ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΣΥΡΙΖΑ: Δέκα χρόνια μετά την δυναμική εμφάνιση του στην πολιτική σκηνή κατάφερε… κι έκανε κόμμα!

Εξαπλάσια τα μέλη του από το 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Δέκα χρόνια μετά την δυναμική εμφάνιση του στην πολιτική σκηνή κατάφερε… κι έκανε κόμμα!

Μετά από δέκα χρόνια δυναμικής εμφάνισης στην ελληνική πολιτική σκηνή τον Μάιο του 2012 με εκείνο το 16,78% και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μόλις χθες φαίνεται να πέτυχε τον βασικό στόχο του Α.Τσίπρα, από γεννήσεως του πολιτικού σχηματισμού: Να ενηλικιωθεί πολιτικά και από την κλειστή κομματική οργάνωση του 3% να καταφέρει να απλωθεί σε όλη την κοινωνία, όπως απέδειξε στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές και την χθες πέτυχε τον στόχο του να γίνει πραγματικό κόμμα και να ξαναεπιστρέψει σε κυβερνητική πορεία μετά την ήττα του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε πριν από το 2015, όταν και έγινε για πρώτη φορά κυβέρνηση κατάφερε να έχει κόμμα.

Στην ουσία επρόκειτο για έναν «κλειστό» πολιτικό οργανισμό που ανήκε στο παλιό «3%» που τον ψήφιζε διαχρονικά και δεν είχε καμία επαφή με το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που τον ψήφιζε. Και το οποίο 3% κρατούσε τα «κλειδιά» των τοπικών επιτροπών, αρνούμενο να εγγράψει νέα μέλη!

Δέκα χρόνια προσπαθούσε να το πετύχει αυτό και το κατάφερε μόλις χτες ενώ εξαπλασίασε τα μέλη του σε σχέση με το 2019 όταν και έχασε τις εκλογές με ποσοστό 31.5%!

Η χθεσινή εκλογική διαδικασία κρίνεται επιτυχημένη από τους υπευθύνους του ΣΥΡΙΖΑ για έξι λόγους:

Πρώτον, πέτυχε να ξεπεράσει σημαντικά τον εξαψήφιο αριθμό που είχε θέσει ως στόχο στις κάλπες της Κυριακής, με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν.

Δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πέτυχε το στόχο που είχε βάλει μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Όταν, τότε, έχοντας 30.000 μέλη είχε τονίσει πως το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (1.781.000 ψήφους) πρέπει να  ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντιστοιχηθεί ο εκλογικός με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πραγματικό κόμμα. Δεν υπήρχε καμία σύνδεση της εκλογικής βάσης με τον κομματικό μηχανισμό.

Ο στόχος αυτός πλέον επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα νέο μαζικό κόμμα και αναμένεται να ισχυροποιηθεί τους επόμενους μήνες που θα κλονίζεται ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τρίτο, τρία χρόνια μετά το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πλέον πάνω από 178.000 εγγεγραμμένα μέλη (110.000 νέα μέλη στη σημερινή ψηφοφορία και 62.000 ήδη εγγεγραμμένα), έχοντας πετύχει σχεδόν εξαπλασιασμό τους από το 2019 και σημαντική κοινωνική διείσδυση.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε πως τα 120.000 μέλη θα είναι απολύτως επιτυχημένη η διαδικασία.

Αυτό σημαίνει πως ο στόχος επετεύχθη κατά πολύ παραπάνω.

Τέταρτο, να ενισχύσει πολύ σημαντικά με νέα μέλη τον κομματικό μηχανισμό, να τον βάλει σε κινητοποίηση (σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς ανθυποψήφιο και αυτό παίζει ρόλο) και να τον προετοιμάσει για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών.

Άλλωστε όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, επισήμως από τον Ιούλιο θα είμαστε σε προεκλογική περίοδο καθώς θα είναι έτσι κι αλλιώς το τελευταίο έτος διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Αυτές οι εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική θα βρουν τον ΣΥΡΙΖΑ με έτοιμο κομματικό μηχανισμό.

Πέμπτον, αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει ο βασικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά και ότι ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι) και όλα αυτά σε μία χρονική διάρκεια 10 ετών.

Έκτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από σήμερα γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σε αριθμό μελών και πάρα πολλά – χωρών με πολλαπλάσιο πληθυσμό – της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επειδή πολλοί ξεχνούν πως οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική είναι καλό να υπενθυμιστεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, υπάρχουν διαθέσιμα κόμμα για να συνεργαστούν μαζί του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.