
Παρακολουθήστε live την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή.
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε κατά την ομιλία του επί της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας και έναν ακόμη κοινοβουλευτικό ελιγμό, προκειμένου να περάσει η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και να κρατηθεί με αναπνευστήρα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ» είπε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για «τραγέλαφο των ΑΝΕΛ»:
«Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται προκειμένου να κρατήσει ο κ. Καμμένος τα κοινοβουλευτικά του προνόμια», είπε.
«Τα όσα διαδραματίζονται εδώ από χθες επιβεβαιώνουν πλήρως την αρχική μου εκτίμηση. Δεν είναι μια κανονική συνεδρίαση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αλλά για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας για έναν ακόμη κοινοβουλευτικό ελιγμό ο οποίος έχει 3 στόχους:
Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «αν είχε ένα κέρδος ο πολίτης που παρακολούθησε είναι ότι είδαν σε ζωντανή μετάδοση το θλιβερό επίπεδο που οδηγείται η πολιτική ζωή του τόπου» για να προσθέσει αιχμηρά: «Αυτό το αίσχος του αλληλοδανεισμού βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να σχηματιστούν πρόσκαιροι συσχετισμοί. Το πρωί ΑΝΕΛ το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ. Ο τραγέλαφος των ΑΝΕΛ ως ένα «κόμμα ακορντεόν». Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται για να μπορεί ο Καμμένος να διατηρεί τα προνόμια ως επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παραμένουν στις θέσεις τους».
Για να ρωτήσει ρητορικά:
«Αναρωτιέμαι αν η κ. Παπακώστα, η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης θα σας έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης αν τους είχατε απομακρύνει από την κυβέρνηση. Ολοι γνωρίζουν την απάντηση» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Παράλληλα σημείωσε ότι «υπάρχουν και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ που ψηφίζουν τον Τσίπρα για πρωθυπουργό αλλά ταυτόχρονα δεν ψηφίζουν τις Πρέσπες διαφωνώντας με την κεντρική πολιτική σας επιλογή. «Τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση, τρεις υπουργοί Κουντουρά, Κόκκαλης Παπακώστα και Ζουράρις δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο είναι στην Κίνα και 2 κάνουν τους… Κινέζους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ.
«Ποτέ το κοινοβούλιο δεν έχει υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές κ. Τσίπρα: Καταντήσατε τη βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της βουλής των Σκοπίων. Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν νέα στέγη ξεχνώντας τι έλεγαν χθες και προσβάλλοντας τος ψηφοφόρους τους. Μια κυβέρνηση που δεν αναζητά τη στήριξη της κοινωνίας αλλά 151 πρόθυμους βουλευτές που θα συνδέονται με τη σαθρή κλωστή της εξουσίας. Γιατί έτσι θα περάσει η αποψινή βραδιά της ιστορίας: Ως η βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση κουρελού».
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε:
«Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση για τις Πρέσπες θα γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι και όλα σε αυτήν την αίθουσα και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ακόμα και να εξασφαλίσετε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα, η κοινοβουλευτική σας ομάδα αριθμεί 145 βουλευτές, όχι 151. Θα είστε μια de facto κυβέρνηση μειοψηφίας. Και αυτό θα αντανακλάται στη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής, διότι αυτό ορίζει το Σύνταγμα που οφείλετε επιτέλους να σεβαστείτε. Μη διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές της πλειοψηφίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «ακόμη και αν κερδηθεί η σημερινή ψήφος, η κυβέρνηση θα είναι de facto μειοψηφίας».
«Τσίπρας και Καμμένος βαδίζουν μαζί ανταλάσσοντας βουλευτές, ψήφους, υπουργεία»
Στρέφοντας τα βέλη του κατά του κ. Τσίπρα ανέφερε:
«Ο κ. Τσίπρας με ψέματα πήρε την εξουσία με ψέμματα τη διαχειρίστηκε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει. Μας παρουσίασε και χθες μία εικονική πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι βρήκατε τη χώρα σωσμένη και τη βυθίσατε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις αιτιάσεις του για σκηνοθετημένο διαζύγιο: «Στο όνομα της εξουσίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει τα πάντα. Μαζί της, όμως, τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή. Διότι, παρά το σικέ διαζύγιό τους, όλοι πλέον βλέπουν πως Τσίπρας – Καμμένος βαδίζουν επί της ουσίας μαζί. Ανταλλάσσοντας βουλευτές, ψήφους και υπουργεία. Ενώ γύρω τους ξετυλίγεται ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού «πάρε-δώσε».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.