ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Μέσω TikTok πωλούνται «μαϊμού» καλλυντικά και επικίνδυνες κρέμες (φωτό)

Αν και η πλατφόρμα υποστηρίζει ότι θα δείξει μηδενική ανοχή στους απατεώνες πωλητές, οι πωλήσεις γίνονται κανονικά

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Μέσω TikTok πωλούνται «μαϊμού» καλλυντικά και επικίνδυνες κρέμες (φωτό)

Επιτήδειοι έχουν βρει τον τρόπο και θησαυρίζουν μέσα από το TikTok καθώς πωλούν παράνομα επικίνδυνα προϊόντα ομορφιάς, συμπεριλαμβανομένων «μαϊμού» καλλυντικών και δερματικών κρεμών που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Αν και η πλατφόρμα υποστηρίζει ότι θα δείξει μηδενική ανοχή στους απατεώνες πωλητές οι πωλήσεις γίνονται κανονικά.

Παραποιημένες εκδόσεις αρωμάτων Dior, βάλσαμα χειλιών Vaseline και μάσκαρες Maybelline είναι μεταξύ των προϊόντων που προωθούνται από τρίτους πωλητές μέσω της εφαρμογής του TikTok.

Την περασμένη εβδομάδα διαφημίστηκαν λοσιόν λεύκανσης του δέρματος που περιέχουν απαγορευμένα συστατικά και ισχυρές κρέμες ακμής που θα έπρεπε να διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.

Τα προϊόντα πωλούνται μέσω του TikTok Shop, μιας λειτουργίας αγορών εντός της εφαρμογής που επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν προϊόντα που βλέπουν να προωθούνται από influencers και μάρκες. Υπάρχει επίσης μια καρτέλα με τη σήμανση «κατάστημα» όπου οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν σε προϊόντα, από καλλυντικά και ρούχα μέχρι ρολά υγείας και ενεργειακά ποτά που πίνουν όσοι αθλούνται.

Από την έναρξη λειτουργίας του το 2021, η λειτουργία αυτή έχει συμβάλει στη μετατροπή του TikTok σε προορισμό για το online λιανικό εμπόριο, με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών αγοράς Savanta να διαπιστώνει ότι οι ερωτηθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάτω των 26 ετών το χρησιμοποίησαν για να πραγματοποιήσουν 19 αγορές ετησίως – περισσότερες δηλαδή από ό,τι έκαναν μέσω Instagram ή Facebook.

Το TikTok, το οποίο λαμβάνει προμήθεια 5% επί των πωλήσεων, λέει ότι έχει αυστηρούς κανόνες σχετικά με το τι μπορεί να πωληθεί μέσω του TikTok Shop, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης «της διαφήμισης και της πώλησης» όλων των μη αυθεντικών προϊόντων. Απαγορεύει επίσης την πώληση φαρμάκων που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, όπως η κρέμα ακμής, καθώς και κρέμες λεύκανσης του δέρματος που περιέχουν απαγορευμένα συστατικά.

«Διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την αυθεντικότητα των προϊόντων που πωλούνται στην πλατφόρμα μας, δημιουργούμε μια θετική εμπειρία αγορών στην οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη», αναφέρει το TikTok Shop στο σημείωμά του.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι κανόνες δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά, καθώς παράνομα προϊόντα ομορφιάς προωθούνται τακτικά μέσω της αναζήτησης.

Την περασμένη εβδομάδα, εννέα από τα 12 πρώτα αποτελέσματα που εμφανίστηκαν σε άτομα που έψαχναν για «άρωμα» στο TikTok Shop ήταν πλαστά.

Τα προϊόντα περιλάμβαναν παραλλαγές του αρώματος Sauvage του Dior, με ονόματα όπως Suave και Savage, και ένα αντίγραφο του αρώματος Flowerbomb της Viktor and Rolf, το οποίο φαίνεται το ίδιο με την πρώτη ματιά, αλλά στην πραγματικότητα ονομαζόταν Mark and Victor.

Τα προϊόντα περιλάμβαναν παραλλαγές του αρώματος Sauvage του Dior, με ονόματα όπως Suave και Savage

Οι αναζητήσεις για μάσκαρες και άλλα είδη μακιγιάζ οδήγησαν επίσης σε προϊόντα που ήταν fake. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προϊόντα ήταν ακόμα προς πώληση ακόμα και αν χαρακτηρίζονταν ρητά ως «απομιμήσεις».

Μια γυναίκα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την «πάτησε» κυριολεκτικά όταν νόμιζε πως αγόρασε μια τσάντα αξίας 25 λιρών και της έστειλαν ένα μόνο lip gloss που ήταν σαφώς απομίμηση. «Προσέξτε από ποιον παραγγέλνετε στο TikTok Shop», είπε έξαλλη σε ένα βίντεο.

«Παρακαλούμε ελέγξτε τους πωλητές σας γιατί κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις. Δεν αξίζει τον κόπο να χάσετε χρήματα. Δεν μπορώ καν να βρω την εταιρεία και περιέργως τώρα δεν έχουν τίποτα στο κατάστημά τους».

Ένας άλλος πελάτης του TikTok Shop δήλωσε ότι του έστειλαν ένα άρωμα κακής ποιότητας που «μυρίζει κυριολεκτικά σαν βερνίκι νυχιών». Έστειλε μήνυμα στον πωλητή για να ζητήσει επιστροφή χρημάτων, αλλά της είπαν ότι επειδή το προϊόν είχε ανοιχτεί δεν μπορούσε να επιστραφεί. «Αν πρόκειται να αγοράσετε αυτό το άρωμα, παρακαλώ ελέγξτε τα καταστήματα από τα οποία το αγοράζετε και αποφύγετε αυτούς τους τύπους. Έχασα τα χρήματά μου», λέει στο μήνυμά της.

Επικίνδυνα και τοξικά συστατικά

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και καταναλωτών λένε ότι τα προϊόντα είναι απίθανο να έχουν υποβληθεί σε δοκιμές ασφαλείας σύμφωνα με τα πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου και περιέχουν άγνωστα, επικίνδυνα και τοξικά συστατικά.

Πολλά από τα παράνομα προϊόντα που πωλούνται μέσω του TikTok Shop κατασκευάζονται στην Κίνα και αποστέλλονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση και τις διαδικασίες κατασκευής τους.

Οι έλεγχοι των κατασχεθέντων πλαστών καλλυντικών από την Αστυνομία έχουν στο παρελθόν δείξει ότι πολλά από αυτά περιέχουν τοξικά επίπεδα αρσενικού, υδραργύρου και μολύβδου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η παράνομη πώληση δερματικών κρεμών προκαλεί «μεγάλη ανησυχία» και «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.