Μετά τις δηλώσεις Ν.Παναγιωτόπουλου για «αγώνα κατά της Ρωσίας» ο Κ.Μητσοτάκης ζητά φθηνό φυσικό αέριο από τον Β.Πούτιν

Ο Κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον Β.Πούτιν στο Σότσι

Μετά τις δηλώσεις Ν.Παναγιωτόπουλου για «αγώνα κατά της Ρωσίας» ο Κ.Μητσοτάκης ζητά φθηνό φυσικό αέριο από τον Β.Πούτιν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από το Σότσι, μετά το πέρας της συνάντησής τους θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού. Η συνάντηση έρχεται την ώρα που υπάρχει κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ με την Ελλάδα να έχει διαλέξει ξεκάθαρα στρατόπεδο, καθώς προσφάτως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζητούσε «αγώνα κατά της Ρωσίας».

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναθερμάνει τις ελληνορωσικές σχέσεις, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε χαμηλή τιμή.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=SU76d9165pQ&feature=emb_title&ab_channel=DefenceNet

Βαρβιτσιώτης: Στόχος της συνάντησης η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της ενέργειας, τόνισε πως η Μόσχα είναι ένας αξιόπιστος και ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ελλάδα και αυτό που επιθυμούμε είναι να συνεχιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια αερίου σε χαμηλότερο κόστος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε πως στόχος της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποτελεί η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Στην ατζέντα συζήτησης περιλαμβάνονται η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Επίσης, θα τεθούν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους λίγους ηγέτες που υποδέχεται ο Ρώσος Πρόεδρος, ενώ υπενθύμισε και τη δική του παρουσία στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα στην οποία υπεγράφη το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και σειρά Συμφωνιών «για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας».

«Η συνάντηση ελπίζουμε να σηματοδοτήσει αυτή την αναθέρμανση, η οποία όμως δεν αλλάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Υπογράμμισε, επίσης, πως η Ρωσία είναι βασικός παράγοντας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και αναφέρθηκε στην προσδοκία της χώρας μας να «προχωρήσουμε σε βάθος μια οικονομική συνεργασία, με ενίσχυση του διμερούς εμπορίου στοχεύοντας στην προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που αφήνουν πίσω τους τα ρωσικά αντίμετρα απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις».

Τέλος, και όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της ενέργειας, δήλωσε πως η Μόσχα είναι ένας αξιόπιστος και ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου για τη χώρα μας και αυτό που προσδοκούμε είναι να συνεχιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια αερίου, με χαμηλότερο κόστος.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο τονίζει πως οι δύο άνδρες στα πλαίσια της συνάντησής τους θα αναφερθούν στην οικονομική, πολιτική και πολιτισμική συνεργασία των δύο κρατών.

«Είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν όλο το φάσμα της ρωσοελληνικής συνεργασίας στο πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό, πολιτισμικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα στη διεθνή και περιφερειακή ατζέντα» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία γίνεται μετά την επικοινωνία του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπου -μεταξύ άλλων- μίλησαν και για την κατασκευασμένη «ρωσική επιθετικότητα».

Να τονισθεί πως τα περί «ρωσικής επιθετικότητας» είχε αναπαραγάγει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Η ενημέρωση από το Κρεμλίνο

Όπως επιβεβαίωσε εχθές η ρωσική πλευρά, Πούτιν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν σήμερα και θα συζητήσουν περί της οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής συνεργασίας των χωρών τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε πως οι δύο ηγέτες αναμένεται να «ανταλλάξουν απόψεις και για τα ζητήματα που αφορούν στη διεθνή και περιφερειακή ατζέντα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.