Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας και τον εμβολιασμό.

«Δεν θα απαιτηθεί από τους πολίτες να κάνουν την 3η δόση στους τρεις μήνες. Η χώρα μας έχει ανοίξει την αναμνηστική πολύ πιο μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε αρχικά ο κ. Θεμιστοκλέους και συνέχισε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι κάποιος που έχει κάνει την 3η δόση, μπορεί να νοσήσει ήπια ή να είναι ακόμα και ασυμπτωματικός. Έχουμε ένα υψηλό ποσοστό πολιτών που έχουν κάνει την αναμηνστική δόση και εάν κάποιος κολλήσει δεν θα το περάσει βαριά».

Υψηλά ποσοστά θανάτων

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο και για τα υψηλά ποσοστά θανάτων, σημειώνοντας πως είναι ένα γεγονός που προβληματίζει, ωστόσο διευκρίνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα υπάρχει ακόμα σε μεγάλο ποσοστό.

«Μας προβληματίζει το ποσοστό των θανάτων. Το θέμα των θανάτων, ωστόσο, είναι πολυπαραγοντικό. Υπάρχει ακόμα επικράτηση της Δέλτα, η οποία είναι αυτή που προκαλεί το αυξημένο ποσοστό θανάτων. Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε την κατάσταση είναι ο εμβολιασμός. Οι πολίτες πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Στις εντατικές η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε, ότι οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 700.000, δηλαδή, αυτοί οι οποίοι πρέπει να κάνουν την 3η δόση μετά τους 7 μήνες, και εκείνοι που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο, στους 3 μήνες. «Όταν περάσει το επτάμηνο, δεν θα μπει πρόστιμο σε αυτούς τους ανθρώπους, απλώς θα θεωρείται ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, και θα πρέπει να κάνουν τα μοριακά, τα rapid tests και ό,τι ορίζεται από το νόμο» επεσήμανε.

Τέταρτη δόση

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην τέταρτη δόση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει για την ώρα τέτοιο σενάριο και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής. «Η μετάλλαξη Όμικρον καλύπτεται με το εμβόλιο που υπάρχει τώρα. Εάν χρειαστεί να πρέπει να κάνουμε 4η δόση αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα» τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα μέτρα επιβάλλονται επί της ουσίας από την ίδια την πανδημία και όχι από την κυβέρνηση. «Τα μέτρα δεν επιβάλλονται από εμάς για να αναχαιτίζουμε την πανδημία, είναι επειδή τα επιβάλει η πανδημία. Το άνοιγμα των σχολείων ήταν κάτι που αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης, ωστόσο φάνηκε ότι λειτούργησε. Έχουμε πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης γι’ αυτό. Δε γνωρίζω τις αποφάσεις της επιτροπής, γιατί είναι κάτι που αποφασίζεται ανάλογα με τα δεδομένα», υπογράμμισε.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην υποχρεώτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι φάνηκε να πέτυχε το μέτρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, που εξήγγειλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τον εφάρμοσε. Τέλος, για τα παιδιά, δεν χρειάζεται αναμνηστική δόση. Τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών έχουν καλυφθεί σε όλη τη χώρα και μέσα στη βδομάδα θα ανοίξουν περισσότερα ραντεβού και για την Αττική αλλά και για την υπόλοιπη χώρα», κατέληξε.