
Συνεχίζονται οι απίστευτες δηλώσεις από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας πείσουν ότι ζούμε… σε μια άλλη χώρα.
Λίγες μόλις ημέρες μετά τα όσα απίστευτα είχε πει ο Δημήτρης Καιρίδης, όταν και δηλαδή είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει «καλύτερη οικονομία από της Γερμανίας», ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου είπε:
«Η Ελλάδα έχει από τις πολύ χαμηλές τιμές ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά κι μια μέση τιμή στα καύσιμα σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».
Πρωταθλητές στο ακριβό ρεύμα
Στα ύψη συνεχίζουν να παραμένουν οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τη χώρα μας να καταβάλει για μια ακόμα φορά την υψηλότερη τιμή. Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο χρηματιστήριο ενέργειας, η Ελλάδα συνεχίζει να διαθέτει το πιο ακριβό ρεύμα, όταν σε χώρες όπως η Γερμανία οι τιμές χονδρικής έχουν μειωθεί στα 67,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Την ίδια ώρα, η σημερινή τιμή στη χώρα μας αγγίζει τα 195,30 ευρώ, με τη μέση τιμή του Φεβρουαρίου να βρίσκεται στα 217,40 ευρώ! Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές του ρεύματος για τις επόμενες ημέρες στην Ευρώπη υποχωρούν, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες μειώνουν τη ζήτηση, ενώ η αύξηση των ανέμων ανεβάζει σημαντικά την παραγωγή από αιολικές μονάδες.
Με τις τιμές, όμως, να παραμένουν στα ύψη, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν για πολλούς μήνες ακόμα «φουσκωμένους» λογαριασμούς με τριψήφια ή και τετραψήφια νούμερα. Από την άλλη πλευρά, το κράτος θα ανακοινώνει νέες επιδοτήσεις τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Απρίλιο, οι οποίες και πάλι δεν θα καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το αυξημένο κόστος της ενέργειας, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους καταναλωτές.
Όλα αυτά την ώρα που έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, αφού ελάχιστοι πλέον μπορούν να καταβάλουν σχεδόν έναν μισθό μόνο για το ηλεκτρικό.
Αυτό φαίνεται πως έχει σημάνει ήδη συναγερμό στην κυβέρνηση, αφού γνωρίζει πως οι πολίτες αδυνατούν να πληρώνουν ταυτόχρονα δόσεις δανείων, φόρους (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βρίσκουν χρήματα για τις μετακινήσεις προς την εργασία τους, αλλά και για τα βασικά είδη διατροφής τους.
Στα ύψη οι τιμές έως το 2023!
Εφιαλτικές φαίνεται πως είναι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές της ενέργειας, που πρόκειται να δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα, το οποίο αποκάλυψε ο ιστότοπος Euractiv, αναφέρει πως οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα «παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023».
Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, ενώ θα επηρεάσει τα νοικοκυριά και θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι περίπου 400% υψηλότερες από ό,τι πριν από έναν χρόνο και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, αυξανόμενες κατά 260%. Αυτό έχει οδηγήσει σε άνοδο των λιανικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 51% και 30%, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει το έγγραφο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Survivor: Οι τραυματισμοί των παικτών στον Άγιο Δομίνικο που έχουν «παγώσει» το κοινό (βίντεο)
- Κοινωνικός Τουρισμός: Δείτε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων – Οι δικαιούχοι
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη – Ανασύρθηκε ένας νεκρός
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.