Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για θέματα Ένταξης, Σοφία Βούλτεψη τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί νέες άτακτες ροές, και οι πρακτικές του παρελθόντος δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

Όπως είπε η κ. Βούλτεψη, οι διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί για τους πρόσφυγες είναι εταίροι και συνεργάτες μας, ωστόσο οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

Με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπέγραψα μνημόνιο συνεργασίας, και θα υπογράψω σύντομα ανάλογο μνημόνιο με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, είπε. «Συνεργαζόμαστε, όμως δεν συγκυβερνούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια, τονίζοντας ότι, τις αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση και λογοδοτεί στον λαό.

«Στην ελληνική επικράτεια επιχειρεί το ελληνικό κράτος και δεν επιχειρεί κανένας άλλος. Ούτε ΜΚΟ ούτε κάτι άλλο», ανέφερε η υφυπουργός και συνέχισε: «Με αυτό το νομοσχέδιο, η διάσωση μπαίνει υπό τον έλεγχο του Λιμενικού. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι γίνεται στη θάλασσα και στα σύνορα μας».

«Δεν μπορεί να επιχειρεί ο καθένας χωρίς να έχει κανένα έλεγχο, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, και αυτό να συνεχιστεί. Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις που γίνανε ξεκάθαρες στο λαό: Η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί νέες άτακτες ροές. Πρακτικές του παρελθόντος δεν πρόκειται να επαναληφθούν», τόνισε η κ. Βούλτεψη, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας δεν έχει σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως δεν έχει σύνορα και η Τουρκία.

Και κυρίως, η Ελλάδα έχει πράξει το ανθρωπιστικό της καθήκον όσο καμία άλλη χώρα, είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ακρόαση φορέων

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων, ο Βασίλειος Αυδής, νομικός σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη ορισμένων παρατηρήσεων του Οργανισμού στο νομοσχέδιο, ενώ χαρακτήρισε -μεταξύ άλλων- θετικές τις διατάξεις, όπως η πρόβλεψη περί ανανέωσης αδειών διαμονής δικαιούχων διεθνούς προστασίας που υπέβαλαν αίτηση ανανέωσης εκπρόθεσμα, την αποδοχή του συμφώνου συμβίωσης ως δικαιολογητικού για την έκδοση άδειας διαμονής σε μέλη οικογένειας δικαιούχων, και την πρόβλεψη για υγειονομική κάλυψη των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι την εκτέλεση της απόφασης επιστροφής και την ενηλικίωσή τους.

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για άλλες διατάξεις, όπως αυτή του άρθρου 40, λέγοντας: «Θα πρέπει να υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ποινικοποίησης όσων παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα και με την από 23 Σεπτεμβρίου 2020 σύσταση της Επιτροπής για τον συντονισμό μεταξύ κρατών σχετικά με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από σκάφη που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από ιδιώτες για σκοπό έρευνας και διάσωσης». Εξέφρασε, επίσης την άποψη «να αποσαφηνιστεί ότι η διάταξη αφορά μόνο το θαλάσσιο χώρο και όχι παράκτιες ή άλλες περιοχές».

Εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η επιστημονική συνεργάτης Εύα Τζαβαλά σημείωσε ότι το καθήκον διάσωσης στην θάλασσα, ανθρώπων που είναι σε κίνδυνο, αποτελεί παγιωμένο κανόνα του διεθνούς ναυτικού και δικαίου της θάλασσας και δεσμεύει τόσο τα κρατικά όσο και τα εμπορικά ιδιωτικά πλοία που βρίσκονται κοντά στο συμβάν, ενώ η επίσης επιστημονική συνεργάτες της ΕΕΔΑ, Κατερίνα Χαροκόπου, καλωσόρισε τη ρύθμιση για τους ψηφιακούς νομάδες και επικρότησε τις τροποποιήσεις στην κατηγορία της άδειας διαμονής επενδυτή προς την κατεύθυνση της ευελιξίας των διαδικασιών. Πρότεινε παράλληλα, τη ρύθμιση του ζητήματος της κτήσης της ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς, που σπουδάζουν ή εργάζονται εκτός Ελλάδος.

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και κατοίκων Χίου, Νίκος Χούλης, είπε ότι οι κάτοικοι των νησιών δεν θέλουν «δομές-φυλακές» ενώ συμφωνούν σε χώρους καταγραφής και ταυτοποίησης με ολιγοήμερη παραμονή και προώθηση αυτών των ανθρώπων στις χώρες προορισμού τους για άσυλο και τα περαιτέρω.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Γαβριήλ Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στελέχωσης και στην κεντρική υπηρεσία αλλά και στις διευθύνσεις και στα τμήματα πληροφορικής των αποκεντρωμένων διοικήσεων, πρότεινε την ανανέωση των συμβάσεων 150 συμβασιούχων που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και την προκήρυξη από το ΑΣΕΠ θέσεων για τακτικό προσωπικό στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Ο επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας, Κων. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη γενική αρχή ότι όλες οι αλλαγές του Έλληνα νομοθέτη, θα πρέπει να είναι σε απόλυτη σύμπνοια και σε ισορροπία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως αυτές απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και από τις διεθνείς συμβάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!