ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κ.Μητσοτάκης: «H ένταση των πυρκαγιών ξεπέρασε την προετοιμασία μας»

Κ.Μητσοτάκης: «H ένταση των πυρκαγιών ξεπέρασε την προετοιμασία μας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Βουλή και αναφέρθηκε στη φετινή διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, τονίζοντας παράλληλα πως η ένταση του φαινομένου ξεπέρασε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής ανέφερε:

1.Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε

2.Τι πήγε καλά και τι λάθος στη μάχη με τις φλόγες

3.Πώς θα στηριχθούν από εδώ και στο εξής πληγέντες και πυρόπληκτες περιοχές

4.Πώς θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Όπως αναγνώρισε οι πύρινες λαίλαπες ξέφυγαν και «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με 4 μεγάλες πυρκαγιές σε μεγάλα σημεία της χώρας, ενώ η ένταση του φαινομένου ξεπέρασε προετοιμασία που είχαμε κάνει. Αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από άλλες χρονιές, φέτος δεν ήταν αρκετό» ανέφερε ενώ παραδέχθηκε πως «δεν έλειψαν και τα λάθη» καθώς «μόνο η φύση τελικά δεν κάνει λάθη».

Χαρακτήρισε προτεραιότητα και απολύτως χρήσιμη την πρώτη επέμβαση στην πυρκαγιά και ομολόγησε πως το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε από την αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη, που οι αρμόδιες υπηρεσίες νόμιζαν πως είχε οριοθετηθεί και τα εναέρια μέσα πήγαν στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν πίσω και να διεξάγονται δύο ταυτόχρονες μάχες με τις φλόγες.

«Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Εδώ η εικόνα είναι αρκετά σαφής με τα θετικά και αρνητικά της. Σε μια πύρινη επίθεση που η χωρά είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε το Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως: «Όμως καταστράφηκαν περιουσίες και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα».

Νωρίτερα επεσήμανε πως η σκέψη του στρέφεται σε εκείνους και σε εκείνες βρίσκονται ακόμα και αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή και «είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε επικίνδυνες περιοχές, οι οποίες θύμιζαν τα χαρακτηριστικά του Ματιού. Κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Προστατέψαμε τις κρίσιμες υποδομές. Στη φωτιά στην Βαρυμπόμπης έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου» ενώ υπήρξαν σχεδόν 60 πυρκαγιές την ημέρα και στα Βίλια ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Παρά την μεγάλη προσπάθεια χρειαστήκαμε τρεις ημέρες για να την σβήσουμε. Εάν έγινε κάποιο λάθος μπορείτε να έρθετε να μας το υποδείξετε» συμπλήρωσε ενώ αναφέρθηκε στη δημόσια συγγνώμη που είπε προ ημερών, η οποία πέρα από ζήτημα προσωπικής ηθικής είναι και μια πολιτική στάση, μια πολιτική πράξη, με κάλεσμα για δράση ώστε «να διδαχτούμε από την αρνητική εμπειρία, για να γίνουμε καλύτεροι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.