Ο Δημήτρης Μαύρος προσπάθησε να δικαιολογήσει ακόμα και το Βατερλό των δημοσκόπων για την εκλογή του νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.

Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων & Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και διευθύνων σύμβουλος της MRB υπεραμύνθηκε της… ακρίβειας των δημοσκοπήσεων λέγοντας πως στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με άλλες χώρες, όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ, «δεν έχει χαθεί το ποιος θα είναι πρώτος» σε δημοσκόπηση.

Ειδικώς για την εσωκομματική κάλπη του ΚΙΝ.ΑΛ. και απαντώντας στη σχετική εύλογη κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατέθεσε πως είναι «λάθος» ότι έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως οι έρευνες έγιναν μακριά από τις εκλογές, 20 μέρες πριν, και πως εάν ο σκοπός των εταιριών δημοσκοπήσεων ήταν να πετύχουν το αποτέλεσμα, τότε θα διεξήγαγαν έρευνα μέχρι την Παρασκευή. Επέμεινε δε πως «δεν υπάρχει δάχτυλο για να πειραχτούν πράγματα μέσω των δημοσκοπήσεων. Δεν είμαστε περίπτωση Κουρτς εδώ. Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η αναφορά του μάρτυρα περί αποστολής καταγγελιών για δημοσκοπήσεις εκ μέρους του ΣΕΔΕΑ στο ΕΣΡ, παρότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αθανάσιος Κουτρουμάνος κατέθεσε προ δύο εβδομάδων στην εξεταστική ότι δεν έχει λάβει καμία απολύτως καταγγελία…

Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Μαύρος κατέθεσε πως «σημαίνον πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ τού ζήτησε συγγνώμη την επομένη των εκλογών του 2019 για την επίθεσή του στις δημοσκοπήσεις, φωτογραφίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόσωπο έδιωξε από δίπλα του άτομα που τον παρέσυραν, εννοώντας τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Η Ν.Δ. μιλά για «φιάσκο» του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για «δικαίωση»

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ., η οποία με δήλωσή της έκανε λόγο για «φιάσκο» του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική και για «υποκριτική στάση» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη και στη συνέχεια αιτήθηκε τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής. Ο μάρτυρας πάντως επιβεβαίωσε ότι η επίμαχη δημοσκόπηση της Opinion Poll του περασμένου Μαΐου που έβγαλε πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο, δημοσιοποιήθηκε χωρίς το όνομα του εντολέα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «δικαίωση», ενώ σχολίασε «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος, γι’ αυτό και κρύβει μία την Opinion Poll και μία τον Πέτσα».

Υποστήριξε ακόμη πως έχει γίνει μισός έλεγχος της δημοσκόπησης, μόνο στο κομμάτι της συλλογής στοιχείων και όχι στο κομμάτι της επεξεργασίας και στάθμισης των στοιχείων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο μεταξύ, στην εξεταστική κατέθεσε και ο Σάββας Νικολάου, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Tempo Optimum και Wavemaker, που ανέλαβε να κατανείμει τα χρήματα της καμπάνιας εμβολιασμού, καταθέτοντας: «Υπήρχαν κριτήρια παντού. Ήταν τεχνοκρατικά, ποσοτικά και ποιοτικά. Δεν τέθηκε θέμα “ανοίξαμε και σας περιμένουμε και δεχόμαστε τηλέφωνα για να μπείτε στην καμπάνια”». Μάλιστα, σχολίασε πως είναι θετικό ότι η «καμπάνια εμβολιασμού δεν έλαβε ονοματεπώνυμο», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν έχει αρνητικό πρόσημο, όπως η «λίστα Πέτσα».