ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συνταγματική Αναθεώρηση: Το παιχνίδι των κομμάτων για να ελέγξουν το πολιτικό σκηνικό λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Το παιχνίδι των κομμάτων για να ελέγξουν το πολιτικό σκηνικό λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ

Το παιχνίδι των κομμάτων για να ελέγξουν το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό βασίζεται όχι μόνο στο ποια άρθρα του Συντάγματος θα τροποποιηθούν αλλά και στο πώς θα τροποποιηθούν, ή πώς θα γίνει αυτή η τροποποίηση μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Το Κίνημα Αλλαγής θέλοντας να παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη Βουλή, αποφάσισε να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Δε δίνουμε λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη» τόνισε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Πώς θα το κάνει αυτό; Χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε οτι το κόμμα του θα ψηφίσει τα άρθρα της αναθεώρησης στα οποία συμφωνεί, μόνο με έναν βουλευτή και όχι με το σύνολο των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Αυτό για να μπλοκάρει την δυνατότητα αυτά τα άρθρα να συγκεντρώσουν τον αριθμό των 180 ψήφων και να μπορούν να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή, μόνο με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Το ΚΙΝΑΛ λοιπόν αποσκοπεί στι να μπορούν τα άρθρα του Συντάγματος να αναθεωρηθούν με την δική του έγκριση καθώς σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 151 βουλευτές, μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι ο Ε.Βενιζέλος κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αναθεώρησης, είχε τονίσει πως τα άρθρα πρέπει να ψηφιστούν στην παρούσα Βουλή με 151 βουλευτές, ώστε η επόμενη Βουλή να οδηγηθεί σε μια αναθεώρηση με 180 βουλευτές και να μην επιτραπεί στην τότε κυβέρνηση, η οποία έχει πιθανότητες να είναι αυτοδύναμη και μονοκομματική, να κάνει τις αλλαγές που θέλει, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

«Με την παρουσία και τις θέσεις μας στη Βουλή δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ Μητσοτάκη. Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε σε οποιονδήποτε έχει την ψευδαίσθηση ότι θα επιβάλει τις θέσεις του για το Σύνταγμα στην επόμενη Βουλή» είπε η Φώφη Γεννηματά.

Έτσι η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει ανάγκη τους ψήφους του Κινήματος Αλλαγής, για να περάσει τις όποιες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ένα άρθρο για να τροποποιηθεί χρειάζεται σε μία ψηφοφορία 151 ψήφους και σε δεύτερη 180 ψήφους. Αν έχει 180 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, απαιτούνται μάξιμουμ 151 ψήφοι στην δεύτερη. Αν έχει λιγότερες ψήφους από 180 στην πρώτη ψηφοφορία, χρειάζεται οπωσδήποτε 180 στην δεύτερη.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Μα φυσικά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που και αυτή απαιτεί στην τρίτη ψηφοφορία- υπό τις παρούσες συνθήκες- και έως ότου αναθεωρηθεί και αυτή η διάταξη, 180 βουλευτές.

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή, καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, δηλαδή, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή. Όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του συντάγματος.

«Άλλωστε 180 ψήφοι χρειάζονται και για την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, συναινετικού, από μία νέα Βουλή, από μία νέα πλειοψηφία, μέσα σε ένα άλλο κλίμα λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ θέλει πάση θυσία να αποδεσμεύσει την αδυναμία εκλογής του ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές. Για να συμβεί αυτό πρέπει η αλλαγή αυτού του άρθρου τώρα να ψηφιστεί από 180 βουλευτές ώστε μετά τις εκλογές μια αυτοδύναμη κυβέρνηση να μπορεί να το αλλάξει όπως θεωρεί καλύτερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά θέλει να μπορεί να προκαλέσει εκ νέου εκλογές τον Μάρτιο του 2020 διότι απλούστατα οι μεθεπόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Όλοι ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρητικά μπορεί να βρει πιο εύκολα πολιτικούς συμμάχους μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα στο οποίο το δεύτερο κόμμα θα απέχει ελάχιστα σε βουλευτές από το πρώτο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απλή αναλογική είναι ο εφιάλτης της ΝΔ, ένας νόμος τον οποίο επίσης θα ήθελε να μπορεί να τον αλλάξει άμεσα αλλά και για αυτό απαιτούνται 180 βουλευτές τουλάχιστον για να μην ισχύσει στην μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.