ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η ζωή του Σ.Θεοδωράκη με τους τσιγγάνους (φωτό)

Η ζωή του Σ.Θεοδωράκη με τους τσιγγάνους (φωτό)

Για την εποχή που έζησε με τους τσιγγάνους έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στα social media, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

«Έζησα πολλά χρόνια με τους τσιγγάνους. Τους φωτογράφιζα, κάναμε μαθήματα, φτιάχναμε εκπομπές, ανάβαμε φωτιές, στήναμε γλέντια αλλά και διαμαρτυρίες», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής του «Ποταμιού» παραθέτοντας και κάποιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη ζωή τους. Σε μία μάλιστα είναι και ο ίδιος ανάμεσα στα παιδιά της Λαϊκής Επιμόρφωσης στην Αγία Βαρβάρα, όπως γράφει.

Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook: «Οι περισσότεροι τους φωνάζουν γύφτους. Άλλοι τους λένε τσιγγάνους.

Κάποτε οι μελετητές μάλωναν για την καταγωγή τους. Η γλώσσα τους όμως έλυσε τον γρίφο. Η Ρομανί μας οδηγεί στη βορειοδυτική Ινδία.

Φανταστείτε το! Ένα ατέλειωτο καραβάνι διασχίζει το σημερινό Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Περσία και λίγο πριν την Τουρκία σκορπά.

Κάποιοι επιλέγουν την Αίγυπτο. Για πολλούς πρώτος σταθμός είναι η Ελλάδα. Και για άλλους η Ρουμανία και η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία, τα νησιά της Βρετάνης, η Σκανδιναβική Χερσόνησος.

Από το 1.000 μ.Χ έως το 1.500 μ.Χ., τα εκατομμύρια των τσιγγάνων σκορπίζουν.

Σήμερα τους λέμε Ρομά. Και αυτοί μας λένε γκατζέ. Ξένους δηλαδή.

Οι κλειστές κοινωνίες των Ρομά, διέσωσαν τη μουσική στην Ευρώπη, λένε οι ειδικοί. Το Φλαμένκο στην Ισπανία, τα κρουστά στα Βαλκάνια, το κλαρίνο στην Ελλάδα. Οι βασιλιάδες τους κυνήγησαν, η Ιερά Εξέταση τους έκαιγε, ο Τσαουσέσκου τους υποχρέωνε σε στείρωση και στο Άουσβιτς υπήρχε ειδικό τμήμα γι’ αυτούς. Και η 8η Απριλίου ορίστηκε ως παγκόσμια ημέρα για τους Ρομά.

Έζησα πολλά χρόνια με τους τσιγγάνους. Τους φωτογράφιζα, κάναμε μαθήματα, φτιάχναμε εκπομπές, ανάβαμε φωτιές, στήναμε γλέντια αλλά και διαμαρτυρίες.

Φανταστείτε το!».

H ανάρτηση στο Twitter 

Οι φωτογραφίες του Σταύρου Θεοδωράκη στα social media

Έξι εκατομμύρια Ρομά ζουν στην Ευρώπη 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Ρομά,«η μεγαλύτερη μειονότητα στην Ευρώπη, όπου ζουν σχεδόν 6 εκατομμύρια Ρομά, εξακολουθεί να υφίσταται διακρίσεις και περιθωριοποίηση».

Αναλυτικά η δήλωση: «Η ισότιμη μεταχείριση και τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ρομά έχουν αντιμετωπίσει μια μακρά ιστορία κοινωνικού αποκλεισμού και προκατάληψης. Η μεγαλύτερη μειονότητα στην Ευρώπη, όπου ζουν σχεδόν 6 εκατομμύρια Ρομά, εξακολουθεί να υφίσταται διακρίσεις και περιθωριοποίηση.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της αθιγγανοφοβίας και να ασκήσουμε πιέσεις για την πλήρη ένταξη των Ρομά σε όλες τις κοινωνίες και χώρες της ΕΕ.

Από το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προαχθεί η κοινωνική και οικονομική ένταξη των Ρομά, ιδίως μέσω επενδύσεων της πολιτικής συνοχής σε έργα κοινωνικής ενσωμάτωσης, ανθρώπινου δυναμικού και αστικής ανάπλασης. Παρότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα για να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των Ρομά και για να οικοδομηθεί μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Καλούμε τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη στήριξη των Ρομά: όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρούν και να επιβάλλουν τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων, όλα τα παιδιά των Ρομά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς, και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να αποτρέπουν τις αναγκαστικές εξώσεις και να υποστηρίζουν το δικαίωμα πρόσβασης στη στέγαση. Γενικότερα, καλούμε τα κράτη μέλη να επιδείξουν πολιτική δέσμευση και να καταρτίσουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της αθιγγανοφοβίας.

Όπως αποφασίστηκε από τους υπουργούς κοινωνικών υποθέσεων τον Δεκέμβριο του 2016, η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια αξιολόγηση του πλαισίου της ΕΕ για τις εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά. Η αξιολόγηση αυτή θα εκτιμήσει τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών και εθνικών μέσων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι σήμερα και θα προσφέρει νέες ιδέες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των στρατηγικών αυτών στην προαγωγή της ένταξης των Ρομά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ένταξη και η αποδοχή ξεκινούν από το επίπεδο του ατόμου, και γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες της ΕΕ να παραδεχθούν και να ενστερνιστούν την ισότητα των Ρομά και να αναγνωρίσουν την ιδιαίτερη σημασία της ιστορίας και του πολιτισμού αυτής της μειονότητας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.