ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τ.Θεοδωρικάκος: «Η αποστολή της ΕΛΑΣ είναι να υπάρχει ασφάλεια παντού»

Τ.Θεοδωρικάκος: «Η αποστολή της ΕΛΑΣ είναι να υπάρχει ασφάλεια παντού»

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε ο πολιούχος της Ελληνικής Αστυνομίας, Άγιος Αρτέμιος, με τον Παναγιώτη Θεοδωρικάκο να δίνει το παρών.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Aντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων (μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί), του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Εκκλησίας και της ΕΛ.ΑΣ.

Στο τέλος των χαιρετισμών τιμήθηκαν αστυνομικοί που διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και εγκαινιάστηκε έκθεση με κειμήλια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Γιορτάζουμε σήμερα τον Άγιο Αρτέμιο, τον Προστάτη Άγιο της Ελληνικής Αστυνομίας. Τιμούμε τις γυναίκες και τους άντρες του Σώματος που προστατεύουν την κοινωνία μας.

“Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού”! Αυτή είναι η αποστολή της ΕΛ.ΑΣ.. Για την οποία όλοι εσείς που είστε σήμερα εδώ και οι συνάδελφοί σας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, δουλεύετε μέρα και νύχτα.

Η εξέλιξη της Αστυνομίας όλα αυτά τα 200 χρόνια από το 1821, παρακολούθησε τη δημιουργία και ανάπτυξη του Νέου Ελληνικού Κράτους. Έχοντας ξεχωριστό ρόλο σε κάθε ιστορική περίοδο. Από τα χρόνια της Επανάστασης, στις περιόδους του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Χαρίλαου Τρικούπη, δεκαετίες στις οποίες λειτούργησαν διάφορα αστυνομικά σώματα, από την ίδρυση της Χωροφυλακής το 1833, μέχρι την ίδρυση της Αστυνομίας Πόλεων το 1920, με νόμο του Ελευθέριου Βενιζέλου, και τελικά τη συγχώνευσή τους το 1984, συγχώνευση από την οποία προέκυψε η ΕΛ.ΑΣ..

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Νέες μορφές εγκλήματος έχουν προστεθεί. Οι σύγχρονες πόλεις κρύβουν καινούργιους κινδύνους. Γεωπολιτικές αστάθειες θέτουν νέες προκλήσεις ασφαλείας.

Γι’ αυτό ο ρόλος της Αστυνομίας στην ελληνική κοινωνία σήμερα, είναι καθοριστικός. Η Ελλάδα είναι χώρα ελεύθερη και δημοκρατική. Κάθε πολίτης μπορεί να αναπτύξει τη νόμιμη δραστηριότητά του. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αστυνομία λειτουργεί με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους. Παρεμβαίνει όταν οι Νόμοι παραβιάζονται. Υπηρετεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Συνδράμει όταν της ζητηθεί κάθε προσπάθεια της Πολιτείας μας. Σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Όπως το πράττει όλο αυτό το χρονικό διάστημα που η κοινωνία δοκιμάζεται απ’ την πανδημία του κορωνοϊού.

Στις σύγχρονες κοινωνίες μιλούμε για Αστυνομία πολλαπλών ρόλων. Μια σύνθετη αποστολή στην οποία η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί.

Την Άνοιξη του 2020 είχε καθοριστική συμβολή στην αποτροπή μιας εξωτερικής απειλής. Κράτησε τα σύνορά μας στον Έβρο, απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει δυστυχισμένους ανθρώπους, παράτυπους μετανάστες.

Η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της. Η συμφωνία με τη Γαλλία θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο γεωστρατηγικός προσανατολισμός της Χώρας, η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ, ο ρόλος μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ συνθέτουν την καλύτερη δυνατή εγγύηση. Στην οποία προσθέτουμε την ισχυρή αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Καθημερινά, η Ελληνική Αστυνομία προσθέτει νέες επιτυχίες: στην εξιχνίαση εγκλημάτων, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην προστασία των πολιτών από επιτήδειους που επιδιώκουν ηλεκτρονικές απάτες, με στόχο τις καταθέσεις τους. Στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας που φούντωσε μετά την πανδημία. Αποτελεί ισχυρό κρίκο στο μέτωπο λογικής απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημόσια υγεία διαδίδοντας ψέματα και θεωρίες συνομωσίας στο διαδίκτυο. Είμαστε, είστε απέναντι σε κάθε απειλή. Για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης, την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Ώστε οι πολίτες να αναπτύσσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τις δραστηριότητές τους. Δίχως αυτή την προϋπόθεση δεν υπάρχει ούτε ελευθερία, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην Ελλάδα το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι κατοχυρωμένο και όλοι το σέβονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Όπως δεν υπάρχει αμφιβολία και για υπερβολές που έχουν σημειωθεί. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν οι δρόμοι για να διαδηλώσουν λίγες εκατοντάδες πολιτών. Βεβαίως και έχουν δικαίωμα να κάνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, όπως όμως έχουν δικαίωμα και όλοι οι υπόλοιποι να μετακινηθούν, να εργαστούν, να επισκεφτούν καταστήματα. Η ελεύθερη μετακίνηση πρέπει να διασφαλίζεται. Ο Νόμος πλέον εφαρμόζεται.

Τα πανεπιστήμια είναι χώροι μόρφωσης και ελευθερίας και για αυτό όσοι βρίσκονται εκεί πρέπει να νιώθουν ασφάλεια. Σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση από τη δύναμη της αδράνειας του παρελθόντος. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Οι ελληνικές οικογένειες κάνουν μεγάλες θυσίες για τις σπουδές των παιδιών τους και οφείλουμε όλοι να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι μας θα σπουδάσουν απερίσπαστοι. Οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη των σχεδίων ασφαλείας και εφαρμογής της νομιμότητας στα πανεπιστήμια. Αυτό λέει ο Νόμος.

Οι Νόμοι προβλέπουν καθήκοντα για όλους. Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει πλήρως τον Νόμο, σε ό,τι την αφορά, με πράξεις, με αποτελεσματικότητα αλλά και υπευθυνότητα.

Διαρκής είναι και ο αγώνας μας ενάντια στη διαφθορά. Ως φύλακες της νομιμότητας είμαστε άτεγκτοι σε θέματα διαφάνειας. Διαφάνεια παντού, διαφάνεια για όλους. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός, αυτή είναι η αυτονόητη υποχρέωση όλων μας. Και αυτό αφορά και το εσωτερικό της Αστυνομίας.

Ως Πολιτεία οφείλουμε να ενισχύουμε με κάθε τρόπο την ΕΛ.ΑΣ.. Σε προσωπικό και μέσα. Με εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες και διεθνείς συνεργασίες.

Ενισχύουμε την παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές. Καμία γωνιά αυτής της χώρας δεν είναι για εμάς λιγότερο σημαντική. Συνεργαζόμαστε στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση και αναπτύσσουμε κοινή δράση με την δημοτική αστυνομία όπου υπάρχει.

Προσθέτουμε δυνάμεις. Οι νέοι αστυνομικοί είναι ήδη στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής, οι τοποθετήσεις ολοκληρώνονται στις αρχές του Νοεμβρίου, γεγονός που θα μας επιτρέψει να προσθέσουμε 100 νέα περιπολικά στελεχωμένα σε νυχτερινές περιπολίες. Καλύπτουμε έτσι ένα κενό σε μια περιοχή όπου εντοπίζεται το 70% της εγκληματικότητας, ενώ υπηρετεί μόλις το 30% της δύναμης του Σώματος.

Επιταχύνουμε την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, ώστε να απελευθερώσουμε δυνάμεις από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι θα πηγαίνουν όλο και λιγότερο στα αστυνομικά τμήματα.

Κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για μία Αστυνομία φιλική στον πολίτη, φιλική απέναντι στους νέους- το λέω και το εννοώ και ζητώ να γίνεται πράξη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα.

Είμαστε δίπλα στις γυναίκες και στους άνδρες που υπηρετούν την ΕΛ.ΑΣ. Τους ενθαρρύνουμε, τους στηρίζουμε, προβάλλουμε τον κοινωνικό τους ρόλο, ικανοποιούμε δίκαια αιτήματα και κάνουμε τα πάντα για να βελτιώνονται οι όροι και οι συνθήκες της εργασίας τους.

Προχωράμε με σχέδιο, με σκληρή δουλειά, με απόλυτη ενότητα και πίστη στο καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα και το λαό μας.

Όλοι μαζί θα νικήσουμε στον καθημερινό αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χρόνια Πολλά σε όλους
Χρόνια Πολλά στην ΕΛ.ΑΣ
Χρόνια Πολλά στην Ελληνική Δημοκρατία.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.