Κινέζοι επιστήμονες έφτιαξαν «αιωρούμενο» αυτοκίνητο (βίντεο)

Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες μαγνητικής αιώρησης

Κινέζοι επιστήμονες έφτιαξαν «αιωρούμενο» αυτοκίνητο (βίντεο)

Ένα συμβατικό αυτοκίνητο το οποίο… πετάει μόλις λίγα χιλιοστά πάνω από το έδαφος δοκιμάζουν Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που βλέπουμε και στα τρένα.

Χαμηλές πτήσεις με απόσταση από το έδαφος που έφτασε στα 35 χιλιοστά κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ερευνητές του πανεπιστημίου Southwest Jiaotong, οι οποίοι πραγματοποιούν πειράματα μαγνητικής αιώρησης χρησιμοποιώντας κατάλληλα τροποποιημένα, αλλά συμβατικά κατά τα άλλα αυτοκίνητα.

Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες μαγνητικής αιώρησης (magnetic levitation -maglev) που βλέπουμε και στα πιο γρήγορα τρένα του κόσμου, τα οποία επί της ουσίας αιωρούνται μερικά χιλιοστά πάντως από τις γραμμές, οι ερευνητές του κινέζικου πανεπιστημίου τοποθέτησαν σε ένα κομμάτι δρόμου μια μεταλλική γραμμή μήκους 7,9 χιλιομέτρων σε αυτοκινητόδρομο της επαρχίας Jiangsu.

Έπειτα οι ερευνητές τοποθέτησαν μόνιμους μαγνήτες κάτω από οχτώ συνολικά αυτοκίνητα, οι οποίοι, σε συνδυασμό με το μαγνητικό πεδίο που μπορούν να παράγουν οι ηλεκτρομαγνήτες της μεταλλικής γραμμής, είναι σε θέση να σηκώσουν το αυτοκίνητο από το έδαφος αρκετά ώστε αυτό να αρχίσει να αιωρείται.

Μάλιστα, σύμφωνα και με αναφορές που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, το maglev αυτοκίνητο των ερευνητών του κινέζικου πανεπιστημίου κατάφερε να αναπτύξει ταχύτητες άνω των 230 χλμ./ώρα.

Η μαγνητική αιώρηση χρησιμοποιείται στα τρένα που είναι γνωστά και ως maglev και έναντι των συμβατικών τρένων προσφέρει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες κίνησης.

Η Κίνα είναι από εκείνες τις χώρες που πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια στην εξέλιξη σχετικών τεχνολογιών maglev. Στην προκειμένη περίπτωση, η δημιουργία ενός maglev αυτοκινήτου είναι άγνωστο αν μπορεί να βρει κάποια πρακτική εφαρμογή, αφού κατά τη χαμηλή πτήση το σύστημα διεύθυνσης δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ για να κινείται ένα όχημα με αυτό τον τρόπο θα πρέπει από κάτω του να υπάρχει μεταλλική γραμμή με ρεύμα για τη δημιουργία του απαραίτητου μαγνητικού πεδίου.

Οι ερευνητές του κινέζικου πανεπιστημίου αναφέρουν ότι τα πειράματα που πραγματοποιούν αφορούν σε έρευνα σχετική με τον σχεδιασμό των δρόμων αλλά και την εξέταση μέτρων ασφάλειας για οδήγηση με υψηλές ταχύτητες. Επόμενος στόχος για τους ερευνητές είναι να σχεδιάσουν και να εξελίξουν από λευκό χαρτί ένα αυτοκίνητο maglev.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το maglev αυτοκίνητο των Κινέζων να αιωρείται και να κινείται με μικρές ταχύτητες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.