ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Sarco της Tesla: Μια κάψουλα που επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Πώς λειτουργεί το Sarco και τι λέει ο δημιουργός της

Sarco της Tesla: Μια κάψουλα που επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Ένας Αυστραλός φυσικός έχει δημιουργήσει μία μηχανή που μοιάζει να προέρχεται από ταινία επιστημονικής φαντασίας και πρόκειται για μια κάψουλα που επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, δηλαδή την ευθανασία και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Ο Philip Nitschke δημιούργησε το μηχάνημα Sarco (που σημαίνει σαρκοφάγος και είναι εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική γραμματεία) και το έχει ονομάσει περιπεκτικά «Τesla του θανάτου», γιατί θεωρεί ότι ο άνθρωπος μπορεί να μην επιλέγει πάντα τις δυνάμεις που αντιμετωπίζει, έχει το δικαίωμα όμως να διαλέξει το τέλος του.

Αυτή η συσκευή λοιπόν, επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, μία επιλογή που εγείρει πολλά ερωτήματα, καθώς έγινε η προσπάθεια το 2021 να εισαχθεί στην Ελβετία, η οποία επιτρέπει την ευθανασία. Παρόλα αυτά, πρέπει να τηρούνται αυστηρές προϋποθέσεις και αφορά περιπτώσεις ασθενών με ανίατες ασθένειες, με τους γιατρούς να πρέπει να κρίνουν αν η επιλογή στην ζωή αποτελεί βασανιστήριο και όχι λύτρωση.

Έτσι, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ελβετία είναι οι χώρες της Ευρώπης που υπό προϋποθέσεις μόνο επιτρέπουν σε κάποιον να βάλει τέλος στην ζωή του, ενώ Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Κολομβία και μερικές Πολιτείες σε ΗΠΑ και Αυστραλία δίνουν το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Πώς λειτουργεί

Το μηχάνημα που ονομάζεται στην κυριολεξία σαρκοφάγος, σύμφωνα με το BBC, αποτελεί δημιούργημα του Philip Nitschke. Διαθέτει δικό του ιστότοπο όπως οποιαδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, ενώ διατίθεται στην αγορά σε διαφορετικά μοντέλα. Ένα που προέρχεται από 3D printing, ένα που είναι φορητό μηχάνημα και σε ένα τρίτο το οποίο διαθέτει ενσωματωμένο φέρετρο.

Έχει σχήμα κάψουλας και ένα γυάλινο καπάκι που επιτρέπει στον άνθρωπο που κάθεται μέσα, να παρατηρεί τι συμβαίνει γύρω του. Στο εσωτερικό του είναι τοποθετημένο ένα touchpad, στο οποίο ο χρήστης προσθέτει τον τετραψήφιο κωδικό ενεργοποίησης, ενώ έχει και επιλογές με φωνητικές οδηγίες, σε περίπτωση που κάποιος έχει κινητά προβλήματα.

Την στιγμή που ενεργοποιείται η σαρκοφάγος λοιπόν, αρχίζει να απελευθερώνεται άζωτο και να μειώνεται σταδιακά το οξυγόνο, με τον ασθενή να χάνει σιγά σιγά τις αισθήσεις του και μέσα σε 10 λεπτά να έχει φύγει από την ζωή.

Πώς επιτρέπει να πεθάνει κάποιος

«Πώς θα ήθελες να πεθάνεις; Δεν θα ήταν ωραία ιδέα να συμβεί χωρίς ταλαιπωρία, αυτοπροσδιορίζοντας το τέλος και έχοντας μια όμορφη θέα;», διερωτάται χαρακτηριστικά ο δημιουργός του Philip Nitschke σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό Der Spiegel.

Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζει ότι αυτό το μηχάνημα δεν είναι για όλους τους ανθρώπους, αν και ο ίδιος θα ήθελε να δοθούν περισσότερες ελευθερίες επιλογής στο μέλλον. Μέχρι στιγμής, σε όσα κράτη έχει χρησιμοποιηθεί υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί, που είναι σωματικοί και ψυχολογικοί.

Αρχικά, οι ασθενείς πρέπει να αποδείξουν ότι νοσούν από μια ανίατη ασθένεια, η οποία όχι μόνο τους ταλαιπωρεί σωματικά και ψυχικά, αλλά είναι επιβεβαιωμένο από γιατρό, ότι δεν υπάρχει κάποια θεραπεία. Ταυτόχρονα, αυτή η ασθένεια θα πρέπει να είναι σίγουρο, ότι θα χειροτερεύσει δραματικά την ποιότητα ζωής τους και να μην επιδέχεται καμία θεραπεία, όπως παραδείγματος χάριν το τελευταίο στάδιο του καρκίνου.

Οι περιορισμοί όμως δεν σταματούν εδώ, γιατί χρειάζεται και ψυχιατρική αξιολόγηση και μήνες συνεδριών, ώστε να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για να συνειδητή επιλογή και πως ο ασθενής αντιλαμβάνεται όλες τις συνέπειες της πράξης του.

Εφόσον λοιπόν τηρηθούν τα παραπάνω κριτήρια, τότε οι γιατροί δίνουν το «πράσινο φως» για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρείται παράνομο και ακολουθούν διώξεις από τον νόμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.