση 0 χιλιοστών, αντί 5 χιλιοστών όπως ισχύει για τις μετρήσεις στο σώμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θεωρητικά, η ακτινοβολία του κινητού μπορεί να προκαλέσει θέρμανση των ιστών, δεν είναι όμως «ιονίζουσα» ακτινοβολία που μπορεί να βλάψει βιολογικά μόρια όπως το DNA.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.